Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ArcelorMittal uitblinker in groene AEX

ArcelorMittal uitblinker in groene AEX
19 aug 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is maandag met winst gesloten, in afwachting van het jaarlijkse symposium van centrale bankiers en andere beleidsmakers in Jackson Hole later in de week.  

De AEX index steeg 0,4 procent tot 908,85 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen.

De bijeenkomst in Jackson Hole start aanstaande donderdag en duurt tot en met zaterdag. Fed-voorzitter Jerome Powell zal vrijdag een toespraak houden. Marktvolgers verwachten dat hij dan de toon zal zetten voor een renteverlaging in september.

“Fed-voorzitter Jerome Powell zal aankomende vrijdag spreken tijdens het Jackson Hole Symposium, en veel ogen zullen gericht zijn op zijn opmerkingen om meer duidelijkheid te krijgen over het toekomstige rentebeleid. Daarnaast worden de notulen van de laatste Fed-vergadering woensdag verwacht, wat extra inzicht kan geven in de denkwijze van de centrale bank”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

“Toen al was Powell’s boodschap evenwichtiger, in de zin van minder eenzijdige nadruk op de inflatie en meer aandacht voor het op peil houden van het economische momentum”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 2 basispunten lager op 3,875 procent, terwijl de tweejaarsrente stabiel noteerde op 4,060 procent.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in juli verder zijn gedaald. 

Olie werd maandag 0,4 procent goedkoper op 75,25 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1063. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1022 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1028 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 2,3 procent, nadat Barclays het aandeel op zijn kooplijst plaatste, omdat “de verhouding tussen risico en rendement voor Europese staalbedrijven aantrekkelijker oogt”. Tegelijkertijd staat de waardering van ArcelorMittal op het laagste punt in jaren, benadrukten de analisten. “En dat biedt volgens ons een aantrekkelijk instapmoment.”

Financials ING, ABN AMRO en ASR stonden ook in de plus, maar Aegon bleef wat achter in afwachting van resultaten later in de week. ING steeg 0,9 procent, ABN AMRO won 1,0 procent en ASR noteerde 0,6 procent hoger. Aegon daalde 0,2 procent.

Verzekeraar NN Group was een sterke daler, omdat het aandeel ex-dividend ging. Hiervoor gecorrigeerd verloor het aandeel maar 0,1 procent.

DSM-Firmenich daalde 0,1 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group is de kans is gedaald dat het aandeel Kering zal vervangen in de Euro Stoxx 50-index, vanwege nieuwe eisen aan de free float.

Bij de middelgrote aandelen ging Alfen aan kop met een winst van 4,3 procent, Aperam noteerde 2,7 procent hoger, terwijl Air France-KLM onderaan bungelde met een verlies van 1,9 procent.

Smallcap ForFarmers won 5,5 procent en blonk daarmee uit. KeplerCheuvreux verhoogde het koersdoel naar 3,00 euro en haalde het aandeel van zijn verkooplijst, omdat de bank normalisering van de grondstoffen- en energieprijzen voorziet. Ook kunnen overheden de landbouwsector meer tijd geven voor hun transitie.

Fastned won 5,5 procent en Kendrion, dat woensdag met cijfers komt, steeg 5,0 procent.  

B&S Group steeg 1,9 procent na de halfjaarcijfers, die volgens ING niettemin solide waren. Wel was de brutomarge iets onder de verwachting, maar gezien de inflatiedruk heeft B&S de kosten goed onder controle, stelde ING.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 5.574,74 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Starbucks

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.