Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Besi uitblinker op groen Damrak

Besi uitblinker op groen Damrak
12 aug 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is maandag onder leiding van Besi met winst aan de handelsweek begonnen.

De AEX steeg met 0,3 procent naar 885,65 punten.

Ondanks het herstel van de afgelopen dagen, ziet vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Group nog geen nieuwe records op de borden komen als hij naar de grafieken van onder meer de AEX en de Nasdaq kijkt.

Het was een heel rustige dag, met nauwelijks cijfers. Later in de week volgt nog een restje bedrijfscijfers, met morgen bijvoorbeeld TKH en donderdag nog Adyen en NN.

Verder wacht de markt op de Amerikaanse inflatiecijfers van woensdag.

De euro/dollar steeg maandag naar 1,0928.

De longposities in de Amerikaanse dollar kregen afgelopen week juist een tik. Volgens analisten van Rabobank hadden valutahandelaren er wel op gerekend dat de Fed bij op 31 juli de rente ongemoeid zou laten, maar het banenrapport op de eerste vrijdag van augustus “zorgde voor een paniekgolf”.

Volgens de CME FedWatch Tool rekent iedereen in de markt op een renteverlaging door de Fed op 18 september. Iets meer dan 50 procent denkt dat dit een verlaging van 25 basispunten wordt, terwijl 49,5 procent rekent op een verlaging van 50 basispunten.

Bij ING zijn de analisten overtuigd van een renteverlaging van 50 basispunten. De bank denkt dat de dollar op korte termijn “een ordentelijke daling” zal laten zien. De komende maand zal de euro/dollar naar 1,12 stijgen, denkt ING.

Olie werd 1,5 tot 2 procent duurder, als gevolg van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. OPEC stelde in zijn maandrapport de verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie licht naar beneden bij.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Besi met een winst van 3,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op analisten van Stifel, die het aandeel op de kooplijst plaatsten.

Verder won Prosus 1,8 procent en ASMI 1,2 procent.

Exor steeg 0,9 procent nadat de investeerder liet weten het resterende deel van het aandeleninkoopprogramma dat in september vorig jaar werd aangekondigd, te gaan afronden.

Universal Music, dat een nieuwe deal met Meta aankondigde, sloot onveranderd. DSM-Firmenich verloor 2,3 procent.

In de AMX won SBM Offshore 1,5 procent. Fugro steeg 1,1 procent. AMG eindigde onderaan met een verlies van 4,4 procent.

JDE Peet’s verloor 2,9 procent nadat interim-CEO Vandevelde abrupt opstapte. ING noemde het tweede verlies van een CEO binnen vijf maanden tijd “slordig” en ook Jefferies vond het nieuws negatief.

Bij de smallcaps ging Ebusco 3,7 procent in het groen en PostNL 1,8 procent. Accsys en ForFarmers verloren 1,9 en 3,1 procent.  

Wall Street

Aan het einde van de Europese beursdag noteerde de S&P onveranderd en de Nasdaq won 0,1 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.