Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger rond lunchtijd

Europese beurzen hoger rond lunchtijd
23 aug 2024 om 12:33

 De aandelenmarkten in Europa noteerden vrijdag rond lunchtijd hoger. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 517,89 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,7 procent op 18.619,02 punten. De Franse CAC 40 won 0,6 procent bij een stand van 7.571,15 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent hoger op 8.311,58 punten.

Ondanks een lager slot op Wall Street op donderdag en een verdeeld beeld in Azië vanochtend, wisten de Europese beurzen vrijdag de weg omhoog wel te vinden. Op weekbasis liggen winsten in het verschiet van een procent voor de Stoxx Europe 600 en van anderhalf procent voor de Duitse DAX en Franse CAC 40.

Het belangrijkste evenement op de economische agenda deze week vindt echter pas vrijdagmiddag plaats, wanneer Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell ten tonele verschijnt tijdens het jaarlijkse symposium van centrale banken in Jackson Hole.

“Powell’s toespraak, die om 16:00 uur Nederlandse tijd zal plaatsvinden, wordt gezien als een cruciaal moment waarop zal worden bevestigd dat de Federal Reserve binnenkort zou kunnen beginnen met het verlagen van de rentetarieven”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

De markt lijkt een renteverlaging in september inmiddels volledig in te prijzen en vraagt zich dan ook vooral af met hoeveel de rente volgende maand omlaag gaat. Volgens Deutsche Bank wordt de kans op een renteverlaging met 50 basispunten nu ingeschat op 25 procent, na uitspraken van andere Fed-functionarissen in Jackson Hole. Eerder in de week was de kans nog hoger na neerwaarts bijgestelde banendata uit de VS, die suggereren dat de Amerikaanse arbeidsmarkt toch niet zo robuust is als gedacht, en de Fed-notulen van het rentebesluit in juli, die toonden dat een aantal beleidsmakers toen al een renteverlaging wilde.

Experts van Swissquote Bank denken dat Powell de verwachtingen voor agressieve renteverlagingen zal willen temperen in zijn speech, omdat daar geen reden voor is bij afwezigheid van een ernstige economische vertraging, marktstress of een crisis.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend vrij rustig. In Japan stabiliseerde de inflatie in juli op 2,8 procent. De kernprijzen stegen met 1,9 procent, na een prijsstijging van 2,2 procent in juni.

Verder verbeterde het Franse ondernemersvertrouwen in augustus van 94 naar 97. Donderdag werd al bekend dat de dienstensector in Frankrijk deze maand profiteerde van de Olympische Spelen. Dat gaf de eurozone als geheel ook een impuls, maar economen waarschuwden dat het economische plaatje onderliggend zwakker is dan het lijkt.

Vanmiddag staan in de VS nog de nieuwe woningverkopen op de agenda.

De euro/dollar handelde rond het middaguur licht hoger op 1,1114, terwijl de obligatierentes stabiliseerden in aanloop naar de speech van Powell. De olieprijzen koersten vrijdag hoger, maar op weekbasis dreigt een daling.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden zaten vrijdag in de lift in Frankfurt. Deutsche Bank won 1,3 procent en Commerzbank won 1,5 procent en ging daarmee aan kop in de DAX. Ook verzekeraars als Hannover Re en Munich Re deden goede zaken. Deutsche Bank steeg donderdag al op het nieuws dat het een schikking heeft getroffen met bijna 60 procent van de eisers in een slepende rechtszaak rond de overname van Postbank.

De verliezen bleven beperkt op de Duitse beurs. Farmabedrijf Sartorius daalde 1,1 procent en ook defensiebedrijf Rheinmetall stond opnieuw onder druk. Het aandeel dreigt op weekbasis ruim 5 procent te gaan verliezen nu de Duitse steun voor Oekraïne onder druk staat.

In Parijs deed hotelketen Accor goede zaken, met een plus van 1,8 procent en won autobouwer Stellantis 1,5 procent. Renault steeg 1,0 procent en Airbus ging er 1,3 procent op vooruit.

Luxe-aandelen Kering en Hermes stonden licht onder druk in de CAC 40, net als Dassault, STMicroelectronics en Capgemini.

Nestlé verloor in Zürich rond de 2 procent. Topman Mark Schneider gaat het Zwitserse levensmiddelenconcern verlaten. Nestlé kampt met een vertragende omzetgroei en een dalende aandelenkoers.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een groene opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,5 procent hoger.

De S&P 500 sloot donderdag 0,9 procent lager op 5.570,64 punten, de Dow Jones index daalde 0,4 procent tot 40.712,78 punten en de Nasdaq leverde 1,7 procent in op 17.619,35 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.