Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Media: ASML levert tweede ‘High NA’ EUV-machine aan Intel

Media: ASML levert tweede ‘High NA’ EUV-machine aan Intel
5 aug 2024 om 17:27

 ASML is bezig om een tweede ‘High NA’ EUV-machine te leveren aan Intel. Dit meldde persbureau Reuters maandag op basis van uitspraken die Intel-topman Pat Gelsinger deed tijdens de presentatie van de rampzalige kwartaalcijfers, eind vorige week.

Intel ontving de eerste van deze enorme machines, die maanden duren om te installeren en waarvan verwacht wordt dat ze nieuwe generaties krachtigere computerchips mogelijk maken, in december.

“De tweede High NA machine arriveert in onze fabriek in Oregon”, zei Gelsinger in een toelichting op de cijfers.

ASML wilde tegenover Reuters geen reactie geven op specifieke aankopen van klanten.

Leidinggevenden van het Veldhovense bedrijf zeiden op 17 juli, toen ASML zelf kwartaalcijfers presenteerde, wel dat het bedrijf was begonnen met de levering van een tweede High NA-machine aan een klant, die verder niet bij naam werd genoemd, en dat het pas dit jaar inkomsten zal boeken voor de eerste, en mogelijk de tweede.

De succesvolle introductie van High NA is de sleutel tot ASML’s toekomst als Europa’s grootste technologiebedrijf, maar het is onduidelijk wanneer klanten het precies zullen gaan gebruiken. Het bedrijf heeft orders voor meer dan een dozijn High NA machines van toonaangevende chipmakers als TSMC, Samsung, SK Hynix, Micron en dus Intel.

Intel is van plan om de technologie tegen 2027 in commerciële productie te gebruiken. TSMC, dat chips maakt voor Nvidia en Apple, zal dit jaar een machine ontvangen maar heeft nog niet gezegd wanneer het deze in productie zal nemen, aldus Reuters.

Analisten van Bank of America schreven maandag in een rapport dat de bezuinigingsplannen van Intel slechts beperkte impact zullen hebben op de omzetten van ASML, ASMI en Besi.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.