Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Verdeeld slot Europese beurzen

Verdeeld slot Europese beurzen
26 aug 2024 om 18:39

 De Europese beurzen hebben maandag een pas op de plaats gemaakt, na de euforie van vrijdag, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat “de tijd is gekomen” om de rente te verlagen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 518,05 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 18.617,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 7.590,37 punten. De Britse beurzen waren maandag gesloten vanwege een feestdag.

“Beleggers blijven in afwachting van verdere details over de timing en omvang van de verwachte renteverlagingen”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. “Om dat in te schatten blijft de aandacht gericht op economische data die later deze week wordt verwacht, zoals de initiële werkloosheidsaanvragen op donderdag en de cijfers over de PCE-inflatie in juli op vrijdag. Deze cijfers kunnen verdere aanwijzingen geven over de Amerikaanse economie en het monetaire beleid van de Fed”, voegde hij toe.

Volgens analist Steve Sosnick van Interactive Brokers gaan de markten na de zomervakantie een traditiegetrouw moeilijke periode tegemoet met een serie richtinggevende macrocijfers op de agenda, “terwijl veel positief nieuws al is ingeprijsd”.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag stabiel op 3,808, terwijl de tweejaarsrente op 3,919 procent stond, eveneens onveranderd.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in augustus licht is verslechterd. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 87,0 naar 86,6. Daarmee was de daling wel minder sterk dan economen hadden gevreesd.

Olie werd maandag 3,1 procent duurder op 77,11 dollar per vat, vanwege de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

De euro/dollar noteerde op 1,1168. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1186 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1190 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt steeg Vonovia 3,7 procent, BMW won 0,4 procent en Airbus noteerde 0,3 procent hoger. Qiagen verloor daarentegen 2,4 procent, terwijl Siemens Energy 0,8 procent daalde.

In Parijs won Unibial-Rodmaco-Westfield 1,3 procent, Vivendi won 0,7 procent en Sanofi sloot 0,5 procent hoger. STMicroelectronics daalde 0,7 procent, terwijl Safran 0,3 procent verloor. Ook elders in Europa stonden chipaandelen en defensiebedrijven onder druk.

De energiesector presteerde sterk vanwege de fors hogere olieprijs. TotalEnergies won 1,1 procent en Shell werd 1,0 procent duurder.

In Amsterdam verloor ASML circa 2,7 procent, ASMI noteerde 1,6 procent lager en Besi beperkte het verlies tot 0,4 procent.

In België ging Galapagos aan kop met een winst van 9,6 procent, terwijl Solvay onderaan bungelde met een verlies van 0,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 5.614,98 punten. De Dow Jones index handelde vlak en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,9 procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.