Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs sluit hoger

Olieprijs sluit hoger
23 aug 2024 om 21:00

 De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag voor de tweede dag op rij hoger gesloten, ondanks aanhoudende zorgen over de mondiale vraag naar olie.

Woensdag sloot de olieprijs nog op zijn laagste niveau sinds januari, een daling die volgens analisten de markt technisch gezien oversold maakte.

Zorgen over de kracht van de Chinese economie en de tegenvallende consumptie van ’s werelds grootste ruwe-olie-importeur drukken op de markt. Onzekerheid over de kracht van de Amerikaanse economie speelt ook een rol.

De prijszwakte zal waarschijnlijk tot zorgen baren bij leden van OPEC+, bestaande uit OPEC-lidstaten en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, zeiden grondstoffenstrategen Warren Patterson en Ewa Manthey van ING. OPEC+ heeft eerder plannen uiteengezet om in het vierde kwartaal te beginnen met het terugdraaien van enkele productieverlagingen, maar benadrukte tevens dat het ook rekening zou houden met de marktomstandigheden.

Het is “steeds waarschijnlijker dat de groep zijn plannen om vanaf oktober te beginnen met het verhogen van de productie zal moeten laten varen. Dit zal echter afhangen van waar de markt tegen het einde van september staat”, stelden Patterson en Manthey.

Ondertussen keek de markt ook naar het jaarlijkse symposium van centrale bankiers en andere beleidsmakers in Jackson Hole, waar Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de centrale bank op het punt staat om de rente te gaan verlagen, waarbij het tempo van de versoepeling deels afhankelijk is van economische data. Een verlaging van de rente zou de economie en daarmee de vraag naar olie kunnen stimuleren.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,82 dollar, ofwel 2,5 procent, hoger op 74,83 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs evenwel 0,9 procent lager.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.