Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: ECB kan rente in september verlagen na daling Duitse inflatie

Beursblik: ECB kan rente in september verlagen na daling Duitse inflatie
29 aug 2024 om 15:16

 De Duitse inflatie is in augustus voor het eerst sinds maart 2021 onder de 2 procent uitgekomen, hetgeen de deur openzet voor een renteverlaging tijdens de vergadering van de Europese Centrale Bank in september. Dit schreef econoom Carsten Brzeski van ING donderdag in een reactie op de cijfers.

De inflatie kwam deze maand uit op 1,9 procent, bleek vanmiddag uit voorlopige cijfers. In juli stegen de consumentenprijzen nog met 2,3 procent. En de maandelijkse daling van 0,1 procent was de eerste maandelijkse daling in de maand augustus sinds 2020, aldus Brzeski.

Verder bleef de diensteninflatie dicht bij de 4 procent, maar nam de kerninflatie ook af, van 2,9 tot 2,8 procent.

“Terwijl de prijzen van hotels en restaurants iets stegen, daalden de kosten voor vrijtijdsbestedingen en de inflatie van kledingprijzen. De maandelijkse veranderingen laten daadwerkelijke prijsdalingen zien in voedsel en dranken en in huishoudelijke artikelen en transport”, volgens de econoom van ING.

Op het eerste gezicht is dit inflatierapport dan ook geweldig nieuws voor de ECB, stelde Brzeski, “omdat het eindelijk de eerste tekenen laat zien van een bredere desinflatoire trend, die verder gaat dan de energieprijzen.”

Toch is het te vroeg om de overwinning uit te roepen in Duitsland en de eurozone als geheel, want de Duitse looncijfers geven reden tot zorg. De Duitse reële lonen stegen voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal, wat de inflatiedruk verder kan aanwakkeren, denkt de econoom.

Het kan dan ook langer duren dan de ECB nu verwacht, alvorens de loongroei in de eurozone aanzienlijk afneemt, waarschuwde Brzeski.

Maar als de Duitse cijfers van vandaag worden bevestigd door de inflatiecijfers voor de eurozone die vrijdag verschijnen, dan zou dit de beslissing om de rente te verlagen tijdens de vergadering in september iets gemakkelijker moeten maken voor de ECB, denkt Brzeski.

“Afnemende inflatiedruk in combinatie met een afnemend groeimomentum biedt een bijna perfecte macro-achtergrond voor nog een renteverlaging”, volgens de ING-econoom.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.