Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Recessiezorgen duwen AEX onder 900 punten

Recessiezorgen duwen AEX onder 900 punten
3 aug 2024 om 09:49

De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gedaald. Op een slot van 878,91 punten op vrijdag verloor de AEX op weekbasis 3,1 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 906,64 punten, toen een beperkt verlies van 0,1 procent op weekbasis. In de week daarvoor was het verlies echter 4 procent.

“De AEX index vertoont momenteel een correctiefase na een significante stijging eerder dit jaar”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx, die stelde dat een diepere correctie op de loer blijft liggen.

Beleggers kennen een lastige start van de maand augustus, oordeelde investment manager Simon Wiersma van ING. Juli was voor de AEX ook al een wisselende maand, waarbij het record van bijna 945 punten op de borden kwam, maar de hoofdindex al snel weer daaronder zakte en zich niet meer wist te herstellen.

“De steeds sterkere overtuiging dat centrale banken de beleidsrente eindelijk gaan verlagen, lijkt om te slaan in de vrees voor een ‘harde landing’ van de economie, oftewel een recessie. Zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, leidt dit tot toenemende volatiliteit op de financiële markten”, zei de marktkenner van ING.

Bedrijfscijfers van zwaargewichten Microsoft, Meta, Amazon, Intel en Apple vielen over het algemeen niet mee. Chipreus Intel kondigde na een zwak kwartaal en vanwege de uitdagende vooruitzichten zelfs een reorganisatie aan en heeft besloten om het dividend op te schorten.

“Intel kan al een tijdje niet meekomen in de nieuwste ontwikkelingen rond AI”, zei Wiersma. Ook Amazon wees op de hoge investeringen die het moet doen om mee te kunnen met de AI-hype.

Tegenvallend economisch nieuws aan beide kanten van de Atlantische Oceaan hielp het sentiment afgelopen week al helemaal niet. Zo wezen de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone opnieuw op krimp. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank houdt er rekening mee dat de tegenwind de komende maanden nog aanhoudt.

Verder kromp de Duitse economie onverwacht in het tweede kwartaal, terwijl de inflatie in de grootste economie van de eurozone onverwacht opliep in juli, van 2,2 naar 2,3 procent. In de eurozone als geheel kwam de economische groei wel hoger uit dan verwacht in het afgelopen kwartaal, maar blijft deze onderliggend zwak, oordeelde ING.

“Een teleurstelling”, zei econoom Carsten Brzeski verder over de ontwikkeling in Duitsland.

“De lichte stijging van de Duitse inflatie wijst niet alleen op de hardnekkigheid van de inflatie, maar suggereert ook dat een renteverlaging [door de ECB] in september nog geen uitgemaakte zaak is”, aldus Brzeski.

Een renteverlaging in september door de Federal Reserve lijkt inmiddels wel een uitgemaakte zaak na het rentebesluit van woensdag, waarbij voorzitter Jerome Powell liet doorschemeren dat een verlaging er inderdaad aan zit te komen.

“De Fed en Powell waren behoorlijk expliciet. Dat tempert meteen het (informatieve) belang van het jaarlijkse Fed-symposium in Jackson Hole eind augustus. Per saldo veranderden de beleidsrenteverwachtingen van de markt weinig”, klonk het uit de marktenzaal van KBC.

Tegenvallende inkoopdata uit de VS, die (opnieuw) een krimp van de industrie lieten zien en stijgende werkloosheidsuitkeringen wakkerden afgelopen week wel de zorgen over een recessie aan.

“We vinden het veel te vroeg om die conclusie te trekken, omdat de productiesector van de economie zoals gezegd niet bepalend is. Dat is de dienstensector. Volgens de Atlanta Fed ligt de Amerikaanse economie volgens de actuele data op koers voor een groei van 2,5 procent in het lopende kwartaal”, zei Wiersma.

Het belangrijke Amerikaanse banenrapport op vrijdag hielp de recessie angst niet te bedwingen. In juli kwamen er slechts 114.000 banen bij, waar op 185.000 was gerekend. De werkloosheid liep op van 4,1 naar 4,3 procent en de loongroei koelde af tot 3,6 procent.

