Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ASML helpt AEX aan voorzichtig herstel

ASML helpt AEX aan voorzichtig herstel
6 aug 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs wist dinsdag wat te herstellen na de koersdreun van maandag, mede geholpen door zwaargewicht ASML.

Na opnieuw een beweeglijke dag wist de AEX uiteindelijk 0,7 procent hoger te sluiten op 866,70 punten.

De dag begon enthousiast, na het flinke herstel in Azië. De Japanse beurs, die maandag nog met ruim 12 procent daalde, liet vanochtend herstel zien. De Nikkei-index won dinsdag ruim 10 procent, nadat gisteren het grootste verlies sinds Zwarte Maandag in 1987 werd geleden.

Ook elders in Azië wonnen de beurzen. Zo steeg de Kospi index in Zuid-Korea met 3,3 procent, geholpen door winsten voor de chipbedrijven Samsung Electronics en SK Hynix.

Vervolgens viel de beurs gedurende de dag weer wat terug om in het laatste uur geholpen door Wall Street rond de hoogste koers van de dag te sluiten.

De marktcorrectie is nog onvoldoende, zo schreef Peter Oppenheimer van Goldman Sachs in een rapport. De waarderingen zijn nog altijd te hoog, aldus de strateeg, vooral in de VS.

In een recessie ziet Goldman de S&P terugvallen naar 4.800 punten.

De angst voor een recessie is echter overtrokken, aldus CIO Mark Haefele van UBS, die adviseert te beleggen in kwaliteitsaandelen. Ook zijn de waarderingen voor met name techaandelen een stuk aantrekkelijker geworden.

Wel waarschuwde Haefele dat de volatiliteit hoog zal blijven op korte termijn, “en dat de Fed de rente sneller zal verlagen”.

 Overigens vreest Oppenheimer niet voor een ‘bear market’. Daarvoor waren de inkoopmanagersindices van maandag voor de Amerikaanse dienstensector te sterk.

“Volgens de Atlanta Fed is de Amerikaanse economie in het huidige kwartaal, op basis van actuele cijfers, op weg naar een groei van 2,5 procent. Dat is iets lager dan de 2,8 procent in het tweede kwartaal, maar lijkt in de verste verte niet op een recessie”, aldus Simon Wiersma van ING.

De agenda is verder relatief rustig. De meeste bedrijven, zeker in de VS, zijn al met cijfers gekomen, en de centrale banken zijn in de meeste gevallen ook met zomerreces. 

De olieprijzen wisten ook wat te herstellen. Een vat Brent olie steeg 0,6 procent naar 76,78 dollar en zo leek de angst voor een recessie weer wat plaats te maken voor zorgen onder oliehandelaren voor de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

De rentes in de VS wisten te herstellen, ook in Europa was er wat licht terrein winst.

De euro/dollar daalde dan ook wat richting de 1,0924.

Stijgers en dalers

In de AEX ging zwaargewicht ASML aan kop met een winst van 4,6 procent, gevolgd door Besi met een winst van 2,8 procent. ArcelorMittal won 2,5 procent. 

Daarentegen daalde Ahold Delhaize met 0,4 procent in aanloop naar de cijfers van woensdagochtend. IMCD en Prosus verloren 1,0 procent. Voor IMCD verhoogde Deutsche Bank het koersdoel licht, maar de bank handhaafde ook het verkoopadvies. 

In de AMX won OCI 6,3 procent. ING en Degroof Petercam verhoogden vanochtend hun koersdoel voor OCI, na de nieuwe desinvestering die het bedrijf maandag presenteerde. Beide banken waren verrast door de hoge verkoopprijs. OCI won maandag al 13,1 procent.

Ook Just Eat Takeway kleurde groen en kon 2,9 procent bijschrijven.

Flow Traders, dat maandag juist nog de witte raaf was, daalde dinsdag met 5,2 procent.

Smallcap Pharming won 4,9 procent, gevolgd door NX filtration met een winst van 4,5 procent.

Renewi won 3,6 procent na een kwartaalupdate. Renewi heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en de winstgevendheid zien stijgen, maar analisten van Degroof Petercam werden hierdoor niet overtuigd. Om de outlook dit jaar te halen moet er een groeiversnelling komen.

Ebusco droeg weer eens de rode lantaarn en daalde 9,4 procent naar 0,85 euro.

Bij de lokale fondsen won Onward Medical na een tussentijdse update 5,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs probeerde Wall Street het herstel wat meer handen en voeten te geven en steeg de S&P 500 met 1,3 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.