Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Laatste restjes bedrijfscijfers op de agenda

Laatste restjes bedrijfscijfers op de agenda
11 aug 2024 om 09:01

 Aankomende week zal nog een handvol bedrijven met cijfers komen, maar de bedrijfsagenda wordt leger nu het einde van het cijferseizoen in zicht komt.

In Nederland openen TKH en Cabka op dinsdag de boeken. Donderdag is er zwaargewicht Adyen met cijfers. Ook NN Group, Fastned en Envipco geven dan inzicht in de ontwikkelingen in het tweede kwartaal. Het aandeel Shell noteert op deze dag ex-dividend.

In België zijn er eveneens een handvol bedrijven met resultaten, waaronder EVS en Ascencio op dinsdag en Shurgard en Sipef op woensdag.

In Europa staan ook nog enkele grote namen op de agenda. Dinsdag geeft HelloFresh inzicht in de resultaten en woensdag Carlsberg, RWE, UBS en ThyssenKrupp. Donderdag is er aandacht voor Walmart en Applied Materials.

Daarmee lijkt het cijferseizoen aan zijn einde te komen.

Het cijferseizoen in Europa viel vermoedelijk voor veel beleggers slechter aan dan het daadwerkelijk was, zo stelden analisten van Deutsche Bank donderdag in een rapport. De analisten keken naar de kwartaalrapportages van 276 Europese beursgenoteerde bedrijven en zagen dat meer bedrijven hun outlook opwaarts bijstelden dan dat ze de verwachtingen verlaagden.

Techbedrijven bleken de grootste negatieve bijdrage te leveren aan het cijferseizoen. Deze bedrijven zagen de winsten gemiddeld met 17 procent teruglopen in het afgelopen kwartaal en met 14 procent in de eerste helft van dit jaar.

“We blijven een sterke winstgroei verwachten in de tweede jaarhelft, aangejaagd door een herstel van de wereldeconomie en een gunstige vergelijkingsbasis”, aldus de analisten. “De recente zwakke macrocijfers laten evenwel minder opwaartse ruimte over voor de cijfers in het derde kwartaal dan verwacht.”

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers aankomende week inzicht in het maandrapport van oliekartel OPEC, naast Britse werkloosheidscijfers en de ZEW-index op dinsdag.

Een tweede raming van Europese groeicijfers en vooral de Amerikaanse inflatiecijfers over juli zullen vermoedelijk op woensdag de aandacht trekken. Op basis van de inflatie zullen de renteverwachtingen voor de Fed mogelijk weer worden aangepast.

Volgens de CME FedWatch Tool rekent op dit moment 51,5 procent van de markt op een renteverlaging van 25 basispunten in september en 48,5 procent op een verlaging van 50 basispunten.

In het licht van de recente renteverhoging door de Japanse centrale bank en de gevolgen daarvan voor de wereldwijde aandelenmarkten, zullen Japanse groeicijfers op donderdag wellicht ook op aandacht kunnen rekenen.

Vanuit de VS zijn er richting het einde van de week data over de Empire State index, de Philadelphia Fed index en de wekelijkse steunaanvragen. Die laatste zorgden afgelopen week juist weer voor wat opluchting. Een daling van de steunaanvragen betekende wellicht dat de recessievrees toch wat overtrokken was, aldus de markt, waarna de koersen weer herstelden.

Vrijdag eindigt de week met de Britse detailhandelsverkopen, de export en import in de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.