Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street wacht licht hogere opening

Wall Street wacht licht hogere opening
22 aug 2024 om 14:48

 De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor opening van de aandelenmarkten 0,2 procent in het groen.

Wall Street lijkt daarmee de winsten van woensdag vast te houden, nadat notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve gisterenavond lieten zien dat beleidsmakers bereid zijn om de rentes in september te verlagen.

Naast de notulen, was ook de neerwaarts bijgestelde banengroei in de VS reden voor de markten om te verwachten dat de Fed in september de rentes daadwerkelijk gaat terugschroeven, aldus analisten van SEB.

“In reactie op de herziene banengroei en de notulen, was de meest logische reactie in de markt dat beleggers hun verwachtingen voor het aantal renteverlagingen door de Fed opschroefden”, aldus analisten van Deutsche Bank. Volgens de bank gaat de markt inmiddels ervan uit dat de rentes met 103 basispunten worden verlaagd tegen december dit jaar.

“Vergeet niet dat er nog slechts drie beleidsvergaderingen zijn voor dit Fed dit jaar, dus dat zou betekenen dat de centrale bank in ieder geval in één vergadering de rente met 50 basispunten moet verlagen.”

De FedWatch-tool van CME laat zien dat de markt de kans op een verlaging in september met 25 basispunten schat op bijna 70 procent. De kans op een verlaging met 50 basispunten wordt geschat op iets meer dan 30 procent.

“De marktverwachting voor de renteverlagingen van de Fed nam na de bekendmaking van de notulen nog wat verder toe. Beleggers rekenen nu op een verlaging van in totaal iets meer dan 100 basispunten dit jaar”, aldus investment manager Nathan Levy van ING.

Beleggers nemen volgens Levy een afwachtende houding aan, in aanloop naar het jaarlijkse symposium van centrale bankiers dat vandaag en morgen wordt gehouden in het Amerikaanse Jackson Hole. Op vrijdag zal Fed-voorzitter Jerome Powell een toespraak houden.

De olieprijs was stabiel. Een oktoberfuture WTI-olie noteerde vlak op 71,95 dollar en Brent-olie kostten 0,2 procent meer op 76,17 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1140. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1151 op de borden. Na de publicatie van de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve daalde de dollar naar het laagste niveau in acht maanden.

Op macro-economisch vlak is er vandaag in de VS aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen en de Chicago Fed-index over juli. De Chicago Fed-index daalde verder onder nul. De steunaanvragen stegen in de week eindigend op 17 augustus conform verwachting licht.  

Later vandaag krijgen beleggers inzicht in de laatste stand van de Amerikaanse dienstensector en industrie.

Vanochtend werd al bekend dat de Europese industrie harder kromp in augustus, terwijl de dienstensector juist sneller steeg.

“De cijfers lijken in de eerste instantie een positieve verrassing”, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “Maar onderliggend is het beeld zwakker dan het lijkt.” De aangetrokken activiteiten in de dienstensector, hebben vooral te maken met sterke prestaties in Frankrijk, merkte de hoofdeconoom op, dankzij de Olympische Spelen in Parijs. “Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit momentum in de komende maanden aanhoudt.”

Bedrijfsnieuws

Snowflake wist met de cijfers over het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten te overtreffen. Het datasoftwarebedrijf verhoogde ook zijn taxaties voor de voorziene productomzet dit jaar. Het aandeel stond voorbeurs evenwel met 10,2 procent onder druk. Analisten van Evercore ISI denken dat de verhouding tussen risico en rendement op lange termijn gunstig is, maar dat op korte termijn de beren het voor het zeggen hebben.

Charles Schwab koerste voorbeurs 3,4 procent lager, nadat TD Bank zei dat het zijn belang in het bedrijf gaat terugschroeven om een voorziene boete van 2,6 miljard dollar in de VS te kunnen betalen. Amerikaanse toezichthouders vinden dat de bank te weinig doet om witwaspraktijken te voorkomen. TD Bank verkoopt 40,5 miljoen aandelen Charles Schwab, waardoor het belang in de financieel dienstverlener daalt van meer dan 12 tot circa 10 procent.

Zoom Video Communications kwam met beter dan voorziene kwartaalcijfers en gaf een meevallende outlook af. Zoom profiteerde vooral van grote klanten, met klanten die meer dan 100.000 dollar bijdroegen aan de omzet in de afgelopen twaalf maanden. Het aandeel steeg voorbeurs 1,7 procent.

Retailer Urban Outfitters daalde voorbeurs met 14,0 procent, nadat de vergelijkbare omzet tegenviel in het tweede kwartaal.  

Baidu en NetEase, twee Chinese techbedrijven met een notering aan de Nasdaq, kwamen met cijfers. Baidu boekte meer winst, ondanks een stabiele omzet. NetEase zag de omzet flink aantrekken, maar de winst dalen. Baidu lijkt krap een procent lager te gaan openen en NetEase bijna 6 procent lager.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,4 procent tot 5.620,85 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 40.890,49 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 17.918,99 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.