Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures signaleren flink lagere opening Wall Street

Futures signaleren flink lagere opening Wall Street
2 aug 2024 om 13:09

De futures voor de Amerikaanse beurzen wijzen op een donkerrode opening, na tegenvallende cijfers van Intel en Amazon. De resultaten van Apple vielen daarentegen mee.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 1,1 procent in het rood en de Nasdaq zelf 1,8 procent.

Belangrijk is om aan te geven dat om half drie vanmiddag het officiële banenrapport in de VS staat geagendeerd, wat de daadwerkelijke opening aanzienlijk kan beïnvloeden. Mede omdat de huidige verzwakking in de Amerikaanse arbeidsmarkt een prominentere rol heeft gekregen.

De Fed moet niet alleen voor prijsstabilisatie zorgen, maar ook volledige werkgelegenheid. En dat laatste staat deze week aardig onder druk, zoals verschillende bankiers van de Fed ook aangaven.

Voor juli wordt een banengroei van 185.000 verwacht, een werkloosheid van 4,1 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,7 procent. In juni kwamen er nog 206.000 nieuwe banen bij, met een werkloosheid van 4,1 procent en een loongroei van bijna 3,9 procent.

De Amerikaanse beurzen zijn in augustus beroerd uit de startblokken gekomen. Zo daalden donderdag de beurzen fors, mede omdat de macrocijfers van gisteren de zorgen over een recessie aanwakkerden. Zo stegen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week tot 249.000 en lieten de inkoopmanagersindices van S&P Global en ISM opnieuw een krimp van de Amerikaanse industrie zien. 

Investment manager Simon Wiersma vond het allemaal niet zo schokkend.” De dienstensector in de VS is namelijk veel groter en bepalender voor de economisch groei, die zoals we weten vorig kwartaal een plus van 2,8 procent op jaarbasis noteerde, het dubbele van de groei in het eerste kwartaal. Die lagere index van de productiesector zegt dus heel weinig over de Amerikaanse economie. Waar beleggers gisteren vooral over vielen, was de sterke daling van de werkgelegenheidscomponent. Die index daalde van 49,3 naar 43,4 punten, lager dan de verwachte 49,2 punten en het laagste niveau in vier jaar. Dit voedde gisteren op Wall Street de vrees voor een mogelijke ‘harde landing’ van de Amerikaanse economie. We vinden het veel te vroeg om die conclusie te trekken, omdat de productiesector van de economie zoals gezegd niet bepalend is. Dat is de dienstensector”, aldus Wiersma.

Verder zal er om 4 uur nog aandacht zijn voor de fabrieksorders in de VS.

Qua bedrijfscijfers is het vandaag onder meer aan de oliegiganten Exxon Mobil en Chevron om de boeken te openen.

Olie werd duurder en een vat WTI-olie steeg 0,2 procent naar 76,43 dollar. Vandaag lijken de oplopende spanningen in het Midden-Oosten zwaarder te wegen dan de zorgen om een eventuele recessie.

De rentes in de VS zakken verder weg en de tienjarige rente daalde naar 3,93 procent. De euro/dollar steeg naar 1,0820.

Bedrijfsnieuws

Chipfabrikant Intel daalde met 22 procent voor de openingsbel, nadat het donderdagavond aankondigde om 15.000 banen te schrappen en het dividend op te schorten. Het bedrijf zei dat het van plan is de kosten volgend jaar met ruim 10 miljard dollar te verlagen. Het waren daarnaast ook zwakke cijfers in combinatie met een teleurstellende outlook.

Amazon.com daalde met 8,6 procent voorbeurs, nadat het bedrijf in het tweede kwartaal van 2024 hogere resultaten heeft geboekt, waarbij de groei bij de cloudcomputingtak beter was dan verwacht, maar de totale omzet teleurstelde.

Apple overtrof de verwachting en zal licht hoger gaan openen. Apple heeft het afgelopen kwartaal meer iPhones verkocht dan verwacht, maar wel minder dan een jaar eerder en ook minder dan in het kwartaal ervoor, terwijl de omzet en winst boven de marktverwachting uitkwamen. CEO Tim Cook sprak van een “recordomzet” in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar, dat uitkwam op 85,8 miljard dollar, een stijging van 5 procent op jaarbasis.

Snap daalde met 18 procent voorbeurs, nadat het sociale-mediabedrijf een omzet voor het tweede kwartaal rapporteerde die lager was dan de schattingen van analisten en zei dat het voor het derde kwartaal een omzet verwachtte van 1,34 miljard tot 1,38 miljard dollar, vergeleken met de schattingen van analisten van 1,36 miljard dollar.

De omzet in het tweede kwartaal van Coinbase Global was beter dan verwacht, maar de winsten bleven achter bij de schattingen van analisten. De aandelen van het handelsplatform stegen met 0,8 procent.

Maaltijdbezorger DoorDash steeg met 8,8 procent voor de openingsbel, na een kleiner verlies in het tweede kwartaal, terwijl de omzet met 23 procent steeg naar 2,63 miljard dollar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 1,4 procent op 5.446,68 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 40.347,97 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 17.194,15 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.