Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Alfen krijgt ademruimte van de banken

Alfen krijgt ademruimte van de banken
21 aug 2024 om 18:35

 Alfen heeft in de eerste zes maanden van 2024 zoals verwacht de aangepaste EBITDA zien dalen en kon melden dat het van de banken een zogeheten waiver heeft gekregen. Dit bleek woensdagavond uit de cijfers van het bedrijf uit de Nederlandse Midkap index.

“Sinds eind juni ontwikkelden de markten, de omzet en kosten zich in lijn met onze aangepaste outlook”, zei CEO Marco Roeleveld woensdagavond in een toelichting. 

De omzet steeg op jaarbasis met 10 procent naar 245,7 miljoen euro. Dat is meer dan de 239,6 miljoen euro waarop de analistenconsensus rekende. In dezelfde periode in 2023 behaalde Alfen een omzet van 223,9 miljoen euro. Het tweede kwartaal was dit jaar beter dan het eerste, met 128,9 miljoen euro om 116,8 miljoen euro.

De brutomarge daalde op jaarbasis van 30,5 naar 22,3 procent, “vooral door significante eenmalige posten”.

De aangepaste EBITDA is gedaald van 21,1 miljoen naar 13,5 miljoen euro met een marge van 5,5 procent. De consensus rekende op 12,2 miljoen euro. 

Het resultaat stond onder druk door onder meer de problemen met de transformatorstations van Pacto eerder dit jaar. Ook speelden de vertraging van de markt voor elektrische voertuigen en vertragingen in energieopslag een rol, zo waarschuwden analisten al voorafgaand aan de cijfers.

“We verwachten dat de omstandigheden normaliseren, wanneer de verkoop van elektrische auto’s weer aantrekt”, aldus Roeleveld.

Het aantal werknemers steeg naar 1.059 en de personeelskosten liepen met 22 procent op 42,6 miljoen euro.

Netto leed Alfen een verlies van 11,1 miljoen euro, tegenover een winst van 9,4 miljoen vorig jaar. Maar aangepast voor alle eenmalige posten, verdiende het bedrijf wel 1,9 miljoen euro in het afgelopen halfjaar, benadrukte Alfen.

Convenanten 

Eind juni kwam Alfen met een outlookverlaging en maakte het bedrijf bekend in gesprek te zijn over zijn bankconvenanten, nadat het voor 11 miljoen euro aan afschrijvingen deed. Het nieuws zorgde voor een halvering van de aandelenkoers.

Over de gesprekken met de banken zei Alfen woensdag dat die succesvol waren en een tijdelijke vrijstelling of waiver van de convenanten hebben opgeleverd. Die waiver geldt voor het derde kwartaal. In het vierde kwartaal zal het bedrijf opnieuw in gesprek gaan met de banken over de convenanten, als het nieuwe bedrijfsplan klaar is.

De nettoschuld bedroeg eind juni 76,0 miljoen euro. Dat was 55,1 miljoen aan het einde van 2023.

Verder meldde Alfen dat Onno Krap wordt benoemd als CFO, de rol die hij op dit moment ad interim vervulde.

Outlook

Alfen rekent voor 2024 op 485 tot 520 miljoen euro omzet. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen dit jaar uitkomen op ongeveer 5 procent. Dat is flink minder dan de omzet van 590 tot 660 miljoen en een marge van minimaal 11,3 procent, waar Alfen eerder dit jaar nog op rekende.

Alfen verwacht in 2024 ook een negatieve vrije kasstroom, maar die moet wel beter uitkomen dan de 27,2 miljoen euro negatief in 2023, meldde het bedrijf eind juni. 

De oude ambitie was om tussen 2025 en 2027 een omzet van ruim 1 miljard euro te behalen met een marge van 15 tot 20 procent.

Medio augustus beschikte Alfen over een orderportefeuille voor Energy Storage Systems van 88,3 miljoen euro. Dat is volgens de CEO voldoende om de omzetoutlook voor dit jaar te halen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers SIF Holding

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.