Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Omvang Nederlandse beleggingen op recordhoogte

Omvang Nederlandse beleggingen op recordhoogte
20 aug 2024 om 07:20

 De omvang van de beleggingen van Nederlandse huishoudens bereikte in het tweede kwartaal van 2024 een recordhoogte van 185 miljard euro, een stijging op kwartaalbasis van 2,3 procent. Dit meldde De Nederlandsche Bank dinsdag.

De vorige piek van 182,7 miljard euro dateert van december 2021.

Het record afgelopen kwartaal was volgens DNB vooral te danken aan de stijgende wereldwijde aandelenmarkten. Zo steeg de AEX-index met 4,7 procent tot 923 punten en in de maand erop werd in juli zelfs een historisch hoogtepunt van 944 punten bereikt. In de afgelopen weken zakten de wereldwijde aandelenkoersen en de AEX dipte op 860 punten, maar herstel volgde weer snel en maandag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter net onder de 909 punten.

Onderliggend steeg ook de marktwaarde van beursgenoteerde aandelen in de portefeuilles van Nederlandse particulieren naar een nieuw record, aldus DNB.

De beleggingsportefeuilles van Nederlanders bestaan voor het grootste gedeelte uit beleggingsfondsen, namelijk voor 114,4 miljard euro. Beursgenoteerde aandelen zijn goed voor 63,4 miljard euro.

Door de stijging van de koers was ASML aan het einde van het tweede kwartaal het bedrijf waarin Nederlandse huishoudens het op een na meest beleggen, gevolgd door Rabobank Ledencertificaten. Het bedrijf waar huishoudens al lange tijd het meest in beleggen is Shell.

Verder kwam het obligatiebezit in het tweede kwartaal uit op 7,2 miljard euro, een nieuwe piek.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.