Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: Besi hoger in lichtgroene AEX

Beursupdate: Besi hoger in lichtgroene AEX
12 aug 2024 om 11:25

De Amsterdamse beurzen noteren maandag tegen het einde van de ochtendhandel licht hoger na een volatiele week.

De AEX index steeg 0,2 procent tot 885,46 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Ondanks de enorme volatiliteit vorige week, wist de AEX vorige week af te sluiten met een plusje van 0,5 procent en dat positieve sentiment houdt maandag aan, volgens Rabobank.

De Japanse markt is gesloten en ook qua economische cijfers blijft het maandag rustig, voorziet Rabobank.

Er is nogal wat gebeurd de afgelopen week. Na het laatste Amerikaanse arbeidsmarktrapport sloeg de paniek flink toe, volgens Rabobank. Geldmarkthandelaren prijsden “vrij bizarre rampscenario’s” in, die nu weer langzaam teruggedraaid worden. Het aantal verwachte renteverlagingen door de Fed tot en met eind januari volgend jaar, steeg van drie naar vijf en de kans op een renteverlaging met 50 basispunten in september, in plaats van de meer gebruikelijke 25 basispunten, wordt dit nu op 50 procent ingeschat.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel BESI

Dit ondanks dat Fed-haviken zoals Michelle Bowman afgelopen weekend zei dat ze nog niet bereid is om te stemmen voor een renteverlaging in september.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen daalde weer onder 4 procent.

De olieprijzen stegen verder, mede door de geopolitieke spanningen. Een WTI-future steeg 1,0 procent tot 77,60 dollar en Brent olie werd 0,7 procent duurder op 80,23 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0919. Bij sluiten van de Amerikaanse beurzen op voorgaande handelsdag stond er 1,0918 op de borden.

Rabobank acht de kans klein dat de dollar flink aansterkt, ook doordat de zogeheten “Trump Trade” wordt teruggedraaid. De markt voorzag meer inflatie en een sterkere dollar door importtarieven als Donald Trump de aankomende presidentsverkiezingen in de VS zou winnen. Nu rivaal Joe Biden heeft plaatsgemaakt voor Kamala Harris ligt de race weer open en is een overwinning van Trump veel minder waarschijnlijk geworden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door BESI met een winst van 2,5 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op analisten van Stifel, die het aandeel op de kooplijst zouden hebben gezet.

Ook sectorgenoten ASMI en ASML wonnen terrein met plussen van 1,2 en 0,8 procent.

Prosus, vooral belangrijk door zijn belang in het Chinese Tencent, steeg 1,7 procent.

Betaalbedrijf Adyen, ook recent geconfronteerd met koersverliezen, won 1,2 procent. Financials ABN AMRO, NN Group, ASR en ING waren allen in de plus.

ABN AMRO kreeg een kleine koersdoelverhoging bij RBC.

Unilever daalde 0,3 procent na een koersdoelverhoging bij Jefferies.

Er waren geen sterke dalers. UMG verloor 1,1 procent en DSM-Firmenich met 1,3 procent.

In de Midkap-index won Basic-Fit  bijna 2 procent en waren de olie-industrials Fugro en SBM Offshore in trek met plussen van 1,7 en 0,8 procent.

JDE Peet’s verloor juist 1,4 procent nadat interim-CEO Vandevelde abrupt opstapte. ING noemde het tweede verlies van een CEO binnen vijf maanden tijd “slordig” en ook Jefferies beoordeelde het nieuws negatief.

Het geplaagde aandeel Ebusco won 2,5 procent bij de Smallcaps.

Bouwbedrijf Heijmans stond onderaan in de Smallcaps-index en verloor 1,4 procent..


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.