Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX weer boven 900 punten met hulp van Adyen en chippers

AEX weer boven 900 punten met hulp van Adyen en chippers
15 aug 2024 om 17:54

 De Amsterdamse beurs is donderdag voor het eerst in bijna twee weken weer boven de 900 punten geëindigd, na een reeks sterke macrodata uit de VS en positieve cijfers van betaaldienst Adyen. De AEX sloot 1,8 procent in het groen op 905,86 punten.

Positieve inflatiecijfers in de VS gaven de afgelopen dagen al een klein zetje in de juiste richting en toonden dat de Federal Reserve de rente volgende maand met een gerust hart zou kunnen verlagen.

“Een prima vooruitzicht voor beleggers”, volgens Simon Wiersma van ING. Volgens hem is er momenteel geen enkel signaal dat de Amerikaanse economie van een klif stort. Ook is de VIX-index, de zogeheten angstbarometer voor de markt, verder gedaald.

Met andere woorden: “de angst bij beleggers neemt snel weer af”, aldus Wiersma, na de recessievrees die de afgelopen weken de kop opstak.

Die zorgen werden donderdag compleet weggenomen met sterke cijfers over de Amerikaanse detailhandel en arbeidsmarkt.

De detailhandelsverkopen in de VS stegen met 1,0 procent in juli, waar een plus van 0,3 procent was voorzien. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalden van 234.000 tot 227.000. Gerekend werd op 235.000 nieuwe aanvragen.

“Een overvloed aan positief nieuws voor de markten”, oordeelde Naeem Aslam van Zaye Capital Markets over deze cijfers. “De data hebben beleggers er ongetwijfeld toe aangezet om riskantere beleggingen terug te kopen”, volgens de marktkenner.

Op macro-economisch vlak werd verder ook bekend dat de industriële productie in de VS in juli juist harder dan verwacht is gedaald, met 0,6 procent op maandbasis. Het cijfer kon de feeststemming echter niet verpesten.

ING wees er echter op dat de dienstensector nog altijd belangrijker is voor de Amerikaanse economie. En de macrocijfers van donderdag vergroten de kans dat de Federal Reserve in september de rente toch met 25 en niet 50 basispunten zal verlagen. Een dergelijke noodgreep, waar de markt de afgelopen weken voor vreesde na een matig banenrapport, lijkt niet nodig, maar het volgende banenrapport zal dat volgens ING moeten bevestigen.

Goed nieuws was er vandaag ook uit China, waar de detailhandelsverkopen en industriële productie stegen, terwijl in Japan de economie in het tweede kwartaal weer groeide, na een krimp in de drie maanden ervoor. De Britse economie groeide afgelopen kwartaal volgens de verwachting.

De euro/dollar handelde donderdag aanvankelijk boven de 1,10 maar daalde rond het slot in Amsterdam tot 1,0977 na de stroom aan macrodata, terwijl de obligatierentes duidelijk stegen. De olieprijzen wonnen meer dan een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won fintechbedrijf Adyen 12 procent na vrijgave van cijfers. Jefferies had al verwacht dat beleggers opgelucht zouden reageren omdat de cijfers conform verwachting waren en de angst voor een verlaging van de outlook overdreven bleek. UBS denkt dat vooral het vierde kwartaal belangrijk zal zijn voor Adyen.

Chippers Besi, ASML en ASMI liftten mee op de winst van techaandelen in de VS en stegen 3,3 tot 4,2 procent.

Verzekeraar NN Group noteerde eerder op de ochtend wat hoger, maar kon de winst niet vasthouden. Het aandeel leverde op een slot van 44,60 euro 2,2 procent in na een daling van de inkomsten en de solvabiliteit in de eerste helft van het jaar. ING noemde de cijfers desondanks wat beter dan verwacht. UBS was te spreken over de prestaties van de herverzekeringstak.

In de AMX won AMG 7,3 procent en Alfen 4,2 procent. Fagron gaf 1,1 procent prijs, net als SBM Offshore. Verder bleven de verliezen vrij beperkt.

In de AScX won NX Filtration 2,8 procent, terwijl Ebusco 5,8 procent prijsgaf.

Fastned won 1,7 procent na resultaten. Het bedrijf blijft groeien, ondanks dat de markt voor elektrische auto’s onder druk staat.

Envipco heeft in het tweede kwartaal de resultaten verder zien aantrekken. Het aandeel verloor toch 5,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot twee procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.