Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Spanningen Midden-Oosten domineren op afwachtend Wall Street

Spanningen Midden-Oosten domineren op afwachtend Wall Street
12 aug 2024 om 22:10

 De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld geëindigd. De S&P 500 sloot vlak op 5.344,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 39.357,01 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 16.780,61 punten. 

Marktkenners verklaarden het terughoudende begin van de week door de spanningen in het Midden-Oosten die het kookpunt lijken te bereiken. Een verwachte aanval van Iran op Israël vormt daarbij momenteel het grootste risico voor aandelen, zei Tom Lee van Fundstrat.

“De impact van een Iraanse aanval op aandelen is niet iets dat we van tevoren kunnen voorspellen”, aldus de marktstrateeg, die vindt dat beleggers op hun hoede moeten zijn. 

De geopolitieke zorgen verdringen daarmee de recessievrees die de afgelopen weken toenam en de bijbehorende zorgen over het rentebeleid van de Federal Reserve. In dat kader zal er later in de week veel aandacht zijn voor de Amerikaanse inflatiecijfers en detailhandelsverkopen, terwijl een aantal grote retailers uit de VS, waaronder Walmart, de boeken openen.

“Een lagere inflatie kan de Fed overtuigen van de noodzaak van een renteverlaging, terwijl de detailhandelsverkopen wat licht zouden moeten werpen op de Amerikaanse consumptie, de belangrijkste motor voor de Amerikaanse groei”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

De expert vindt daarbij ook het ondernemersvertrouwen onder kleine ondernemers in de VS interessant. Dit cijfer van NFIB verschijnt dinsdagmiddag. Dan staan ook de Amerikaanse producentenprijzen op het programma. 

“Ik zou sceptisch blijven, ook al is de volatiliteit gedaald”, zei Vranken verder. Volgens de marktkenner van Bank Edmond de Rothschild kan het met de Amerikaanse inflatiecijfers namelijk alle kanten op. 

Volgens Morgan Stanley staan de fundamentals voor de markten al sinds april onder druk. Ook neemt het enthousiasme voor AI-gerelateerde aandelen al enige tijd af, aldus de Amerikaanse bank.

De euro/dollar handelde maandagavond 0,2 procent hoger op 1,0934, terwijl de obligatierentes juist licht daalden.

Rabobank acht de kans klein dat de dollar op korte termijn flink aansterkt, ook omdat de zogeheten “Trump Trade” op zijn retour lijkt. De markt rekende eerder op meer inflatie en een sterkere dollar door nieuwe importheffingen als Donald Trump de aankomende presidentsverkiezingen in de VS zou winnen. Maar nu rivaal Joe Biden heeft plaatsgemaakt voor Kamala Harris ligt de race opeens weer open en is een overwinning van Trump veel minder waarschijnlijk geworden.

Hoewel de olieprijzen maandag flink stegen nu het Midden-Oosten zich schrap zet voor een mogelijke Iraanse aanval op Israël, zijn het fundamenteel gezien nog steeds de vooruitzichten voor de groei van de wereldwijde vraag die de belangrijkste factor blijven voor de olieprijzen, zeiden marktkenners van TradeStation.

OPEC verlaagde maandag in zijn maandrapport de groeiverwachting voor de vraag naar olie voor dit en volgend jaar. Het kartel, dat vanaf oktober zijn vrijwillige productieverlagingen wil afbouwen, wees daarbij op de minder sterke vraag naar olie in China.

Bedrijfsnieuws

Starbucks stond maandag 2,6 procent hoger. De activistische belegger Starboard Value heeft een belang opgebouwd en wil dat het koffiebedrijf stappen zet om de aandelenkoers op te krikken, schreef The Wall Street Journal. In juli deed een concurrent, Elliott Investment Management, hetzelfde.

Disney gaat zijn pretparken uitbreiden en investeert daarin miljarden dollars. Het aandeel sloot licht lager.

Tesla gelooft dat zijn technologie dichtbij het punt van echt zelfrijdende auto’s is gekomen en dat er straks robotaxi’s kunnen gaan rijden, die het verdienmodel van bedrijven zoals Uber ondermijnen. CEO Dara Khosrowshahi van Uber Technologies twijfelt aan de strategie van Tesla-topman Elon Musk. Uber sloot maandag 1,1 procent hoger. Tesla verloor 1,3 procent.

Trump Media & Technology, het mediabedrijf van Donald Trump, behaalde afgelopen kwartaal opnieuw een omzet van minder dan 1 miljoen dollar, terwijl het operationeel verlies toenam. De omzet van 836.000 lag 30 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Verder liepen de kosten op van 4,9 miljoen naar 19,5 miljoen dollar. Het aandeel daalde 5,1 procent.

JetBlue Airways verloor bijna 21 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij bekendmaakte dat het kapitaal gaat aantrekken via de uitgifte van obligaties, nu het bedrijf worstelt met tegenvallende resultaten en een snel naderende schuldaflossing.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.