Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chevron boekt lagere winst, maar hogere omzet

Chevron boekt lagere winst, maar hogere omzet
2 aug 2024 om 13:05

 Chevron heeft het afgelopen kwartaal een tegenvallende winst geboekt, terwijl de omzet juist hoger uitkwam dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse energiereus.

“Dit kwartaal hebben we een sterke productie geleverd, onze wereldwijde exploratieportefeuille verbeterd en ons trackrecord van consistente aandeelhoudersrendementen verlengd met meer dan 50 miljard dollar in [rendements]distributie in de afgelopen twee jaar”, zei CEO Mike Wirth in een toelichting op de cijfers.

De oliegigant zei vrijdag ook dat het zijn hoofdkantoor verhuist van San Ramon, Californië, naar Houston, Texas, waarbij CEO Mike Wirth eind 2024 zal verhuizen. Alle bedrijfsfuncties zullen de komende vijf jaar naar Houston verhuizen.

Chevron boekte in tweede kwartaal een omzet van 51,2 miljard dollar, in vergelijking met 48,9 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De nettowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 4,4 miljard dollar, ofwel 2,43 dollar per aandeel, tegenover 6,0 miljard dollar, ofwel 3,20 dollar per aandeel, in het tweede kwartaal van 2023.

De daling van de nettowinst was met name het resultaat van lagere marges op de verkoop van geraffineerde producten, het wegvallen van gunstige belastingposten, die vorig jaar het resultaat ondersteunden en vanwege negatieve wisselkoerseffecten.

Daarbij boekte de divisie Upstream een winst van 4,5 miljard dollar, tegen 4,9 miljard dollar een jaar eerder. Bij Downstream bedroeg de winst 597 miljoen dollar, in vergelijking met 1,5 miljard dollar vorig jaar. Bij de overige activiteiten steeg het verlies van 433 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2023 naar 633 miljoen dollar het afgelopen kwartaal.

Op aangepaste basis kwam de winst uit op 2,55 dollar per aandeel.

Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 2,93 dollar op een omzet van 48,68 miljard dollar.

De vrije kasstroom bedroeg in het tweede kwartaal van 20242,3 miljard dollar, tegen 2,5 miljard dollar een jaar eerder.

Chevron produceerde het tweede kwartaal 3,292 miljoen olie-equivalent per dag, tegen 2,959 miljoen vaten per dag in het tweede kwartaal van 2023 en 3,346 miljoen vaten in het eerste kwartaal van 2024.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Exxon Mobil

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.