Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Harris wil woningen bouwen en prijsopdrijving aanpakken

Harris wil woningen bouwen en prijsopdrijving aanpakken
17 aug 2024 om 10:58

 Kamala Harris wil 3 miljoen woningen bouwen in de Verenigde Staten, lastenverlichting voor lage- en middeninkomens en bedrijven aanpakken die zich bezighouden met prijsopdrijving. Dit zei de Amerikaanse vicepresident en presidentskandidaat voor de Democraten vrijdag in North Carolina tijdens een toespraak waarin zij haar economische plannen onthulde voor als ze in november de verkiezingen wint.

Harris wil een uitgebreide heffingskorting voor kinderen van maximaal 3.600 dollar per kind weer in ere herstellen. Dit belastingvoordeel werd in 2021 ingevoerd tijdens de coronapandemie en aan het einde van dat jaar afgeschaft. Ook sprak de vicepresident over een belastingvoordeel dat moet zorgen voor 6.000 dollar aan totale lastenverlichting voor gezinnen met een midden- of laag inkomen tijdens het eerste levensjaar van een kind. 

Verder moeten medicijnen op recept goedkoper worden. Afgelopen week sloot de regering Biden nog een deal met een aantal grote farmaceuten om prijzen van bepaalde medicijnen te verlagen.

De economische plannen van de vicepresident richten zich ook op vermeende prijsopdrijving door bedrijven. Stijgende prijzen zijn een discussiepunt geworden tussen Harris en Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat.

Harris probeerde vrijdag haar aanpak af te zetten tegen die van Trump en bekritiseerde de plannen van de voormalige president om een algemeen importtarief van ten minste 10 procent in te voeren als hij de verkiezingen wint.

“Dat zal Amerikanen verwoesten”, zei Harris. “Het zal hogere prijzen betekenen voor zowat al je dagelijkse behoeften”, aldus de vicepresident.

Deutsche Bank heeft berekend dat het door Trump voorgestelde tarief van 60 procent op import uit China en een algemeen importtarief van 10 procent de consumentenprijzen met 1,4 tot 1,7 procent kunnen doen stijgen. Trump en zijn adviseurs verwerpen het idee dat zijn tarieven de consument zouden schaden en stellen dat de heffingen nodig zijn om Amerikaanse industrieën te beschermen.

Maandag start in Chicago de Democratische Nationale Conventie, waarbij Harris en haar running mate Tim Walz naar verwachting officieel worden aangewezen als kandidaten voor de verkiezingen in november.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.