Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Weinig verrassingen in cijfers PostNL

Weinig verrassingen in cijfers PostNL
5 aug 2024 om 07:30

 PostNL heeft in het tweede kwartaal een positief bedrijfsresultaat geboekt, bij een licht gestegen omzet. Dit bleek maandag uit cijfers van het postbedrijf.

“We boeken voortgang met de strategische acties die we in februari hebben aangekondigd”, zei CEO Herna Verhagen in een toelichting. “Ons streven is om stap voor stap de marge te vergroten.”

De genormaliseerde EBIT is afgelopen kwartaal opnieuw uitgekomen op 18 miljoen euro, net als in het tweede kwartaal van 2023. Analisten hadden gerekend op 14 miljoen euro. In het eerste kwartaal kwam het resultaat nog uit op 9 miljoen euro negatief.

“Zoals verwacht was het resultaat in lijn met vorig jaar”, aldus CEO Verhagen.

De omzet is in het tweede kwartaal op jaarbasis gestegen van 771 miljoen naar 795 miljoen euro, exact zoals analisten hadden verwacht.

De pakketvolumes zijn in het tweede kwartaal met 6,0 procent gestegen, waar de consensus rekende op 7,0 procent.  Dit was volgens PostNL te danken aan een “bescheiden stijging van de binnenlandse volumes en wederom sterke groei bij internationale klanten”.

En de postvolumes daalden juist met 1,3 procent. De consensus rekende op een afname met 4,6 procent. Maar rekening houdend met de verkiezingspost namen de briefpostvolumes af met 5,9 procent, aldus PostNL.

“Dit onderstreept de urgentie en noodzaak tot verandering. We streven naar een verandering van de dienstverlening voor post naar standaard bezorging binnen twee dagen en op termijn binnen drie dagen”, zei topvrouw Verhagen in een toelichting.

In de eerste drie maanden van 2024 stegen de pakketvolumes met 4,6 procent, maar daalden de postvolumes met 12,5 procent.

De vrije kasstroom was afgelopen kwartaal 19 miljoen euro negatief. De consensus rekende echter op 66 miljoen euro negatief. 

Een jaar geleden was dit nog 34 miljoen euro negatief. 

Het interimdividend werd vastgesteld op 0,03 euro per aandeel.

Outlook

Voor 2024 verwacht PostNL nog altijd een genormaliseerde EBIT van 80 miljoen tot 110 miljoen euro en een vrije kasstroom van 0 tot 40 miljoen euro.

De analistenconsensus rekent op een genormaliseerde EBIT van 85 miljoen euro op een omzet van 3,2 miljard euro. De vrije kasstroom schatten de analisten op 22 miljoen euro.

De totale volumegroei in 2024 zal naar schatting van PostNL tussen de 7 en 10 procent uitkomen. Dat was 5,3 procent tot nu toe dit jaar. “De binnenlandse volumes stegen het eerste halfjaar met 0,3 procent. Hoewel dit minder was dan verwacht, beweegt de trend zich in de richting van 2 tot 4 procent voor het hele jaar”, aldus het postbedrijf.

Daarnaast wordt uitgegaan van een volumedaling bij post van 7 tot 9 procent, vooral door aanhoudende substitutie. Dat was een afname van 7,2 procent tot nu toe dit jaar.

Tot slot gaat PostNL uit van autonome kostenstijgingen van circa 155 miljoen euro dit jaar. Tot op heden was dit 62 miljoen euro. “Deze worden gecompenseerd door circa 135 miljoen euro uit gerichte prijsmaatregelen bij zowel Pakketten als Mail in Nederland.”


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Signify

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.