“De zenuwen worden met dit rapport wel aangewakkerd. De Fed had liever een groeiaantal van rond de 150.000 gezien”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De werkloosheid van 4,3 procent duidde volgens de zogeheten Sahm-rule in het verleden al op een recessie, zei Marey verder.

“Daar komen dan nog eens de verlaagde aantallen in mei en vooral juni en de zwakke PMI die donderdag uitkwam nog eens bij”, aldus de expert van Rabobank.

Richard Hunter van Interactive Investor wees erop dat de Fed, door deze week de rente te handhaven, achter de feiten lijkt aan te lopen, nu een zachte landing voor de economie uit beeld dreigt te raken.

Ondertussen is ook nog lang niet zeker of de Bank of England, dat de rente afgelopen week wel verlaagde, dit later in het jaar nogmaals zal doen. Daardoor zal de Britse economie, die worstelt om te groeien, verder worden beperkt, denkt Hunter.

De Bank of England verlaagde afgelopen week de rente met 25 basispunten tot 5,00 procent. Het Britse rentebesluit werd met een kleine meerderheid van 5 tegen 4 stemmen genomen. Vier bestuurders wilden de rente op 5,25 procent handhaven.

ING houdt wel rekening met meer Britse renteverlagingen dit jaar, maar dat hangt af van de ontwikkeling van de diensteninflatie in het Verenigd Koninkrijk.

De Bank of Japan verhoogde afgelopen week de rente van 0,00 tot 0,10 procent naar 0,25 procent en meldde daarbij het voornemen de inkoop van staatsobligaties te halveren.

Economen van Goldman Sachs verwachten dat de Japanse centrale bank de rente geleidelijk verder zal verhogen, met een tempo van twee stappen per jaar. De Japanse yen liep stevig op na het rentebesluit en de Nikkei daalde met 4,7 procent op weekbasis.

De obligatierentes kelderden na de rentebesluiten en tegenvallende macrodata. Beleggers zochten hun heil in obligaties nadat ze aandelen links lieten liggen.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0910. De olieprijzen daalden op weekbasis ruim 3 procent. De oliemarkten blijven bezorgd over de vraag in China en de kans op een recessie, die de energievraag ook geen goed zou doen. Daar staan oplopende spanningen in het Midden-Oosten tegenover.

Stijgers en dalers

De cijfers van Philips werden afgelopen week met gejuich ontvangen. Het aandeel steeg bijna 10 procent. ING, dat het koersdoel verhoogde, sprak van een sterk kwartaal en Jefferies wees op de meevallende marge.

Waar Philips de uitblinker was in de AEX, was Heineken juist de gebeten hond, met een verlies van dik 10 procent. Door een afschrijving in China boekte de brouwer verlies en de biervolumes kwamen onder de verwachting uit. Ook de outlook viel tegen, oordeelden analisten.

De chippers kwamen stevig onder druk te staan na het nieuws rond Intel. ASML verloor op weekbasis ruim 10 procent, ASMI daalde bijna 10 procent en Besi leverde zelfs 15 procent in.

ASML kreeg afgelopen week nog wel een koopadvies van Barclays en persbureau Reuters meldde dat de Veldhovense chipper mogelijk wordt ontzien bij nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen. Besi kreeg een adviesverhoging van Degroof Petercam van Reduceren naar Houden.

ABN AMRO verloor ook dik 10 procent op weekbasis, nadat de bank het voortijdige vertrek van zijn CEO Robert Swaak aankondigde. Sectorgenoot ING leverde op weekbasis bijna 8 procent in.

ING heeft in het tweede kwartaal zoals verwacht minder winst geboekt, door gedaalde rentebaten na de renteverlaging van de ECB, maar de inkomsten stegen wel sterker dan voorzien dankzij hogere overige inkomsten. Berenberg, KBC Securities en UBS verhoogden het koersdoel voor ING.

Shell daalde 0,8 procent op weekbasis na de cijfers. De energiereus wist de verwachtingen in het tweede kwartaal te verslaan en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Analisten van ING spraken van meevallende resultaten.

