Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
23 aug 2024 om 18:33

 De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell vanmiddag bevestigde dat de Amerikaanse centrale bank op het punt staat om de rente te verlagen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 518,13 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,8 procent op 18.633,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 7.577,04 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 8.327,78 punten.

“De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen”, zei Powell in zijn speech tijdens het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole, die daarmee de weg vrijmaakt voor een renteverlaging tijdens de vergadering op 17 en 18 september.

“We willen geen verdere afkoeling van de arbeidsmarkt en zijn daar ook niet blij mee”, zei hij. Herziene banencijfers toonden eerder deze week dat de Amerikaanse arbeidsmarkt minder robuust is dan gedacht.

“Wij denken dat wat hij [Powell] vandaag heeft gezegd er maar tot op zekere hoogte toe doet, omdat het de Amerikaanse arbeidscijfers zijn die het sentiment onder beleggers echt gaan bepalen”, zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. “Als het Amerikaanse banenrapport van volgende maand tekenen van zwakte vertoont, zou je er vrijwel zeker van kunnen zijn dat de renteverlagingen in september meer dan 25 basispunten zullen bedragen”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de index voor het ondernemersvertrouwen in Frankrijk in augustus is gestegen. De index steeg van van 94 naar 97.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 6 basispunten lager op 3,804 procent, terwijl de tweejaarsrente 9 basispunten daalde tot 3,920 procent.

Olie noteerde vrijdag 2,2 procent duurder op 74,64 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1193. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1128 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1112 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden zaten vrijdag in de lift in Frankfurt. Deutsche Bank won 0,9 procent en Commerzbank 0,9 procent en ging daarmee aan kop in de DAX. Ook verzekeraars als Hannover Re en Munich Re deden goede zaken. Deutsche Bank steeg donderdag al op het nieuws dat het een schikking heeft getroffen met bijna 60 procent van de eisers in een slepende rechtszaak rond de overname van Postbank.

De grootste stijger op de Duitse beurs was Siemens Energy met 2,7 procent. 

De verliezen bleven beperkt op de Duitse beurs. Qiagen daalde 0,3 procent, SAP verloor 0,5 procent en Rheinmetall noteerde 0,1 procent lager.

In Parijs noteerde Accor 3,0 procent hoger, Stellantis steeg 1,5 procent en Veolia won 1,8 procent. Dassault Systemes verloor daarentegen 0,4 procent. Hermes International daalde 0,2 procent.

Nestlé steeg in Zürich 0,1 procent. Topman Mark Schneider gaat het Zwitserse levensmiddelenconcern verlaten. Nestlé kampt met een vertragende omzetgroei en een dalende aandelenkoers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent hoger op 5.633,60 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.