Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: Van Lanschot en Galapagos uitblinkers in Amsterdam

Beursupdate: Van Lanschot en Galapagos uitblinkers in Amsterdam
27 aug 2024 om 11:35

  De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van half 12 licht hoger, waarbij beleggers in afwachting zijn van nieuwe impulsen.

De AEX index noteerde 0,1 procent hoger op 908,51 punten.

De aanloop naar een eerste renteverlaging is vaak prima voor de beurzen, maar de periode erna juist wat minder. Simpelweg omdat dat het vaak aangeeft dat de centrale bank probeert de economische tegenwind op te vangen, aldus analist Corné van Zeijl van Cardano in gesprek met ABM Financial News

De markt gelooft volgens Van Zeijl wel dat het goedkomt met de inflatie, waardoor de aandacht verschuift naar de Amerikaanse arbeidsmarkt. Deze cijfers zullen volgende week vrijdag worden gepubliceerd, nadat vrijdag eerst nog de PCE-inflatie op de rol staat.

Ook verwacht Van Zeijl dat er woensdag veel aandacht zal zijn voor de cijfers van Nvidia, die de laatste keren telkens de verwachtingen overtrof. Maar, waarschuwde de analist, “het kan ook een keer tegenvallen”. Zo waren er recent geluiden dat Nvidia moeite had om bepaalde chips op tijd te leveren. 

Van Zeijl verwacht dat eind september, begin november de beurs weer verder omhoog kan, zoals in deze periode vaak het geval is.

In Duitsland bleek de economie het nog steeds moeilijk te hebben, toch waren de cijfers iets beter dan verwacht. Op kwartaalbasis werd een krimp geregistreerd van 0,1 procent, conform de voorlopige cijfers van eind juli. In het eerste kwartaal groeide de Duitse economie nog met 0,2 procent. 

Op jaarbasis bleef het Duitse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal stabiel. Hier rekenden economen op een daling van 0,1 procent, in lijn met het voorlopige cijfer dat wees op een krimp van 0,1 procent.

De olieprijzen stonden wat onder druk, na de recente stijgingen als gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat Brent olie daalde met een procent naar 80,65 dollar.

De rentes liepen licht op en de euro/dollar steeg naar 1,1168.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ABN AMRO aan kop met een winst van 0,9 procent, gevolgd door Randstad, dat ook 0,9 procent kon bijschrijven. Ook ING stond bovenin met een winst van 0,8 procent.

Wolters Kluwer daalde 1,0 procent, maar noteerde ex-dividend. Geschoond hiervoor daalde de koers met 0,4 procent.

De chippers hadden het opnieuw lastig. ASML daalde 0,4 procent, ASMI 0,7 procent en onderaan stond Besi met een verlies van 1,8 procent.

Bij de Midkappers waren er twee uitblinkers: Van Lanschot Kempen en Galapagos. Beide aandelen stegen met circa 7 procent. Van Lanschot profiteerde van een koersdoelverhoging van ING en Galapagos kreeg nog een extra zetje na het goede nieuws van maandag. Toen meldde EcoR1 Capital Fund een belang van 9,9 procent in Galapagos. Volgens het Amerikaanse EcoR1 is Galapagos “enorm ondergewaardeerd” en is daarmee een “aantrekkelijke beleggingskans”.

Fugro, Inpost en WDP verloren elk ongeveer 1,0 procent.

Bij de smallcaps ging NX Filtration aan kop met een winst van bijna 5 procent. Woensdag komt het bedrijf met cijfers. Avantium en Ebusco verloren 2,3 en 1,7 procent


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • AMG Critical Materials NV
    * *
  • Arcadis
    * *
  • Basic-Fit
    * *
  • Ebusco
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Philips
    * *
  • PostNL
    * *
  • TKH Group
    * *
  • Van Lanschot Kempen
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.