Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ECB notulen: bestuurders kozen voor voorzichtige aanpak

ECB notulen: bestuurders kozen voor voorzichtige aanpak
22 aug 2024 om 13:55

 De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank kozen bij de vergadering op 17 en 18 juli voor een voorzichtige aanpak, terwijl de inflatie in de eurozone slechts geleidelijk afkoelde, waardoor het besluit werd genomen om de belangrijkste rentes te handhaven. Dit bleek donderdagmiddag uit de notulen van dat rentebesluit.

Begin juni verlaagde de ECB de basisrente tot 4,25 procent, de marginale beleningsfaciliteit tot 4,50 procent en de depositofaciliteit tot 3,75 procent. Het was toen de eerste verlaging in vijf jaar voor de centrale bank. In juli bleven de rentes staan op deze niveaus.

“Dit ondersteunde een pauze tijdens de huidige vergadering”, was donderdag te lezen in de notulen.

Een dergelijke voorzichtige aanpak was vooral gerechtvaardigd gezien de heersende onzekerheden over de ontwikkeling van lonen, bedrijfswinsten, productiviteit en diensteninflatie, stelden de ECB-functionarissen tijdens de vergadering.

“Al deze factoren zouden verder gevolgd en beoordeeld moeten worden naarmate nieuwe gegevens beschikbaar komen om meer vertrouwen te krijgen in de inflatievooruitzichten”, citeerden de notulen.

Bij het rentebesluit over september zouden uitgebreide nieuwe data beschikbaar zijn, zoals de inflatiegegevens van juli en augustus, maar ook loondata over het tweede kwartaal. Die cijfers werden donderdagochtend bekendgemaakt.

In het tweede kwartaal nam de loongroei op jaarbasis af tot 3,6 procent, van 4,7 procent in de drie maanden ervoor, wat volgens experts van ING beter was dan verwacht.

“Hoewel de loonontwikkeling later in het jaar nog voor verrassingen kan zorgen, maakt de loonstijging van vandaag een verlaging met 25 basispunten in september nog waarschijnlijker”, aldus ING.

De inflatie in de eurozone kwam in juli iets hoger uit, op 2,6 procent, van 2,5 procent in de maand ervoor, terwijl de kerninflatie voor de derde maand op rij bleef staan op 2,9 procent, zo werd eerder deze week bevestigd.

In de notulen benadrukten de bestuurders van de ECB donderdag “dat het belangrijk is om de inflatie tijdig en duurzaam terug te brengen tot het streefcijfer”, van 2,0 procent.

De ECB maakt op 12 september zijn volgende rentebesluit bekend, met dan mogelijk een tweede renteverlaging dit jaar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.