Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen verdeeld

Europese beurzen openen verdeeld
30 aug 2024 om 06:57

 De Europese beurzen gaan vrijdag een verdeelde opening tegemoet, in afwachting van de Amerikaanse PCE-inflatie en de prijsontwikkeling in de eurozone.

IG voorziet een openingsverlies van 29 punten voor de Duitse DAX, een plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 34 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, terwijl beleggers meevallende inflatiegegevens uit de regio beoordeelden en halfgeleideraandelen in trek waren na de sterke cijfers van Nvidia.

Donderdag bleek dat de consumentenprijzen in Duitsland in augustus minder hard zijn gestegen dan verwacht. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 1,9 procent, tegen 2,3 procent in juli. Economen hadden gerekend op een inflatie van 2,1 procent.

Op maandbasis daalden de Duitse consumentenprijzen in augustus met 0,1 procent. Er werd gerekend op een stijging met 0,1 procent. In juli stegen de prijzen op maandbasis nog met 0,3 procent.

De kerninflatie lijkt in augustus uit te zullen komen op 2,8 procent, zei statistiekbureau Destatis. Dat was 2,9 procent in juli. Daarbij bleef de diensteninflatie, een indicator die de Europese Centrale Bank nauwlettend in de gaten houdt, stabiel op 3,9 procent.

De voorlopige inflatie in Spanje kwam in augustus uit op 2,4 procent, lager dan de 2,9 procent in juli en ook lager dan de verwachting van 2,5 procent.

Als de trend vrijdag wordt bevestigd door de inflatiegegevens uit de gehele eurozone, zou dat het besluit om de rente tijdens de bijeenkomst in september te verlagen voor de Europese Centrale Bank iets gemakkelijker moeten maken, aldus de economen van ING.

Toch verwacht de bank dat de inflatie binnen de bredere bandbreedte van 2 tot 3 procent zal blijven hangen, in plaats van op de huidige 2 procent te blijven.

Donderdag maakte de Europese Commissie bekend dat het economische sentiment in augustus in de eurozone en de hele Europese Unie een impuls heeft gekregen. Economen van ING wezen echter op de invloed van de Olympische Spelen, die hier voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor was.

Stijgers en dalers

Vandaag kregen verschillende Europese indices hulp vanuit de technologiesector. Weliswaar ging in Frankfurt Adidas aan kop met een winst van 2,0 procent, maar konden Infineon en SAP 1,6 en 2,0 procent bijschrijven.

Vonovia kon niet van het goede sentiment profiteren. Het vastgoedbedrijf was de grootste daler met een verlies van 1,7 procent. De Franse sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield verloor 1,3 procent.

In Parijs was het chipper STMicroelectronics dat de lijst aanvoerde met een winst van 2,9 procent, gevolgd door Dassault Systèmes met een winst van 2,8 procent.

Pernod Ricard won uiteindelijk 2,0 procent. Het bedrijf rapporteerde een daling van de netto-omzet met 1 procent over het volledige boekjaar, maar verwacht ook dat de omzet in de toekomst weer zal groeien.

Ook Rémy Cointreau won 2,0 procent, nadat China besloot om voorlopig geen maatregelen te nemen tegen de import van brandy vanuit de Europese Unie. Zowel Pernod Ricard als Rémy Cointreau maken brandy.

Teleperformance beleefde een slechte dag en verloor 6,5 procent in de CAC 40.

De Amsterdamse beurs kreeg ook steun uit de technologiehoek. ASMI steeg met 3,7 procent, Besi won 2,5 procent en zwaargewicht ASML sloot 3,0 procent hoger. Persbureau Bloomberg meldde wel dat Nederland van plan zou zijn om ASML te verbieden om nog onderhoud- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren in China.

 

Euro STOXX 50          4.966,27 (+1,1%)
STOXX Europe 600       524,57 (+0,8%)
DAX                    18.912,57 (+0,7%)
CAC 40                 7.640,95 (+0,8%)
FTSE 100               8.379,64 (+0,4%)
SMI                    12.417,72 (+0,6%)
AEX                    923,78 (+1,4%)
BEL 20                 4.174,66 (+1,0%)
FTSE MIB               34.192,06 (+0,9%)
IBEX 35                11.358,60 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag uiteindelijk verdeeld gesloten, nadat in de laatste twee uur van de reguliere handel toch weer een groot gedeelte van de eerdere winsten werden teruggegeven. Vooral door de Nasdaq en zwaargewicht Nvidia.

