Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Omzetdaling bij TKH

Omzetdaling bij TKH
13 aug 2024 om 07:41

 TKH Group heeft in de eerste jaarhelft de omzet zien afnemen, maar het orderboek wel zien groeien, terwijl de EBITA licht onder de verwachtingen van de analisten bleef. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het technologiebedrijf uit Haaksbergen. 

De omzet daalde in de eerste zes maanden van 947,6 miljoen naar 867,2 miljoen euro, een afname van 8,5 procent op jaarbasis. Autonoom betekende dit een daling met 1,6 procent. De analistenconsensus rekende op een omzet van 867 miljoen euro.

Deze omzet leverde een EBITA voor eenmalige posten op van 95,8 miljoen euro en een rendement op de omzet van 11,0 procent. Dat was een jaar eerder respectievelijk 119,8 miljoen euro en 12,6 procent.

De consensus rekende op een EBITA van 101 miljoen euro.

TKH schreef de afname van de EBITA onder ander toe aan minder vraag doordat klanten hun voorraden afbouwen en opstartkosten om de productiecapaciteit te verhogen.

TKH wil de kostenbasis met 15 miljoen euro per jaar verlagen.

CEO Alexander van der Lof merkte dinsdag op dat het tweede kwartaal “aanzienlijk” beter was dan het eerste, dankzij een sterke prestatie bij Smart Manufacturing. Daar stond wel een zwakke markt voor Smart Vision tegenover, aldus de topman.

In het tweede kwartaal steeg de omzet autonoom wel met 1,1 procent tot 446,3 miljoen euro. De EBITA bleef op jaarbasis gelijk, maar steeg op kwartaalbasis met 32,2 procent autonoom naar 54,5 miljoen euro.

Dit resulteerde in een nettowinst in de eerste zes maanden, voor amortisatie en eenmalige posten, van 45,4 miljoen euro, een daling op jaarbasis van 32,9 procent en minder dan de 51,5 miljoen euro die de consensus voorzag.

Het orderboek steeg met 8,5 procent naar 1,05 miljard euro per eind juni.

Outlook

CEO Van der Lof heeft vertrouwen dat de winstgevendheid in de tweede jaarhelft “substantieel” verbetert. En het orderboek is volgens de topman een garantie voor verdere groei in 2025.

TKH gaat voor 2024 uit van een autonome omzetgroei en een EBITA, exclusief eenmalige inkomsten en uitgaven, van 210 tot 220 miljoen euro. In 2023 lag deze post op 222 miljoen euro.

De analistenconsensus rekent voor dit jaar op een EBITA van 227,5 miljoen euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.