Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX blijft dicht bij huis

AEX blijft dicht bij huis
14 aug 2024 om 18:08

 De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten, nadat Amerikaanse inflatiecijfers geen voortzetting gaven aan het optimisme op Wall Street van dinsdag.

De AEX sloot 0,2 procent hoger op 890,24 punten.

De meeste Europese beurzen kleurden woensdag groen, na de stijgingen op Wall Street van dinsdagavond, toen de Amerikaanse producentenprijzen de hoop voedden op verder dalende inflatiecijfers, die de weg kunnen vrijmaken voor renteverlagingen door de Fed.

Woensdag bleken ook de Amerikaanse consumentenprijzen afgelopen maand minder hard te zijn gestegen, met 2,9 procent tegen 3,0 procent in juni. De kerninflatie, zonder volatiele prijzen voor energie en voeding, was echter stabiel.  

Beleggers hopen nu dat zo de weg wordt vrijgemaakt voor rentedalingen en een zware recessie kan worden vermeden.

“Een zachte landing voor Duitsland is in ieder geval niet in de maak”, stelde de expert van Edmond de Rothschild, wijzend op de laatste ZEW-cijfers. “De huidige situatie in het land is erg beroerd, terwijl de verwachtingen eveneens niet rooskleurig zijn.”

Eerder op de dag bleek de industriële productie van de eurozone in juni met 0,1 procent te zijn gedaald, na een daling van 0,9 procent in mei. Er werd door economen gerekend op een herstel van 0,6 procent. In plaats daarvan bleek de daling in mei sterker te zijn geweest dan de eerder gemelde daling van 0,6 procent.  

Ook steeg de inflatie in Frankrijk van 2,2 procent in juni naar 2,3 procent in juli, zoals al was gebleken uit voorlopige cijfers, terwijl de Britse inflatie van 2,0 naar 2,2 procent steeg. Wel stegen de Britse producentenprijzen minder hard, met 0,8 procent in juli tegen 1,0 procent in juni.

De olieprijzen daalden na rapporten over dalende vraag eerder in de week. Ook bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week te zijn gestegen, waar een verdere daling was voorspeld. WTI-olie werd 0,9 procent goedkoper op 76,25 dollar. Brentolie noteerde net boven 80 dollar.

De euro/dollar bleef in de lift, op de verwachting van lagere rentes in de Verenigde Staten, en noteerde rond 1,1023.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Exor de sterkste stijger met een winst van 1,5 procent.

ABN AMRO leverde 3,5 procent in omdat het aandeel ex-dividend ging. Daarvoor geschoond steeg de koers. Rivaal ING sloot vrijwel vlak maar verzekeraars NN Group en ASR Nederland eindigden bovenaan met plussen van ruim een procent.

ASML sloot 1,2 procent hoger na een wisselvallige handelsdag, waarin het aandeel tijdelijk weer boven 800 euro klom maar toen weer wegzakte. Het aandeel van de halfgeleiderreus staat nog ruim 20 procent lager dan zijn top eerder dit jaar boven 1.000 euro.  

Shell investeert in de productie van 60 miljoen vaten extra olie door middel van waterinjectie in de Golf van Mexico. Deze olie zal een hoge marge en een relatief lage CO2-emissie opleveren. Het aandeel won 0,2 procent. 

JDE Peet’s won in de AMX 4,1 procent na een koopadvies van Jefferies en het koffiebedrijf was daarmee de sterkste stijger.

Metaalspecialist AMG won 2,0 procent en oliedienstverlener SBM Offshore was ook in trek met een plus van 2,7 procent.  

TKH Group daalde 0,8 procent, na een koersdoelverlaging bij Jefferies. Het aandeel blijft volgens de analisten ondergewaardeerd.

Alfen daalde juist met 2,0 procent.

Bussenfabrikant Ebusco sloot 8,1 procent hoger. Eerder op de dag stond het aandeel, dat is gedevalueerd tot een pennystock, zelfs op een plus van meer dan 30 procent. Volgens Robert Manders van Antaurus Capital kan er sprake zijn van een ‘short squeeze’, waarin er te weinig aandelen beschikbaar zijn om shortposities af te dekken. De koersstijging zwakte uiteindelijk aanzienlijk af.

Cm.com droeg de rode laantaarn en daalde 1,3 procent.

Beursnieuweling CVC won 4,6 procent na cijfers. Het beheerd vermogen, waar de investeerder fees over ontvangt, bedroeg 142 miljard euro, fors meer dan de 109 miljard euro die ING verwachtte.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdagavond verdeeld nadat de inflatiecijfers geen richting gaven. De S&P 500 index steeg 0,2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.