Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lopen verliezen iets in

Europese beurzen lopen verliezen iets in
5 aug 2024 om 18:30

 De aandelenmarkten in Europa zijn maandag behoorlijk lager geëindigd, maar de verliezen liepen tijdens de middaghandel wel iets terug na gunstige Amerikaanse macrocijfers.

De Stoxx Europe 600 index verloor uiteindelijk 2,2 procent tot 487,05 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 1,8 procent op 17.339,00 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,4 procent bij een stand van 7.148,99 punten. De Britse FTSE ging 2,0 procent lager op 8.008,23 punten.

Afgelopen week waren de beurzen ook al in mineur, waarbij het sentiment werd gedomineerd door recessiezorgen. Een weekend bezinning hielp niets, want maandagochtend was de stemming opnieuw somber.

De abrupte wereldwijde verkoopgolf suggereert een aanzienlijk verlies aan vertrouwen, ook al is het onduidelijk of de zwakkere Amerikaanse cijfers in lijn zijn met een groeivertraging die weinig kwaad kan, of dat deze daadwerkelijk wijzen op een echte harde landing en recessie, zei Kallum Pickering van Peel Hunt.

Ondanks de toegenomen kans op een recessie in de Verenigde Staten vond de Federal Reserve het afgelopen week niet nodig om de rente al te verlagen. Daardoor lijkt het steeds meer alsof de Fed achter de feiten aanloopt en al te laat is met het verlagen van de rente, ook als dat wel in september gebeurt.

De Japanse Nikkei ging maandag met ruim 12 procent onderuit, het grootste dagverlies sinds oktober 1987. Daarmee is de index zijn behaalde winst voor dit jaar kwijt en het verlies van 25 procent sinds de recente piek in juli betekent dat de Nikkei nu in een zogeheten bear market zit.

Vorige week verhoogde de Bank of Japan de rente, terwijl de Fed dus nog afwacht. Zo komt volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx “de beruchte carry-trade” onder spanning te staan.

“Bij een zogeheten carry trade lenen beleggers in dit geval al jaren de Japanse yen tegen een lage rente in eigen land en kopen ze daar vervolgens activa in een ander land (veelal Amerikaanse bonds) met een hoger rendement. Door de enorme renteverschillen en het duidelijke beleid van de Japanse centrale bank, kon dit spelletje ‘bijna’ niet fout gaan”, volgens Blekemolen, totdat de BoJ de rente afgelopen week besloot te verhogen.

Het rendement op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalde maandag met 20 basispunten tot 0,754 procent. De verwachtingen voor nieuwe renteverhogingen door de Bank of Japan nemen af. De dollar verloor terrein ten opzichte van de Japanse yen. De koers verhandelde maandag op 142,58, waar dat recent nog 160 yen was.

Een klein beetje goed nieuws was er maandag wel voor de Japanse economie, want de dienstensector in het land is in juli weer gegroeid. Dit nadat vorige week bleek dat de Japanse industrie afgelopen maand juist is gekrompen.

In de eurozone was het beeld anders: daar kromp de industrie in juli opnieuw, zo werd afgelopen week bekend, maar bleek maandag ook dat de dienstensector in dezelfde maand minder hard is gegroeid. Zo bleef de samengestelde index voor juli nog maar net boven de grens van 50 die groei aanduidt.

Volgens Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, groeide de economie in de eurozone in juli in een “slakkentempo”.

De zorgen over een recessie in de VS werden maandagmiddag getemperd door gunstige PMI-data over de Amerikaanse dienstensector. Uit de cijfers van ISM bleek dat de dienstensector in juli weer is gegroeid. De index van S&P toonde een stabiele groei.

“Bemoedigend nieuws”, vond Chris Williamson van S&P Global. Naast een “solide” economische groei wees hij op een afkoelende prijsinflatie.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot 0,4 procent hoger op 1,0960, terwijl de olieprijzen tot een procent daalden. De Amerikaanse obligatierentes daalden maandag, net als de Duitse rentes. De Franse tienjaarsrente liep licht op.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt waren er nauwelijks stijgers. Infineon viel op na het openen van de boeken, waarbij de halfgeleiderspecialist de outlook licht verlaagde en bekendmaakte 1.500 banen te zullen schrappen. Toch won het aandeel 1,3 procent, waarmee een verlies van eerder op de dag werd goedgemaakt. 

In Amsterdam deden chippers ook goede zaken. Besi was maandag de grootste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. Bij opening daalde het aandeel nog hard. ASML steeg 1,2 procent en ASMI won 0,6 procent. Volgens analisten van Bank of America hebben ASML en ASMI beperkt last van de bezuinigingen die Intel vorige week aankondigde. Verder meldde persbureau Reuters op basis van uitspraken van de topman van Intel dat ASML bezig is om een tweede van zijn High NA EUV-machine aan de Amerikaanse chipreus te leveren.

Siemens Healthineers wist maandag ook in het groen te blijven in de DAX. Financials als Deutsche Bank behoorden samen met Duitse auto-aandelen tot de grootste dalers, maar E.ON leverde het meeste in, met een verlies van 4,8 procent. Zalando daalde met 4,3 procent.

Elders stonden financiële waarden ook onder druk. BNP Paribas verloor 1,8 procent, UniCredit daalde 2,5 procent en ING, gecorrigeerd voor ex-dividend, leverde 2,8 procent in.

In Parijs werden verder de aandelen van luxemerken als Hermes, Pernod Ricard en LVMH verkocht, maar daalden automakers Stellantis en Renault nog harder, net als chipper STMicroelectronics. Hekkensluiter in de CAC 40 was Teleperformance, met een verlies van 5,4 procent. L’Oreal en Thales wisten in het groen te blijven. L’Oreal kondigde aan dat het een belang van 10 procent heeft genomen in Galderma. Het aandeel steeg 1,0 procent. Thales steeg 0,9 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 2,5 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • Bank Of America
    * *
  • Besi
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • Intel Corp
    * *
  • LVMH
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.