Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chippers maken dienst uit in nagenoeg groene AEX

Chippers maken dienst uit in nagenoeg groene AEX
29 aug 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geëindigd, onder aanvoering van de chippers en met nauwelijks dalers. De AEX steeg met 1,4 procent tot 923,78 punten en bereikte daarmee het hoogste punt in ongeveer een maand.

Europees breed noteerden halfgeleideraandelen duidelijk in de plus, na de langverwachte resultaten waarmee de Amerikaanse chipreus Nvidia woensdagavond kwam.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx sprak van indrukwekkende cijfers, maar wees ook op de zorgen die Nvidia uitte over productieproblemen met zijn volgende generatie AI-chip, Blackwell.

“Hierdoor kan het bedrijf op korte termijn niet voldoen aan alle vraag en dit stelde beleggers ook enigszins teleur. Dit suggereert echter dat Nvidia, ondanks tegenslag op korte termijn, op lange termijn juist een sterke marktpositie behoudt”, aldus Blekemolen.

Bij JPMorgan maken ze zich geen zorgen. “De vraag naar Blackwell-chips blijft zeer sterk.”

Op macro-economisch vlak was er donderdag goed nieuws over de ontwikkeling van de inflatie in Duitsland. Die nam in augustus af tot 1,9 procent, het laagste niveau in ruim drie jaar. In juli stegen de Duitse consumentenprijzen nog met 2,3 procent.

Als de Duitse cijfers van vandaag worden bevestigd door de inflatiecijfers voor de eurozone die vrijdag verschijnen, dan zou dit de beslissing om de rente te verlagen tijdens de vergadering in september iets gemakkelijker moeten maken voor de Europese Centrale Bank, denkt econoom Carsten Brzeski van ING.

De Amerikaanse groeicijfers werden naar boven bijgesteld, tot een plus van 3,0 procent in het tweede kwartaal. Dat was eerder 2,8 procent. Tegelijk verscheen ook de PCE-inflatie over het tweede kwartaal. Het inflatiecijfer werd bijgesteld van 2,6 tot 2,5 procent en de kerninflatie van 2,9 naar 2,8 procent.

Vrijdag verschijnt de PCE-inflatie voor de maand juli. Verwacht wordt dat de kerninflatie is uitgekomen op 2,7 procent, tegenover 2,6 procent in juni. Experts van ING zeiden eerder deze week dat de PCE mogelijk wat minder cruciaal is voor de markt, nu Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell met zijn Jackson Hole-toespraak een renteverlaging in september zo goed als heeft bevestigd. Het Amerikaanse banenrapport van eind volgende week wordt als belangrijker gezien vanwege de recente focus van de Fed op de arbeidsmarkt in de VS. Vanmiddag werd bekend dat de steunaanvragen in de VS afgelopen week licht zijn gedaald.

De euro/dollar handelde donderdag onder de 1,11 en de obligatierentes stegen licht. De olieprijzen liepen tijdens de middagsessie flink op, na dalingen in de afgelopen dagen. Marktkenners wezen op onenigheid tussen de machthebbers in Oost-Libië en de centrale regering over de olieproductie, die hierdoor onder druk staat.

Stijgers en dalers

Halfgeleideraandelen gingen donderdag aan kop in de techzware AEX. ASML won 3,0 procent, Besi steeg met 2,5 procent en koploper ASMI ging 3,7 procent hoger.

Nederland zou van plan zijn om ASML te verbieden om nog onderhoud- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren in China, zo schreef persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Volgens het persbureau zou de Nederlandse regering niet van plan zijn om vergunningen hiervoor te verlengen, wanneer de termijn eind dit jaar afloopt.

Ook UMG beleefde een goede dag, vermoedelijk door een gunstig analistenrapport. Het aandeel steeg met 2,8 procent. De verliezen in de hoofdindex waren verwaarloosbaar.

ING won 1,2 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel, terwijl Kepler Cheuvreux het tegenovergestelde deed. DSM-Firmenich sloot 2,1 procent in de plus na een koersdoelverhoging van Deutsche Bank.

In de AMX stonden vastgoedaandelen als WDP en Eurocommercial onder druk, met dalingen van ruim 2 procent. Eurocommercial opent vrijdagochtend de boeken.

Corbion ging aan kop met een plus van 5,7 procent. Barclays zette het aandeel op de kooplijst en verhoogde het koersdoel van 21,50 naar 24,50 euro. “Het sterke winstmomentum in het tweede kwartaal zorgt voor hernieuwd vertrouwen”, concludeerde de Britse bank.

OCI steeg met 3,0 procent en Basic-Fit verloor 1,7 procent in de Midcap.

Bij de kleine fondsen deed TomTom goede zaken. Het aandeel steeg met 5,8 procent. Azerion leverde juist 6,0 procent in na het openen van de boeken. Sif daalde met 0,7 procent in aanloop naar de cijfers die vrijdagochtend worden vrijgegeven.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam duidelijk hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ajax

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.