Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst flink lager

Wall Street koerst flink lager
5 aug 2024 om 19:30

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag flink lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 2,6 procent op 5.206,09 punten, de Dow Jones index verloor 2,4 procent op 38.794,61 punten en de Nasdaq noteerde 3,0 procent lager op 16.271,16 punten. 

“Al met al zijn we getuige van een zeer vervelende start van de handelsweek. Augustus 2024 kan de geschiedenis ingaan als een mogelijk keerpunt in de bullmarkt van dit jaar”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

De VIX index, ook wel bekend als de angstbarometer, noteerde maandag op ruim 32 punten en dat is het hoogste niveau in ruim twee jaar.

“Het bredere marktnarratief heeft vorige week een scherpe wending genomen. Van zorgen over hoge inflatie zijn de markten in één week helemaal naar het andere eind van het spectrum gegaan met zorgen over een mogelijke recessie in de VS”, legde Charu Chanana, hoofd FX-strategie van Saxo Bank uit.

Het zwakke Amerikaanse banenrapport van juli, waarin er slechts 144.000 banen werden gecreërd en de werkloosheid steeg naar 4,3 procent, “hebben de zorgen aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk achterloopt met het verlagen van de rente”, aldus Chanana.

Markten zijn ook overdreven optimistisch geworden over het versoepelen van het monetaire beleid, volgens de expert van Saxo Bank. Inmiddels worden tot vijf Amerikaanse renteverlagingen verwacht dit jaar, waar dat er eerder nog twee waren.

Vranken wees verder op de ‘crowded trade’ van Big Tech in de VS, waar grote beleggers ook posities verkopen. Zo maakte Warren Buffett bekend dat Berkshire Hathaway bijna de helft van zijn belang in Apple van de hand heeft gedaan. Berkshire verkocht recent ook al plukken aandelen Bank of America.

“De kans is groot dat retailbeleggers in de VS, die massaal zijn blootgesteld aan Amerikaanse aandelen met recordposities in vergelijking met het vermogen van huishoudens, dit voorbeeld zullen volgen. Dat zou de markten nog meer onder druk kunnen zetten”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Dat zou een “zichzelf vervullende marktdaling kunnen veroorzaken, waardoor een negatief welvaartseffect ontstaat. Dat is volgens mij een groter risico voor de economie dan de banenmarkt”, waarschuwde Vranken.

De zorgen over een recessie in de VS werden maandag slechts beperkt getemperd door gunstige PMI-data over de Amerikaanse dienstensector. Uit de cijfers van ISM bleek dat de dienstensector in juli weer is gegroeid. De index van S&P toonde een stabiele groei.

“Bemoedigend nieuws”, vond Chris Williamson van S&P Global. Naast een “solide” economische groei wees hij op een afkoelende prijsinflatie.

De Amerikaanse macro-economische agenda is de komende dagen weinig spannend, met uitzondering van de wekelijkse steunaanvragen op donderdag.

De euro/dollar handelde maandagavond 0,4 procent hoger op 1,0960. De olieprijzen bewogen volatiel richting de settlement, met enerzijds de recessiezorgen en anderzijds de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, waar wordt gevreesd voor een Iraanse vergeldingsactie nadat recent een Hamas-kopstuk werd gedood in Teheran. Iran houdt Israël hiervoor verantwoordelijk.

Bedrijfsnieuws

Nvidia daalde maandag in de voorbeurshandel nog bijna 14 procent maar in de reguliere sessie is het verlies teruggelopen tot 6,5 procent, na een artikel van The Information dat het uitleveren van Nvidia’s nieuwe generatie AI-chips een vertraging van minimaal 3 maanden oploopt.

Andere chipaandelen stonden eveneens onder druk. TSMC en Broadcom verloren 1,8 procent. Micron Technology daalde 2,2 procent en Super Micro Computer leverde 2,7 procent in. 

Intel, dat vrijdag al 26 procent verloor na tegenvallende cijfers, een matige outlook en een aangekondigde reorganisatie, plus het opschorten van het dividend, leverde maandag nog eens 6 procent in. 

Elders stonden techzwaargewichten als Microsoft, Apple en Amazon ook onder druk, met verliezen van 3 tot 4 procent.

Amerikaanse bankaandelen hadden het maandag ook lastig. Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan daalden zo’n 2 tot 3 procent.

BioNTech noteerde 2,5 procent lager, nadat het Duitse biotechbedrijf met een Amerikaanse notering teleurstellende kwartaalcijfers rapporteerde, vanwege de aanhoudende verkoopdaling van zijn coronavaccin.

Tyson Foods steeg 3,5 procent, na beter dan verwachte resultaten, waarbij het vleesverwerkingsbedrijf sprak van een ‘positieve ommekeer’.

Japanse aandelen met een notering in de VS daalden minder hard dan in Tokio. Sumitomo Mitsui Financial Group verloor voorbeurs nog 14,5 procent, na een daling van 16 procent in Tokio, maar tijdens de reguliere handel op Wall Street werd het verlies beperkt tot 4 procent.

Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal de resultaten zien stijgen. Dit bleek zaterdag uit cijfers van het investeringsvehikel van Warren Buffett. Verder meldde Berkshire dat het afgelopen kwartaal voor 75,5 miljard dollar aan aandelen verkocht, waaronder dus aandelen Apple en Bank of America, waardoor de kaspositie van het bedrijf steeg naar een record van bijna 277 miljard dollar. Aandelen Berkshire daalden maandag 3,3 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.