Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Halfgeleiders trekken AEX in het rood

Halfgeleiders trekken AEX in het rood
26 aug 2024 om 17:50

 De Amsterdamse beurs is maandag licht lager geëindigd. De AEX daalde 0,1 procent op 907,49 punten, waarbij halfgeleideraandelen de gebeten hond waren.

“De AEX bevindt zich momenteel in een smalle consolidatiefase, na vrij snel te zijn hersteld van de correctie die begin augustus heeft plaatsgevonden. Deze consolidatie is typerend voor markten die een adempauze nemen na een sterke rally”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Blekemolen wees verder op de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten, waar Israël en Hezbollah elkaar in het weekend bestookten met raket- en luchtaanvallen.

“Deze ontwikkelingen zorgden voor lichte nervositeit onder beleggers”, zei de beleggingsspecialist.

De spanningen in de olierijke regio gaven de olieprijzen maandag een impuls, omdat de toevoer van olie in gevaar kan komen wanneer de boel escaleert. Daarnaast is de dollar verder verzwakt sinds de Jackson Hole-toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, waarin hij aangaf dat “de tijd is gekomen” voor renteverlagingen.

De macro-economische en bedrijfsagenda was aan het begin van deze week weinig spannend, maar daar komt vanaf woensdag verandering in. Dan komt Nvidia met cijfers en een positief kwartaalrapport zou het sentiment, vooral voor techaandelen, een impuls kunnen geven. De Amerikaanse PCE-inflatie die vrijdag op de rol staat, zou kunnen bevestigen dat de Fed de rente inderdaad volgende maand zal gaan verlagen.

Maandag werd bekend dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland, zoals weergegeven in de Ifo index, in augustus minder hard dan verwacht is gedaald. De index liep terug van 87,0 tot 86,6, waar werd gerekend op een afname tot 86,0.

Maar de sombere stemming onder Duitse bedrijven belooft weinig goeds, aldus Commerzbank. KBC was een “verwaarloosbare” reactie op de markten maandag.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1168, waar dat vrijdag na de speech van Powell nog circa 1,12 was. De olieprijzen stegen liefst 3,5 procent, maar een rally is mogelijk van korte duur, zeiden grondstoffenanalisten van ING, “behalve als Iran directer betrokken raakt, omdat dit de risico’s voor de olietoevoer aanzienlijk zou verhogen.”

Stijgers en dalers

Zwaargewicht Shell liftte mee op de hogere olieprijzen en steeg maandag 1,1 procent, net als KPN. Het was echter niet voldoende om de index in het groen te houden, want halfgeleideraandelen ASMI en ASML daalden respectievelijk 1,6 en 2,7 procent. Op Wall Street verloren Intel en Nvidia zo’n 2 procent.

Koploper ASR kon maandag 1,2 procent bijschrijven, terwijl Aegon juist 1,8 procent verloor.

Unilever zet twee huidverzorgingsmerken, Kate Somerville en REN, te koop, meldde Sky News. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Adyen daalde 0,8 procent, nadat het bedrijf een opvolger presenteerde voor zijn chief technology officer Alexander Matthey, die in januari aankondigde te stoppen. Tom Adams komt over van Cash App en wordt de nieuwe technologiechef bij Adyen.

In de AMX deed Galapagos zeer goede zaken, met een plus van 9,6 procent. EcoR1 Capital Fund heeft een belang van 9,9 procent in Galapagos gemeld, zo bleek uit een melding van EcoR1 bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Volgens het Amerikaanse EcoR1 is Galapagos “enorm ondergewaardeerd” en is daarmee een “aantrekkelijke beleggingskans”.

Laadpalenfabrikant Alfen was een van de sterkste dalers met een min van 1,4 procent, terwijl Aalberts met een verlies van 1,5 procent onderaan in de Midcap belandde.

Onder de smallcaps waren er geen grote uitschieters. Kendrion ging aan kop met een winst van 2,2 procent. Avantium leverde 4,0 procent in. Verder deden vastgoedaandelen als NSI en Vastned goede zaken.

Hydratec steeg 0,7 procent. Het overnamebod van Ten Cate Investeringsmaatschappij heeft niet het gewenste aantal aanmeldingen opgeleverd. De investeerder kan beschikken over 80,03 procent van de aandelen, maar wilde minimaal 85 procent in handen krijgen. Ten Cate beraadt zich nu op zijn opties.

Marel daalde 0,6 procent. John Bean Technologies heeft zijn bod op Marel verlengd tot 11 november om alle uitgegeven en uitstaande aandelen van Marel te verwerven.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam verdeeld, met een verlies van 0,7 procent voor de Nasdaq.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.