DSM-Firmenich deed goede zaken na aardige cijfers en een kleine outlookverhoging. Het aandeel steeg 5,3 procent op weekbasis. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel naar 132 euro, net als Jefferies.

Adyen daalde afgelopen week 3,7 procent. Het aandeel kon enerzijds meeliften op een outlookverhoging van zijn Amerikaanse sectorgenoot PayPal, maar een andere concurrent, het Franse Worldline, stelde teleur met de resultaten.

Wolters Kluwer verloor 4,0 procent op weekbasis na cijfers die volgens ING geen verrassingen boden. Sectorgenoot RELX daalde 2,5 procent.

IMCD wist te overtuigen met de cijfers, die volgens ING beter waren dan verwacht. Het aandeel steeg afgelopen week 6,9 procent.

ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal van 2024 minder winst behaald dan een kwartaal eerder, bij een licht teruggelopen omzet, maar presteerde wel iets beter dan analisten hadden voorzien. Het aandeel daalde met 6,4 procent op weekbasis.

Sectorgenoot Aperam verloor licht terrein in de Midkap na het openen van de boeken. ING sprak van een goed kwartaal en een weinig verrassende outlook.

AMG steeg 3,2 procent na het openen van de boeken. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal en er werden opnieuw rode cijfers geschreven, maar de outlook werd ook iets verhoogd. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel.

In de AMX domineerde JDE Peet’s afgelopen week met een winst van bijna 16 procent. JDE presteerde volgens Jefferies beter dan verwacht en de koffiespecialist verhoogde ook de outlook voor 2024.

Just Eat Takeaway won 2,2 procent na het openen van de boeken. ING noemde de resultaten van de maaltijdbezorger positief. De grootste steun voor het aandeel was volgens de bank de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van 150 miljoen euro en het intrekken van 5 procent van de uitstaande aandelen. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel.

Allfunds won 0,5 procent op weekbasis. In de eerste jaarhelft behaalde Allfunds een recordomzet en analisten van Jefferies waren goed te spreken over de cijfers.

“Met een serie nette kwartalen achter de rug en de wind in de rug van een cyclische opleving, verdient Allfunds wat ons betreft een herwaardering”, aldus Jefferies, dat een koopadvies voor het aandeel heeft met een koersdoel van 10,00 euro. 

Basic-Fit werd op weekbasis 7,5 procent goedkoper, nadat Berenberg het aandeel van de kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde.

Fagron heeft in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst geboekt en verhoogde de outlook. De magistrale bereider steeg afgelopen week met bijna 5 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel.

Fugro behaalde in het afgelopen halfjaar hogere resultaten, terwijl de outlook licht werd aangescherpt. Jefferies was te spreken over de cijfers. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel. Het aandeel verloor toch 9,6 procent.

Galapagos handhaafde de verwachte ‘cashburn’ voor dit jaar bij verder weinig verrassende halfjaarcijfers. Het aandeel daalde op weekbasis 6,5 procent. RBC verlaagde het koersdoel.

Brunel behaalde afgelopen kwartaal meer omzet. Analisten zagen geen verrassingen in de cijfers. Het aandeel daalde toch dik 10 procent in de AScX.

Pharming heeft in het tweede kwartaal de omzet verder zien groeien en ligt op schema om zijn omzetdoel voor dit jaar te halen, maar zag de kosten ook stijgen. Het aandeel verloor 8,4 procent.

De grote verliezer onder de smallcaps was Ebusco. Het aandeel verloor 36,5 procent bij een koers van 0,88 euro na teleurstellende halfjaarcijfers. Het bedrijf is in gesprek met geldschieters en schuldeisers om de productie van elektrische bussen alsnog op peil te brengen door aanhoudende opstartproblemen. Degroof Petercam halveerde na de cijfers het koersdoel naar 1,50 euro en Jefferies besloot het aandeel niet langer meer te volgen.

NSI was afgelopen week een van de weinige stijgers bij de smallcaps en won op weekbasis 2,2 procent. Vastned steeg 1,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.