Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: Adyen blijft in trek in lichtgroene AEX

Beursupdate: Adyen blijft in trek in lichtgroene AEX
16 aug 2024 om 11:09

 De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtend licht hoger, waarmee er een voorzichtig positief vervolg kwam na de stevige winst voor de AEX op donderdag. De AEX steeg rond 11.00 uur met 0,2 procent op 907,28 punten.

De hoofdindex weet zich richting het weekend vooralsnog boven de 900 punten te handhaven en ligt op koers voor een weekwinst van circa 2,5 procent.

“Sterke economische data deze week hebben het beleggersvertrouwen een nieuwe impuls gegeven, wat resulteerde in een sterke opleving van de wereldwijde beurzen. De Amerikaanse economie is mogelijk beter bestand tegen inflatie en een economische vertraging dan eerder werd gedacht”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Blekemolen wees er ook op dat er vandaag optie-expiratie plaatsvindt, op de derde vrijdag van de maand, “een gebeurtenis die vaak gepaard gaat met verhoogde volatiliteit op de markten.”

Het is echter geen triple of quadruple witching, dat vindt weer plaats op de derde vrijdag in september.

De blik van beleggers verschuift nu naar volgende week, als er notulen van de laatste vergaderingen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank op de rol staan en in Jackson Hole het jaarlijkse symposium van centrale banken wordt gehouden.

“Dat renteverlagingen eraan komen lijkt zekerder en de Fed zal het komende Jackson Hole symposium waarschijnlijk gebruiken om die standpunten kracht bij te zetten”, zeiden experts van ING.

Op macro-economisch vlak is het vrijdag een stukje rustiger dan donderdag. Vanmiddag staan cijfers over de Amerikaanse woningmarkt en het consumentenvertrouwen in de VS op de agenda.

De euro/dollar handelde vrijdagochtend net onder de 1,10, terwijl de obligatierentes licht daalden. De olieprijzen daalden licht.

Stijgers en dalers

Koploper Besi deed goede zaken in de AEX, met een winst van 1,5 procent. ASMI en ASML stegen licht. Aziatische sectorgenoten als Samsung, TSMC en SK Hynix zaten vrijdag ook in de lift, terwijl Nvidia donderdag aardig steeg op Wall Street. Toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie Applied Materials wist met de kwartaalcijfers de verwachtingen te overtreffen.

Adyen gaf de winst van 12 procent donderdag een prima vervolg. Het aandeel won 1,4 procent na een aantal koersdoelverhogingen. Degroof Petercam verlaagde juist het koersdoel, van 1.400 naar 1.250 euro, met een ongewijzigd Houden advies. Volgens Degroof spekt Adyen nog steeds zijn balans, maar zou die beter ingezet kunnen worden voor de beloning van aandeelhouders via dividenden of inkoop van eigen aandelen.

De verliezen in de AEX bleven vrijdag beperkt, tot een half procent of minder voor onder meer Shell en Unilever.

Vopak ging aan kop in de AMX, met een winst van 1,2 procent. Corbion won 1,0 procent. Aperam leverde 1,7 procent in. Vranken wees op een waarschuwing van de grootste staalproducent in de wereld, de Chinese China Baowu Steel Group, dat de staalsector in een strenge, harde en langdurige crisis zit.

Bij de kleine aandelen won Ebusco 2,2 procent en zaten ook Heijmans en BAM in de lift. DWS vergrootte zijn belang in beide bouwbedrijven. NX Filtration daalde 0,8 procent.

Fastned verloor een half procent. In navolging van de cijfers donderdag, verlaagden Degroof Petercam en Deutsche Bank vrijdag hun koersdoelen. Degroof Petercam blijft zich zorgen maken over de lange termijn bij Fastned. “We verwachten namelijk dat de prijsconcurrentie de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, wat de marges onder druk zal zetten”, aldus Degroof.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.