Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX weet winst net niet vast te houden

AEX weet winst net niet vast te houden
9 aug 2024 om 17:54

 De Amsterdamse beurs is vrijdag terughoudend het weekend ingegaan. De AEX daalde 0,1 procent op 883,37 punten.

Op weekbasis steeg de hoofdindex op het Damrak rond een half procent. Daarmee herstelde de AEX beperkt van de stevige verliezen in de afgelopen periode.

Volgens expert Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn het “pure emoties” die de richting van de markten nu bepalen. Zo kreeg Wall Street donderdag nog een aardige impuls nadat de wekelijkse steunaanvragen in de VS gedaald bleken. Vorige week waren het juist stijgende werkloosheidsuitkeringen en een teleurstellend banenrapport die de recessiezorgen aanwakkerden.

Vandaag neemt Wall Street echter opnieuw gas terug en is het sentiment weer een stuk voorzichtiger. Een teken volgens de expert van Rothschild dat van een nieuwe rally nog geen sprake is.

“Bovendien zullen de [Amerikaanse] detailhandelsverkopen en inflatiecijfers van volgende week veel belangrijker zijn dan één enkel cijfer over de werkeloosheidsclaims”, aldus Vranken.

“Wij zien het basisscenario nog steeds als een zachte landing, waarbij de markten te pessimistisch zijn over de economie en te optimistisch over renteverlagingen”, zeiden economen van Bank of America.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. In China stegen de consumentenprijzen in juli iets harder dan in de maand ervoor. De inflatie kwam op jaarbasis uit op 0,5 procent, tegen 0,2 procent in juni.

Duitse inflatiecijfers bevestigden het voorlopige beeld. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,3 procent in juli, tegen 2,2 procent in juni. De kerninflatie bleef in juli op 2,9 procent staan.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam licht hoger op 1,0924. De olieprijzen stegen een half procent. De Amerikaanse obligatierentes daalden licht, net als de Duitse tienjaarsrente.

Stijgers en dalers

Betaaldienst Adyen ging aan kop in de AEX met een winst van 1,7 procent en DSM-Firmenich eindigde daar net achter.

Halfgeleideraandelen ASMI en Besi eindigden vrijdag ook nipt in het groen, met plussen van respectievelijk 0,5 en 0,1 procent. Sectorgenoot TSMC kwam vrijdag met sterke omzetcijfers over de maand juli.

ASML moest het doen met een verlies van 1,3 procent. Op Wall Street stond Intel vrijdag behoorlijk onder druk, met een verlies van 4,5 procent.

Wolters Kluwer en RELX stegen tot 0,9 procent. Verder leverde Ahold Delhaize 2,2 procent in. Ook Unilever, Heineken en Philips stonden onder druk.

In de AMX won Just Eat Takeaway 3,5 procent. Eerder op de dag was de winst nog zo’n 6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koopadvies van Morgan Stanley voor Just Eat. Eerder deze week kwam ook JPMorgan al met een koopaanbeveling voor de maaltijdbezorger.

Galapagos daalde 2,5 procent, na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank. Het Houden advies bleef daarbij staan. Na de koerssprong van donderdag daalde SBM Offshore vandaag met 1,8 procent.

WDP deed goede zaken, met een plus van 2,1 procent en ook Wereldhave en Vastned eindigden in de Smallcap in het groen.

In de AScX won Accsys 5,1 procent. ForFarmers herstelde van de koersval van donderdag en eindigde 2,3 procent hoger. Ebusco daalde 4,5 procent. NX Filtration verloor 3,0 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam bleven de Amerikaanse beurzen dicht bij huis.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Kendrion

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.