Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Minder winst en boete voor Volksbank

Minder winst en boete voor Volksbank
9 aug 2024 om 08:42

 Volksbank heeft in de eerste zes maanden van 2024 minder winst geboekt, als gevolg van de lagere rente, en moest ook melden dat DNB inmiddels een instructie heeft opgelegd vanwege overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en daarmee dreigt een boete. Dit bleek vrijdagochtend tijdens de publicatie van de cijfers van de bank.

De netto rentebaten daalden in de eerste helft van 2024 met 15 procent op jaarbasis van 662 naar 564 miljoen euro. Hierdoor daalde het totale inkomen met 10 procent naar 661 miljoen euro.

De nettowinst van de bank daalde met 7 procent naar 231 miljoen euro. De lagere inkomsten konden slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden door 18 miljoen euro lagere kosten en een vrijval van 30 miljoen euro.

De kosten-inkomstenratio steeg eind juni naar 56,1 procent, vergeleken met 52,9 procent in dezelfde periode vorig jaar.

De bank behaalde eind juni 2024 een rendement op het eigen vermogen van 11,5 procent, ruim onder de 13,6 procent in de eerste helft van 2023.

In 2023 maakte Volksbank bekend dat DNB heeft geconstateerd dat de Volksbank haar risico’s op witwassen, financieren van terrorisme en klantintegriteit onvoldoende heeft vastgesteld en beoordeeld. De toezichthouder liet toen weten een interne procedure te starten voor het opleggen van een bestuurlijke boete. 

“Inmiddels is DNB het traject om deze boete op te leggen gestart”, meldde Volksbank vrijdag.

Daarnaast heeft DNB op verzoek van de ECB een toezichtonderzoek uitgevoerd naar het operationeel management bij de Volksbank. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft DNB Volksbank geïnformeerd over vermeende tekortkomingen die betrekking hebben op het risicomanagement in voorgaande jaren en vandaar hun voornemen om een administratieve boete op te leggen, aldus de bank.

“De uiteindelijke uitkomst van beide bestuurlijke boetetrajecten is vooralsnog onduidelijk en de financiële impact, welke significant kan zijn, kan op dit moment niet betrouwbaar worden ingeschat”, aldus Volksbank.

Daarom is er nog geen voorziening opgenomen per 30 juni 2024.

Outlook

Vooruitkijkend verwacht Volksbank stabiele en geleidelijk verbeterende vooruitzichten voor de wereldeconomie in de tweede helft van 2024. Daarbij houdt de bank er rekening mee dat de ECB de rente verder zal verlagen.

Tegen deze achtergrond verwacht Volksbank dat de nettorente-inkomsten in de tweede helft van 2024 iets lager zijn dan die van de eerste helft van het jaar, afhankelijk van het aantal rentedalingen dat de ECB doorvoert.

De verwachting is dat de bedrijfslasten in de tweede helft van 2024 juist hoger zullen uitvallen door de impact van looninflatie, extra kosten in verband met het bestrijden van witwassen en het ontbreken van positieve eenmalige kostenposten.

Voor heel 2024 verwacht Volksbank dan ook dat de nettowinst lager zal zijn dan in 2023

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.