Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Panayiotis Christodoulou (Circle Fund): ‘Profiteren van renteverschillen met swap arbitrage obligaties’

Panayiotis Christodoulou (Circle Fund): ‘Profiteren van renteverschillen met swap arbitrage obligaties’
9 aug 2024 om 10:17

Het Amsterdamse Circle Fund heeft een succesvol eerste jaar achter de rug. Het fonds maakt bij haar beleggingsbeleid onder meer gebruik van een bijzondere strategie: swap arbitrage. Hierbij wordt geprofiteerd van renteverschillen op de interbancaire valutamarkt. “Dit is voor beleggers heel aantrekkelijk, omdat het een marktneutrale strategie is”, zegt directielid Panayiotis Christodoulou van Circle Fund. 

Circle Fund is op 1 juli 2023 opgericht. De bestuurder is de in London geboren Panayiotis Christodoulou.

“Mijn taak bij Circle Fund is om het operationele, commerciële gedeelte te beheren. We wilden ons eerst in het Verenigd Koninkrijk vestigen, maar daar hebben we van afgezien. Door de Brexit zou het moeilijker voor Europese bedrijven worden om in ons fonds te participeren”, vertelt Christodoulou.

Interesse institutionele beleggers

Volgens Christodoulou heeft Circle Fund, dat uiteindelijk dus voor Amsterdam koos, een mooi eerste jaar achter de rug. “We hebben nu 20 miljoen euro onder beheer. Daar zijn we trots op. De laatste maanden hebben we ook van institutionele beleggers veel interesse gekregen.”

Christodoulou heeft hoge ambities. Hij wil op termijn richting de 100 miljoen aan beheerd vermogen gaan. “Meer dan 100 miljoen euro kan niet, want je mag vergunning technisch niet zomaar over die grens gaan.”

Circle Fund heeft twee strategieën: de mean reversion strategie en de swap arbitrage strategie. “De mean reversion strategie is gebaseerd op de veronderstelling dat als de marktprijs van bepaalde activa (forex/goud) lager is dan de gemiddelde prijs het aantrekkelijk is om deze activa te kopen. Deze activa hebben namelijk in de loop van de tijd de neiging om terug te keren naar een gemiddelde waarde oftewel ‘mean’. Als de marktprijs hoger is dan de gemiddelde prijs, dan is het dus volgens deze methode aantrekkelijk om de activa te verkopen.”

Profiteren van swaprentes

Circle Fund maakt daarnaast gebruik van swap arbitrage. “Dit klinkt ingewikkeld, maar in essentie is het erg simpel. Swaprentes zijn niet onbekend in de valutahandel. Het zijn rentes die worden betaald of ontvangen voor het aanhouden van posities op de interbancaire valutamarkt van de ene dag op de andere”, stelt Christodoulou. “Brokers wereldwijd hanteren hiervoor niet altijd exact dezelfde rentepercentages. Swap arbitrage heeft als doel om te profiteren van die verschillen in swaprentes bij brokers.”

Als de algoritmes van Circle Fund positieve verschillen opmerken bij brokers, dan worden er volledig automatisch transacties uitgevoerd. Het algoritme merkt bijvoorbeeld een positief verschil op in swaprentes tussen twee brokers. Bij broker A wordt op dat moment direct gekocht en bij broker B wordt er tegelijkertijd verkocht. Deze transactie probeert Circle Fund vervolgens zo lang mogelijk door te laten rollen om zo elke dag met nul procent marktrisico een positieve swaprente te ontvangen.

Circle Fund hanteert voor beleggers een zogeheten drempelwaarde van 10 procent. “Dit betekent dat er geen performance fee wordt berekend over het eerste 10 procent rendement die een belegger behaalt. Bovendien wordt de performance fee pas aan het einde van elk jaar berekend”, zegt Christodoulou.

Swap arbitrage obligaties

Sinds vorig jaar oktober kan ook van de swap arbitrage strategie worden geprofiteerd middels obligaties. Beleggers verkrijgen hiermee een vast rendement van tussen de 8,5% en 11% voor een vaste termijn van minimaal 1 en maximaal 5 jaar. Nu een succesvolle eerste emissie is de onderneming nu bezig met een tweede emissie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.