Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten licht hoger aan vooravond Jackson Hole-speech

Europese beurzen sluiten licht hoger aan vooravond Jackson Hole-speech
22 aug 2024 om 18:42

 De Europese beurzen zijn donderdag overwegend licht hoger gesloten aan de vooravond van een belangrijke toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die moet bevestigen dat de Fed de rente inderdaad in september zal verlagen, iets waarop de meest recente notulen ook duidelijk hinten.

De brede STOXX Europe 600 index steeg donderdag uiteindelijk 0,4 procent tot 515,74 punten, de Duitse DAX won 0,2 procent op 18.493,39 punten en de Franse CAC 40 sloot fractioneel in het rood op 7.524,11 punten. De Britse FTSE 100 eindigde minder dan 0,1 procent in het groen op 8.288,00 punten.

De aandelenmarkten noteerden een groot deel van de dag duidelijk in het groen, maar na de opening op Wall Street, werd de stemming terughoudender, in afwachting van die belangrijke toespraak van Powell. Hoewel beleggers rekenen op renteverlagingen in september in zowel de VS en Europa, hopen ze vrijdag wel Powell bevestiging te krijgen op het Jackson Hole Economic Symposium.

De voorzet werd alvast gegeven met goed ontvangen Fed-notulen in de VS en een flinke herziening van het aantal gecreëerde banen in de VS op woensdag.

“In reactie op de herziene banengroei en de notulen, was de meest logische reactie op de markt dat beleggers hun verwachtingen voor het aantal renteverlagingen door de Fed opschroefden”, zeiden analisten van Deutsche Bank. Volgens de Duitse bank gaat de markt inmiddels ervan uit dat de rentes met 103 basispunten worden verlaagd tegen december dit jaar.

“Vergeet niet dat er nog slechts drie beleidsvergaderingen zijn voor dit Fed dit jaar, dus dat zou betekenen dat de centrale bank in ieder geval in één vergadering de rente met 50 basispunten moet verlagen”, aldus Deutsche Bank.

Volgens de FedWatch-tool van de CME Group is de kans op een renteverlaging in september momenteel 100 procent, maar de markt is verdeeld over de vraag hoe groot de verlaging zal zijn. Dit zal wellicht afhangen van het Amerikaanse banenrapport dat op vrijdag 6 september staat geagendeerd.

Uit de notulen van de laatste ECB-vergadering die donderdag werd vrijgegeven, bleek dat beleidsmakers geen haast hadden om de rente in juli te verlagen, maar dat ook zij september zagen als de volgende beste gelegenheid om een verdere versoepeling te overwegen.

“Hoewel de loonontwikkeling later in het jaar nog voor verrassingen kan zorgen, maakt de loonstijging van vandaag een verlaging met 25 basispunten in september nog waarschijnlijker”, aldus ING.

De dienstensector in de eurozone groeide harder in juli, terwijl de industrie sterker kromp. De samengestelde index steeg van een vrijwel neutrale 50,2 naar 51,2. Econoom Cyrus de la Rubia zei dat het onderliggende beeld zwakker is dan het lijkt, omdat de cijfers geflatteerd zijn door de Olympische Spelen in Parijs. De Franse dienstensector zag de index opveren van 50,1 naar 55,0, terwijl in Duitsland de sector juist vertraagde van 52,5 naar 51,4.

De Britse economie was sterker dan verwacht in juli, bleek verder uit inkoopmanagersindexen van S&P Global. Met name de dienstensector groeide sterker dan economen hadden voorspeld.

Het beeld van een verder verslechterende industrie en verbeterende dienstensector was donderdag ook zichtbaar in de VS.

De olieprijzen liepen donderdag op. Een vat Brent olie werd 0,9 procent duurder op 76,71 dollar, nadat het grootste deel van de jaarwinst de afgelopen tijd teniet werd gedaan omdat de zwakke vraag in China en de zorgen over de Amerikaanse economie de prijzen drukten.

De rentes liepen op in aanloop naar de speech van Powell vrijdag en de euro/dollar daalde tot 1,1112, tegenover 1,1140 donderdagochtend.

Stijgers en dalers

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Deutsche Bank met een winst van 4,0 procent. De bank maakte bekend dat het een schikking heeft getroffen met bijna 60 procent van de eisers in een slepende rechtszaak waarin de Duitse kredietverstrekker werd ervan werd beschuldigd dat het meer dan tien jaar geleden te weinig heeft betaald voor de overname van Postbank.

De Duitse kredietverstrekker zei dat de schikking het mogelijk zou maken om 430 miljoen euro aan voorzieningen voor de zaak vrij te maken.

Ook Commerzbank beleefde een goede dag en kon 2,1 procent bijschrijven. Brenntag en Bayer verloren beide 1,4 procent in de DAX.

In Parijs was de grootste dagwinst voor Teleperformance met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Edenred, dat 1,0 procent kon bijschrijven.

TotalEnergies, Stellantis en ArcelorMittal verloren tussen de 0,8 en 1,1 procent.

In Amsterdam was Unilever een opvallende stijger nadat de Bank of America het aandeel op de kooplijst had gezet. Opvallende daler was verzekeraar Aegon, dat 6,5 procent verloor. Aegon genereerde in de eerste helft van 2024, zoals verwacht, minder kapitaal dan een jaar eerder en leed daarbij ook een klein nettoverlies. ING was niet verrast door de koersdaling. Het aandeel won 1,6 procent.

In Brussel ging Sofina met 1,7 procent koerswinst aan kop, terwijl Galapagos de rode lantaarn droeg en met 1,4 procent daalde.

Buiten de hoofdindex in Brussel steeg Kinepolis met 3,6 procent. Kinepolis heeft, zoals verwacht, een uitdagende eerste jaarhelft achter de rug met minder bezoekers door een pover blockbusteraanbod. De lange staking in Hollywood vorig jaar verhinderde een terugkeer naar het rijke filmaanbod van voor de coronapandemie, maar beterschap kondigt zich aan, aldus de cinemareus. Sinds juni is een kentering ingezet dankzij het succes van enkele films.

Deceuninck verloor 1,3 procent in Brussel. Deceuninck heeft in de eerste zes maanden van 2024 de omzet zien dalen, maar de aangepaste EBITDA steeg tegen de verwachting in. Voor de rest van 2024 verwacht Deceuninck dat de huidige trage activiteit in alle regio’s zal aanhouden.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen noteerde Wall Street lager, met een verlies van 0,5 procent voor de Nasdaq.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ASR
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Kering
    * *
  • Munich Re
    * *
  • NN Group
    * *
  • PORT20
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *
  • Stellantis
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.