Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: hogere omzet en volumes bij Adyen verwacht

Beursblik: hogere omzet en volumes bij Adyen verwacht
13 aug 2024 om 15:27

 Adyen heeft in de eerste helft van 2024 vermoedelijk een hogere omzet en betere marge behaald dankzij hogere betaalvolumes die het bedrijf verwerkte. Dit is de verwachting van analisten in aanloop naar de resultaten van het betaalbedrijf.

De consensus volgens Visible Alpha rekent voor de eerste zes maanden van het jaar op een netto-omzet van 914 miljoen euro, terwijl de verwerkte volumes zijn uitgekomen op 621 miljard euro.

Degroof Petercam is iets terughoudender en rekent op een omzet van 911 miljoen euro en 620 miljard euro aan betaalvolumes.

Analist Michael Roeg van Degroof Petercam zei dat sectorgenoten van Adyen met wisselende cijfers kwamen. Sommige rapporten vielen mee, maar andere juist weer tegen, aldus de analist. “Lastig te zeggen wat het wordt bij Adyen”, aldus Roeg.

In de eerste zes maanden van 2023 behaalde Adyen een netto-omzet van 739,1 miljoen euro, terwijl de volumes uitkwamen op 426 miljard euro. Verder kwam de EBITDA in die verslagperiode uit op 320 miljoen euro, met een bijbehorende marge van 43 procent.

De consensus rekent voor de eerste helft van 2024 op een EBITDA van 419 miljoen euro met een marge van 45,8 procent.

Bank of America blijft “bullish op de kansen op lange termijn”, schreef de Amerikaanse bank in aanloop naar de cijfers. Maar er is wel een risico op korte termijn dat de consensusverwachtingen te hoog zijn, volgens de bank.

De analisten zien dat de consumentenuitgaven afnemen en dat IT-aandelen wereldwijd onder druk staan, maar blijven toch onverminderd positief over de positionering van Adyen en diens technologie.

“Adyen blijft significant sneller groeien dan sectorgenoten”, aldus Bank of America.

Analisten van JPMorgan zijn terughoudender in aanloop naar de cijfers, die donderdag voorbeurs bekend worden gemaakt. JPMorgan ziet de cijfers over het eerste halfjaar meer als een overgangsrapport en verwacht vooral een aanzienlijke margegroei in de tweede jaarhelft.

“De enige manier waarop het bedrijf de verwachtingen aanzienlijk kan overtreffen, zou zijn via een grote toename van het aantal klanten”, aldus JPMorgan, maar dat zou als gevolg kunnen hebben dat de zogeheten take rate lager uitkomt dan verwacht.

De consensus voorspelt een take rate van 14,7 basispunten, tegenover 17,3 basispunten in de eerste zes maanden van 2023 en 16,3 basispunten in de tweede helft van 2023.

Citigroup denkt dat een zwakkere take rate echter gecompenseerd kan worden door een robuuste volumegroei en betere marges.

De operationele kosten zouden in de eerste jaarhelft van 2024 op jaarbasis zijn opgelopen, van 41 miljoen naar 46 miljoen euro. Onder de streep zou de nettowinst volgens de analistenconsensus zijn verbeterd van 282 miljoen naar 397 miljoen euro.

Adyen wil in de periode 2024 tot en met 2026 de omzet jaarlijks met ruim 20 tot bijna 30 procent laten groeien en de EBITDA-marge moet in 2026 weer boven de 50 procent liggen. Verder zal Adyen ongeveer 5 procent van de netto-omzet blijven inzetten voor investeringen.

Het aandeel Adyen noteerde dinsdagmiddag 1,8 procent hoger op 1.118,20 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.