Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op verdeeld slot

Wall Street koerst af op verdeeld slot
26 aug 2024 om 19:39

 De Amerikaanse beurzen noteerden maandag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan, na het hogere slot van vrijdag, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat “de tijd is gekomen” om de rente te verlagen. 

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent tot 5.620,25 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 41.252,62 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent lager op 17.739,56 punten.

Of de positieve stemming deze week hervat kan worden hangt mede af van grote spelers als Nvidia, dat woensdag zijn kwartaalcijfers publiceert, en de kwaliteit van de PCE-inflatiecijfers, de favoriete inflatiemeter voor de Fed, komende vrijdag.

“De markt heeft nog steeds een solide basis”, zei econoom Peter Cardillo van Spartan Capital Securities, “zelfs met de toenemende spanningen in het Midden Oosten. Er zal nauwlettend worden gekeken naar de resultaten van Nvidia”, zei hij, maar de “grote kicker’ voor de markten zal waarschijnlijk de inflatie-update van vrijdag zijn.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag stabiel op 3,808, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt hoger noteerde op 3,923 procent.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de orders voor duurzame goederen in de VS in juli flink zijn gestegen. De orders voor duurzame goederen lagen afgelopen maand 9,9 procent hoger dan in juni.

Olie werd maandag 3,2 procent duurder op 77,22 dollar per vat, vanwege de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

De euro/dollar noteerde op 1,1174. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1155 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1190 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een tweetal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnt de Case Shiller huizenprijzen-index, gevolgd door het consumentenvertrouwen in augustus later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Boeing daalde 0,5 procent. NASA meldde zaterdag dat twee astronauten die door Boeings ruimtevaartuig Starliner naar het internationale ruimtestation ISS zijn gebracht, terug zullen vliegen met een raket van SpaceX, een bedrijf van Elon Musk. Dit is opnieuw een blauw oog voor het geplaagde Boeing.

SolarEdge daalde 7,1 procent nadat de fabrikant van apparatuur voor zonne-energie aankondigde dat CEO Zvi Lando na vijf jaar vertrekt.

Intel daalde 1,3 procent na een rapport van CNBC dat de chipfabrikant adviseurs heeft ingehuurd om zich te verdedigen tegen mogelijk aandeelhoudersactivisme, onder andere van Morgan Stanley.

XPeng stond 7,0 procent hoger nadat bleek dat CEO Xiaopeng He meer dan 2 miljoen aandelen had gekocht.

Mira Pharmaceutical steeg 15,1 procent. Een nieuw ketamine-achtig medicijn bleek zenuwpijn bij ratten te verzachten.

De Amerikaanse aandelen van PDD Holdings noteerden 29,2 procent lager,  na teleurstellende omzetcijfers van het moederbedrijf van de populaire Chinese webwinkel Temu. “Vooruitkijkend zal de omzetgroei onvermijdelijk onder druk komen te staan door verhevigde concurrentie en externe uitdagingen”, aldus de topman.

Nvidia publiceert woensdag kwartaalcijfers, naast Salesforce en Crowdstrike. Het laatstgenoemde bedrijf liet met een rampzalige software-update vorige maand computersystemen wereldwijd crashen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.