Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX zet herstel overtuigend voort

AEX zet herstel overtuigend voort
7 aug 2024 om 18:11

 De Amsterdamse beurs wist woensdag het wat broze herstel van dinsdag een krachtig vervolg te geven.

De AEX wist uiteindelijk 2,3 procent hoger te sluiten op 886,08 en dat is toch alweer zo’n 5 procent hoger dan het dieptepunt van maandag. Ook de Midkap deed goede zaken met een winst van 2,4 procent.

De financiële markten hebben een aantal beweeglijke dagen achter de rug sinds de scherpe daling van maandag. Zo openden de Europese beurzen dinsdag wel hoger, maar werd het rood toch weer opgezocht tijdens een volatiele handelssessie. De Amsterdamse beurs kon zich hieraan enigszins onttrekken dankzij het koersherstel van zwaargewicht ASML.

Het positieve sentiment werd vanochtend ondersteund door hogere koersen in Azië, met name in Japan, zo merkten analisten van Deutsche Bank op. De Nikkei-index won vanochtend 1,2 procent, nadat de index op dinsdag al met meer dan 10 procent steeg. Daarmee is een groot deel van de verliezen van maandag alweer weggewerkt.

Wat hierbij hielp, is dat de Bank of Japan het belangrijkste rentetarief niet zal wijzigen zolang de onrust in de markt aanhoudt, zo zei vice-voorzitter Shinichi Uchida woensdag. Dit zorgde duidelijk voor rust.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op het gegeven dat “de gemiddelde winstgroei over het tweede kwartaal inmiddels uitkomt op 10,6 procent, bijna 1 procent hoger dan vooraf door analisten werd ingeschat. Weer een sterk kwartaalcijferseizoen dus, terwijl de lat van tevoren erg hoog lag. Zo blijkt maar weer eens dat de verdienkracht van Amerikaanse bedrijven niet moet worden onderschat, aldus Wiersma.

De olieprijzen wisten ook verder te herstellen en een vat Brent olie werd 2,9 procent duurder op 78,73 dollar. De onrust in het Midden-Oosten bleef de gemoederen bezig houden en woensdag bleek daarnaast dat de olievoorraden in de VS waren afgenomen.

De rente liep ook vandaag weer wat op. De Amerikaanse tienjaarsrente koerste 5 basispunten hoger op 3,94 procent en de Duitse variant steeg 8 basispunten naar 2,26 procent. De markt lijkt een noodingreep door de Fed weer wat uit te prijzen.

De euro/dollar werd iets goedkoper op 1,0922.

Stijgers en dalers

De AEX was geheel groengekleurd en de lijst werd aangevoerd door Universal Music met een winst van 6,6 procent. ABN AMRO volgde met 5,6 procent, nadat de bank na de kwartaalrapportage met een kleine outlookverhoging door beleggers beloond werd.

Ook Ahold Delhaize deed goede zaken met een winst van ongeveer 5 procent, nadat het bedrijf goede cijfers rapporteerde en het vooral de marges zag verbeteren.

Randstad boekte de minste winst en kon 0,4 procent bijschrijven.

In de AMX won Just Eat Takeaway bijna 12 procent na een koopadvies door JPMorgan. “Vanaf dit punt zal er een ommekeer komen voor het aandeel”, denken de analisten. Volgens hen mist de markt het feit dat de activiteiten van het “nieuwe Just Eat” zijn gestabiliseerd en ook dat de balans hersteld is en het bestuur goed op de kosten let.

Ook Van Lanschot en Allfunds beleefden een prima dag en konden 5,7 en 5,2 procent bijschrijven. Allfunds profiteerde van een koopadvies van UBS. Air France-KLM was de enige dissonant met een min 0,9 procent.

Bij de smallcaps ging Accsys aan kop met een winst van 4,4 procent, gevolgd door Azerion dat 4,2 procent kon bijschrijven. Heijmans won 3,2 procent. Toezichthouder ACM heeft goedkeuring verleend aan de overname van Van Gisbergen door Heijmans.

Onderaan bungelde NX Filtration met een verlies van 2,6 procent. Postnl daalde 2,5 procent, maar ging ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd was het verlies minimaal.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street ook groengekleurd en steeg de S&P 500 met 1,1 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ahold Delhaize

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.