Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Aziatische beurzen vinden de weg omhoog

Aziatische beurzen vinden de weg omhoog
12 aug 2024 om 07:12

 De Aziatische beurzen koersten maandagochtend overwegend in het groen, na de achtbaanrit van afgelopen week. De beurs in Seoel is koploper met een winst van circa een procent, terwijl Tokio de deuren gesloten hield vanwege een feestdag. 

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING lijken de financiële markten verder te normaliseren na de paniekverkopen als gevolg van het terugdraaien van de zogeheten carry trade van de Japanse yen. 

Eind juli verraste de Bank of Japan de markt met een renteverhoging, waardoor de yen flink aan waarde won en vooral exporteurs, die hun concurrentiepositie ondermijnd zagen worden, zwaar onder druk kwamen te staan. 

Dinsdag won de Nikkei index nog 10,2 procent, de grootste koerssprong sinds oktober 2008, terwijl maandag nog een verlies van 12,4 procent op de borden stond, de grootste daling sinds 1987.

Wall Street vond vrijdag al de weg omhoog met een winst voor hoofdgraadmeter S&P 500 van een half procent. 

Donderdag zette de S&P 500 zelfs de beste dag van het jaar op de borden, nadat de nieuwe arbeidsdata het vertrouwen van beleggers in de Amerikaanse economie een positieve impuls gaven.  “Maar de sterke reactie op het rapport suggereert dat veel beleggers nog steeds moeite hebben om te bepalen hoe de economie zich verder zou kunnen ontwikkelen”, zei econoom Jim Baird van Plante Moran Financial Advisors.

Inmiddels richt de markt zijn vizier onder meer op de inflatiecijfers van juli, die woensdag verschijnen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 5 basispunten lager op 3,947 procent.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag in New York krap een procent hoger op 76,84 dollar. Daarmee sloot de olieprijs op weekbasis 4,5 procent hoger. Vanochtend steeg de future met ongeveer een half procent verder.

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een hogere opening. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.