Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Crypto of aandelen? Wat is beter in 2024?

Crypto of aandelen? Wat is beter in 2024?
22 aug 2024 om 13:01

Beleggen in aandelen is al decennialang een vrij solide strategie om je vermogen te laten groeien. Er zijn al heel veel mensen aanzienlijk welvarend geworden door deeltjes van bedrijven aan te kopen en te profiteren van hun succes.

Beleggen in cryptocurrency daarentegen heeft nog geen bewezen staat van dienst in de beleggingsmarkt. Crypto bestaat nog maar een vijftiental jaar en het is dus nog iets te vroeg om een sluitend oordeel te kunnen vellen over de plek van cryptomunten zoals Bitcoin in de beleggingswereld.

Maar is het een absoluut feit dat je enorm veel winst kan maken door te beleggen in de meest veelbelovende nieuwe cryptomunten, zoals Sander Overmars van CryptoNews aangeeft. Rendementen die in de cryptomarkt schering en inslag zijn, kan je in geen enkele andere beleggingssector vinden, en al zeker niet bij aandelen.

De keuze tussen investeren in cryptocurrencies of aandelen is dus een vraag die veel beleggers bezighoudt. Beide investeringscategorieën hebben hun eigen unieke kenmerken, risico’s en potentiële opbrengsten.

In dit artikel wegen we enkele cruciale kenmerken van crypto en aandelen tegen elkaar op. Tot slot kijken we dan wanneer en voor wie crypto een betere optie is en wie het beter bij aandelen houdt!

Laten we beginnen met te kijken naar een erg belangrijk aspect van beleggen: hoeveel geld je ermee kan verdienen.

Aandelen kunnen zeker sterke rendementen opleveren, vooral als je investeert in groeiende bedrijven en sectoren. Historisch gezien hebben aandelen op de lange termijn consistente rendementen geboden door dividenduitkeringen en waardegroei. 

Als je bijvoorbeeld in de S&P500 belegt (de top 500 Amerikaanse bedrijven), zou je (gebaseerd op historische data) ongeveer 8-10% rendement per jaar binnenhalen. Dankzij het principe van “compound interest” kan dit op lange termijn een gigantische waardevermeerdering betekenen.

De waarde van aandelen kan ook stijgen door bedrijfsinnovatie, winstgroei en economische expansie, waardoor deze beleggingsvorm een solide keuze is voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en een relatief consistent rendement.

Cryptocurrency daarentegen is een volatiel goed. De waarde ervan kan scherp dalen of stijgen op korte tijd. Waar je met aandelen 10% rendement per jaar kan halen, kan je met bepaalde cryptomunten een toename van 1000% (of veel meer) zien. Maar dit hangt sterk af van wanneer je in een crypto belegt en het marktsentiment van dat moment. Dit is ook een reden waarom cryptocasino’s zo populair en tegelijk risicovol zijn.

Het nadeel van beleggen in cryptomunten is dat je met die sterke toename in waarde ook scherpe dalingen hebt, dus als je op een verkeerd moment belegt, kan je snel je geld verliezen. Kortom, beleggen in crypto is veelal een risicovolle investering en je zou niet de eerste zijn die al zijn spaargeld in een cryptomunt steekt en dan alles verliest.

Aandelen hebben over het algemeen een lager risico en minder volatiliteit in vergelijking met cryptocurrencies. Hoewel aandelenmarktcorrecties en -dalingen zeker kunnen optreden, hebben aandelen historisch gezien op langere termijn stabielere rendementen geboden dan cryptocurrencies.

Een ander belangrijk aspect van een beleggingsmethode is de toegankelijkheid ervan. Beleggen in vastgoed is bijvoorbeeld doorgaans een zeer slimme zet omdat je er vrijwel altijd een hoog rendement mee kan halen (mits je je onderzoek doet), maar een huis of flat aankopen is niet zo toegankelijk voor de meeste mensen en dus daalt voor hen de waarde ervan als beleggingsmethode.

Aandelen zijn redelijk toegankelijk in die zin dat je gewoon een account kan maken bij een online broker, geld kan storten en aandelen naar keuze kan kopen. Je kan ook naar je lokale bank stappen en het zo regelen. Voor cryptocurrency is het min of meer hetzelfde verhaal, minus de lokale bank. Je kan een account aanmaken bij een crypto-exchange en met je fiatgeld cryptomunten naar keuze aankopen. Dit is vrij eenvoudig en vereist weinig technologische kennis.

Maar als je aanzienlijke bedragen wil investeren in crypto, is het sterk aangeraden dat je een hardware crypto wallet aanschaft (een fysiek apparaatje zoals een USB-stick) waar je je crypto op kan bewaren. Dit is iets minder toegankelijk.

Kortom, zoals je kunt zien, hebben crypto en aandelen beide sterke voordelen en nadelen. Als je geen probleem hebt met meer risico om aanzienlijk hogere rendementen te kunnen halen, dan is cryptocurrency voor jou. Als je daarentegen een veiligere en vertrouwde beleggingsmethode zoekt met minder risico en minder hoge rendementen, dan kan je het gewoon bij aandelen houden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.