Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street nog verder onderuit na banenrapport

Wall Street nog verder onderuit na banenrapport
2 aug 2024 om 15:02

 De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een flink lagere opening, nadat het banenrapport de recessievrees verder aanwakkerde.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 1,5 procent in het rood. De Nasdaq lijkt zelfs 2,23 procent lager van start te gaan.

De Amerikaanse beurzen zijn in augustus al beroerd uit de startblokken gekomen en dat lijkt vrijdag niet anders te worden. Zo daalden donderdag de beurzen fors, mede omdat de macrocijfers van gisteren de zorgen over een recessie aanwakkerden. Zo stegen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week tot 249.000 en lieten de inkoopmanagersindices van S&P Global en ISM opnieuw een krimp van de Amerikaanse industrie zien.

Investment manager Simon Wiersma vond het allemaal niet zo schokkend.” De dienstensector in de VS is namelijk veel groter en bepalender voor de economisch groei, die zoals we weten vorig kwartaal een plus van 2,8 procent op jaarbasis noteerde, het dubbele van de groei in het eerste kwartaal. Die lagere index van de productiesector zegt dus heel weinig over de Amerikaanse economie. Waar beleggers gisteren vooral over vielen, was de sterke daling van de werkgelegenheidscomponent. Die index daalde van 49,3 naar 43,4 punten, lager dan de verwachte 49,2 punten en het laagste niveau in vier jaar. Dit voedde gisteren op Wall Street de vrees voor een mogelijke ‘harde landing’ van de Amerikaanse economie. We vinden het veel te vroeg om die conclusie te trekken, omdat de productiesector van de economie zoals gezegd niet bepalend is. Dat is de dienstensector”, aldus Wiersma.

Vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli duidelijk minder hard is gestegen dan verwacht. Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 114.000. De markt had een stijging van 185.000 banen verwacht. 

De werkloosheid kwam uit op 4,3 procent tegen een verwachting van 4,1 procent. De loongroei bedroeg 3,6 procent tegen 3,8 procent een maand eerder. De verwachting van economen lag op 3,7 procent en deze daling was dan wellicht een lichtpuntje.

Verder zal er om 4 uur nog aandacht zijn voor de fabrieksorders in de VS.

Olie werd vanwege de angst voor een recessie ook flink goedkoper. Een vat WTI-olie daalde ruim 2 procent naar 74,70 dollar.

De rentes in de VS zakten verder weg en de tienjarige rente daalde met 12 basispunten naar 3,86 procent. De euro/dollar profiteerde hiervan en steeg naar 1,0880.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil opent naar verwachting 0,3 procent lager, De oliereus rapporteerde een sterker dan verwachte winst in het tweede kwartaal, vooral te danken aan een recordproductie in Guyana en het Permian Basin in Texas.

Bij Chevron was het allemaal wat minder en het aandeel lijkt 2,0 procent te gaan inleveren. Hoewel de omzet hoger uitviel, was de winst lager dan verwacht. De daling van de nettowinst was met name het resultaat van lagere marges op de verkoop van geraffineerde producten, het wegvallen van gunstige belastingposten, die vorig jaar het resultaat ondersteunden, en vanwege negatieve wisselkoerseffecten.

Chipfabrikant Intel daalde met 24,5 procent voor de openingsbel, nadat het donderdagavond aankondigde om 15.000 banen te schrappen en het dividend op te schorten. Het bedrijf zei dat het van plan is de kosten volgend jaar met ruim 10 miljard dollar te verlagen. Het waren daarnaast ook zwakke cijfers in combinatie met een teleurstellende outlook.

Amazon.com daalde met 10,2 procent voorbeurs, nadat het bedrijf in het tweede kwartaal van 2024 hogere resultaten heeft geboekt, waarbij de groei bij de cloudcomputingtak beter was dan verwacht, maar de totale omzet teleurstelde.

Apple overtrof de verwachting maar zal licht lager openen. Apple heeft het afgelopen kwartaal meer iPhones verkocht dan verwacht, maar wel minder dan een jaar eerder en ook minder dan in het kwartaal ervoor, terwijl de omzet en winst boven de marktverwachting uitkwamen. CEO Tim Cook sprak van een “recordomzet” in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar, dat uitkwam op 85,8 miljard dollar, een stijging van 5 procent op jaarbasis.

Snap daalde met 20 procent voorbeurs, nadat het sociale-mediabedrijf een omzet voor het tweede kwartaal rapporteerde die lager was dan de schattingen van analisten en zei dat het voor het derde kwartaal een omzet verwachtte van 1,34 miljard tot 1,38 miljard dollar, vergeleken met de schattingen van analisten van 1,36 miljard dollar.

De omzet in het tweede kwartaal van Coinbase Global was beter dan verwacht, maar de winsten bleven achter bij de schattingen van analisten. De aandelen van het handelsplatform daalden met 1,0 procent.

Maaltijdbezorger DoorDash steeg met 8,2 procent voor de openingsbel, na een kleiner verlies in het tweede kwartaal, terwijl de omzet met 23 procent steeg naar 2,63 miljard dollar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 1,4 procent op 5.446,68 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 40.347,97 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 17.194,15 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.