Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Adyen koploper in lichtgroene AEX

Adyen koploper in lichtgroene AEX
13 aug 2024 om 17:56

 De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger geëindigd. Op een slot van 888,91 punten won de AEX 0,4 procent.

Hoewel de financiële markten recent kampen met recessievrees, blijft Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen positief over aandelen.

“Eén zwakker arbeidsmarktrapport in de VS wijst niet direct op een recessie. Ook in april was de banengroei in de VS zwak, waarna weer betere cijfers volgden. We zien minder zwakte in de Amerikaanse dienstensector en de Europese consument krijgt met lagere inflatie wat meer lucht. Winstcijfers van bedrijven zien we ook als ondersteunend voor aandelen”, aldus de beleggingsspecialist.

Amerikaanse data kunnen deze week op extra aandacht rekenen. Dinsdagmiddag stonden alvast de producentenprijzen in de VS op de agenda, als voorproefje voor de belangrijke consumentenprijzen die woensdag verschijnen.

De Amerikaanse producentenprijzen stegen in juli met 0,1 procent op maandbasis. Vooraf werd gerekend op een stijging met 0,2 procent. De kernprijzen stegen wel iets harder, met 0,3 procent. Ook hier werd een stijging van 0,2 procent voorzien.

Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in de VS in juli met 2,2 procent, tegen 2,7 procent in de maand ervoor, en liepen de kernprijzen op met 3,3 procent. Voor de kernprijzen was dat een iets sterkere stijging dan in juni.

Voor de consumentenprijzen woensdag wordt op jaarbasis een inflatie verwacht van 3,0 procent in juli en een kerninflatie van 3,2 procent. In juni kwam de inflatie in de VS uit op 3,0 procent en de kerninflatie op 3,3 procent.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn er genoeg data te verteren in de komende dagen. “We zullen zien hoe de markten er vrijdag voor staan”, zei de expert.

Op macro-economisch vlak stond dinsdag in de VS ook het vertrouwen onder kleinere ondernemers op de agenda. Een cijfer dat volgens Vranken ook zeker interessant is, aangezien bijna 50 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking in een kleine of middelgrote onderneming werkt.

In juli kwam het vertrouwen, zoals gemeten door NFIB, uit op 93,7 en daarmee het hoogste niveau in tweeënhalf jaar, maar het vertrouwen noteert nog wel altijd onder het vijftigjarig gemiddelde. En ondanks het toegenomen optimisme hebben kleine ondernemers in de VS het nog altijd moeilijk, zei econoom Bill Dunkelberg van NFIB.

Verder verslechterde de Duitse ZEW-index sterker dan verwacht. De verwachtingsindex verslechterde van 41,8 in juli naar 19,2 deze maand. De markt rekende op een afname tot 29,0.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot licht hoger op 1,0947. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0930. 

De WTI-olieprijs, die maandag nog flink steeg door de dreigende escalatie in het Midden-Oosten, zakte dinsdag terug tot onder de 80 dollar. Het Internationaal Energieagentschap werd negatiever over de verwachte groei van de vraag naar olie. 

De obligatierentes daalden na de meevallende producentenprijzen in de VS.

Stijgers en dalers

Adyen ging aan kop in de AEX, met een winst van 3,3 procent. Analisten verwachten dat de betaaldienst in de halfjaarcijfers, die donderdag verschijnen, een hogere omzet, marge en volumes zal rapporteren.

ArcelorMittal stond dinsdag onder druk en leverde 1,7 procent in. Philips daalde 0,9 procent. De verliezen in de hoofdindex beperkten zich verder tot minder dan een half procent.

DSM-Firmenich sloot 0,3 procent hoger op 117,60 euro. Berenberg verhoogde het koersdoel van 120,00 naar 135,00 euro met handhaving van het koopadvies. Analist Sebastian Bray sprak van veelbelovende parallellen tussen de prestaties van het bedrijf in de laatste paar maanden en de bloeiperiode van 2018.

In de Midkap verloor TKH 5,4 procent na cijfers en een tegenvallende outlook. De outlook kwam 5 tot 6 procent lager uit dan de consensus, concludeerde Degroof Petercam.

Alfen was met een winst van 3,0 procent de sterkste stijger en Arcadis steeg 1,5 procent. Basic-Fit eindigde 2,7 procent lager en AMG verloor 3,0 procent.

In de AScX steeg Ebusco bijna 11 procent, terwijl PostNL 3,0 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Cabka verloor meer dan 8 procent na tegenvallende cijfers en een verlaging van zijn omzetoutlook voor het hele jaar.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot bijna twee procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Starbucks

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.