Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX sluit hoger in aanloop naar Nvidia

AEX sluit hoger in aanloop naar Nvidia
28 aug 2024 om 17:55

 De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, na een nieuwsluwe handelsdag, met voorzichtig optimisme over de kwartaalcijfers van Nvidia nabeurs.

De AEX index steeg 0,3 procent tot 910,74 punten.

Volgens investment manager Friso Rengers van ING kijken beleggers vooral uit naar de cijfers van Nvidia vanavond. Deze zullen bepalend zijn voor het koersverloop op korte termijn voor techbeurs Nasdaq, denkt de expert van ING. “De cijfers worden gezien als het ijkpunt om te beoordelen of de AI-trein nog op het goede spoor zit.”

Op het Damrak zagen de halfgeleidernamen ASML en Besi na een lagere opening de koersen oplopen, mogelijk op optimisme dat het goed zal komen met Nvidia en de AI-revolutie.

De optiebeurs verwacht dat het aandeel Nvidia een beweging kan maken van iets meer dan 9 procent, volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx, wat zou neerkomen op een verschil in de marktkapitalisatie van krap 300 miljard dollar. Uit kwartaalcijfers van Microsoft, Amazon en Google werd volgens hem al duidelijk dat de omzet uit AI-activiteiten goed op schema lag. “Het wordt afwachten of dit nu ook het geval zal zijn voor Nvidia.”

Verder gaat de aandacht al uit naar vrijdag, als de PCE-inflatiecijfers uit de VS naar buiten komen. Die zijn een belangrijke inflatiemaatstaf voor de Fed.

Economisch nieuws was schaars woensdag. In de ochtend bleek het Franse consumentenvertrouwen weer een tikje te zijn verbeterd.

In de namiddag bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week licht daalden, met 0,8 miljoen vaten, waar een daling met 2,1 miljoen vaten was voorspeld door economen.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1127. De olieprijzen daalden tot een procent.

Stijgers en dalers 

Philips was de sterkste stijger in de AEX, met een plus van 2,3 procent. Wolters Kluwer won 1,9 procent, nadat het aandeel een dag eerder ex-dividend noteerde.

ArcelorMittal won in de hoofdgraadmeter 1,2 procent na een koopadvies van Deutsche Bank. Analist Bastian Synagowitz ziet ook dat de risico’s van de uitdagende tweede jaarhelft inmiddels beter worden begrepen door de markt.

Halfgeleidernamen Besi en ASML herstelden wat van de recente koersverliezen en sloten licht hoger. ASMI leverde wel 0,7 procent in.

Verzekeraar ASR was de sterkste daler, met 1,9 procent, nadat het aandeel ex-dividend ging. Hiervoor gecorrigeerd steeg het aandeel wel. Ook Shell en Prosus sloten lager, met verliezen van 0,7 en 1,6 procent.

Maaltijdbezorgers stonden in de belangstelling na een rapport van JPMorgan over mogelijke consolidatie van Europese maaltijdbezorgers. De voormalig CEO van iFood zou als topman van investeerder Prosus de activiteiten van Delivery Hero in Latijns-Amerika kunnen kopen, opperen de analisten. Ook zou Prosus Just Eat Takeaway en Delivery Hero kunnen samenvoegen met iFood. Topman Jitse Groen van Just Eat tweette grappend naar zijn collega bij Delivery Hero dat er dan wel moet worden gewerkt aan de naam die de analisten hebben bedacht, JustiFoodHero. 

Het aandeel Just Eat Takeaway daalde 0,6 procent en Delivery Hero sloot 1,4 procent lager in Frankfurt.

OCI won in de AMX 2,5 procent, gevolgd door Arcadis met een winst van 1,8 procent.

Galapagos won 1,1 procent. Het aandeel zat maandag en dinsdag ook al in de lift, nadat EcoR1 meldde een belang te hebben genomen van bijna 10 procent omdat de geplaagde farmaceut zwaar ondergewaardeerd zou zijn door de markt.

Basic-Fit sloot iets lager, ondanks dat ING het koersdoel voor de fitnessketen licht verhoogde naar 36,00 euro, met een onveranderde koopaanbeveling.

Flitshandelbedrijf Flow Traders leverde 1,7 procent in en Fugro verloor ook 1,7 procent.

Bij de smallcaps blonk Azerion uit met een plus van bijna 17 procent, voorafgaand aan de cijfers van het platform voor digitaal adverteren. Analisten rekenen op een sterk verbeterende winstgevendheid in de loop van dit jaar.

Ook bioplasticfabrikant Avantium steeg aanzienlijk met een koerswinst van 6,0 procent. Houtveredelaar Accsys leverde juist 2,6 procent in en laadstationexploitant Fastned verloor 3,8 procent.

NX Filtration sloot 2,5 procent lager, na een beduidend hogere opening in reactie op sterke omzetgroei in de eerste jaarhelft. De maker van waterzuiveringsfilters boekte nog wel verlies en handhaafde de outlook op een verdubbeling van de omzet tot meer dan 16 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond sluitingstijd in Amsterdam lager. De S&P500-index daalde 0,6 procent. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.