Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
30 aug 2024 om 12:18

 De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur hoger, in afwachting van nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 526,37 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 18.944,29 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 7.688,29 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 8.405,33 punten.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild gaf vrijdagmorgen een terugblik op de voorbije maand. We zijn aan het einde van augustus gekomen, een echt volatiele maand met een enorme correctie op de aandelenmarkten, met name in Japan. En toen kregen we ‘de correctie van de correctie’.

Rotatie was ’the name of the game’. Voor de Stoxx 600 index was technologie niet de best presterende sector, zo merkte Vranken op.

Deze sector daalde samen met energie, basismaterialen en banken. De best presterende waren detailhandel, verzekeringen, gezondheidszorg en telecom. De obligatiemarkten stegen ook, net als goud en bijna alle metalen. September is historisch gezien een moeilijke maand, zo merkte Vranken nog op. 

De markt rekent er alom op dat het inflatierapport vanmiddag zal bevestigen dat de Federal Reserve de rente volgende maand kan verlagen.

Strateeg Matt Lloyd van Advisors Asset Management verwacht echter dat de financiële markten mogelijk niet al te sterk zullen reageren op het rapport, aangezien beleggers mogelijk besluiten om “risiconeutraal” de zomer uit te gaan.

De inflatie in de eurozone is in augustus conform de verwachting gedaald, evenals de kerninflatie. De consumentenprijzen stegen deze maand met 2,2 procent, hetgeen ook werd voorspeld, waar de inflatie in juli nog uitkwam op 2,6 procent. In juni was de inflatie 2,5 procent. De kerninflatie bedroeg 2,8 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. De daling was een bevestiging van de inflatieontwikkeling in Duitsland en Frankrijk.

Hoewel de afname vooral was te danken aan de daling van de energieprijzen, bevestigden de data volgens econoom Bert Colijn van ING wel het beeld dat de de omstandigheden langzaam steeds gunstiger worden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat de Franse economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,2 procent, na een plus van 0,3 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Verder bleef de Duitse werkloosheid onveranderd. 

Olie werd vrijdag 0,2 procent duurder op 76,08 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1084. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1076 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1077 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt steeg Adidas 1,8 procent, Siemens Energy won 1,3 procent en Daimler Truck noteerde 0,6 procent hoger. SAP verloor daarentegen 0,7 procent en Zalando daalde met 0,5 procent.

In Parijs steeg Hermes 1,7 procent, terwijl sectorgenoot Louis Vuitton 1,2 procent hoger noteerde. Credit Agricole steeg 2,1 procent. De verliezen bleven beperkt. Accor was met een verlies van 0,3 procent de sterkste daler in de Franse hoofdindex.

In Amsterdam stonden de halfgeleiders onder druk, terwijl deze donderdag nog bovenaan eindigden. Zo noteerde Besi vrijdag 2,2 procent lager, verloor ASML 1,8 procent en leverde ASMI een procent in. Het Duitse Infineon verloor 0,3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,4 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag vlak op 5.591,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 41.335,05 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 17.516,43 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.