Donderdag kregen de Amerikaanse indices onder meer wat steun van meevallende economische data. Het aantal wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalde ten opzichte van de week ervoor, waardoor de zorgen over de recessie verder afnamen.

De zorgen bij de Fed over de arbeidsmarkt worden daardoor niet bevestigd. De wekelijkse steunaanvragen lijken te blijven steken rond het niveau van 235.000, stelde ING voorafgaand aan het rapport. “Maar op enig moment zouden ze moeten gaan stijgen en Fed-voorzitter Powell klonk eerder een beetje nerveus over het tempo waarin de arbeidsmarkt verslechtert.”

Ook werd het bruto binnenlands product voor het tweede kwartaal naar boven herzien, van een initiële groei van 2,8 naar 3 procent.

Maar er was ook minder goed nieuws. Zo bleken de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in juli flink te zijn gedaald. De verkoopindex daalde met 5,5 procent naar 70,2, de laagste stand sinds 2001, toen werd begonnen met het bijhouden van deze data. Economen rekenden juist op een lichte stijging. Op jaarbasis daalden de aanstaande woningverkopen in juli met 8,5 procent.  

Vrijdag zal de focus van beleggers verschuiven naar de PCE-inflatie data, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve.

De olieprijzen stegen na twee dagen van dalingen als gevolg van de toenemende zorgen over de politieke ontwikkelingen in Libië en de mogelijke verstoringen in de toevoer van olie. Een vat WTI-olie werd 1,7 procent duurder op 75,74 dollar.

De rentes liepen wat op en noteerden de Amerikaans tienjarige rente op 3,86 procent en de tweejarige rente op 3,90 procent. Ofwel nog maar een verschil van 4 basispunten negatief. Het verschil is negatief sinds juli 2022 toen de Fed in dat jaar de rente flink begon op te schroeven.

De meevallende inflatiecijfers in Europa op donderdag zette druk op de euro/dollar. Het muntpaar daalde naar 1,1075.

Stijgers en dalers

Nvidia daalde uiteindelijk 6,4 procent, nadat het aandeel woensdag nabeurs nog krap zeven procent lager stond. De met veel fanfare afgewachte resultaten waren opnieuw sterk, maar onder de motorkap wezen de cijfers op de uitdagingen van de toegenomen complexiteit van de nieuwste producten van Nvidia, terwijl de groei vertraagde ten opzichte van het noodtempo dat afgelopen jaar werd neergezet.

Best Buy steeg ruim 14 procent. De elektronicaretailer verhoogde de winstverwachting na sterker dan verwachte omzet- en winstcijfers over het afgelopen kwartaal.

De aandelen van de discountretailer Dollar General daalden met ruim 32 procent nadat het bedrijf zijn omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar had verlaagd. Todd Vasos, CEO van Dollar General, zei dat de zwakkere verkooptrends gedeeltelijk te wijten zijn aan kernklanten die zich ‘financieel beperkt’ voelen. De retailer rapporteerde ook teleurstellende resultaten voor het tweede kwartaal. De aandelen van concurrent Dollar Tree daalden als gevolg met ongeveer 10 procent.

Fintechbedrijf Affirm steeg bijna 32 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte veel minder verlies te hebben geboekt dan verwacht in het afgelopen kwartaal, terwijl de omzet bijna 10 procent boven verwachting was met 659 miljoen dollar.

Salesforce sloot 0,7 procent lager. Dit ondanks dat het bedrijf winstverwachting verhoogde na een omzetgroei van 8 procent in het tweede kwartaal.

De aandelen Birkenstock daalden ruim 16 procent nadat het bedrijf de winstverwachtingen niet kon waarmaken.

CrowdStrike won 2,8 procent. Dit ondanks dat het bedrijf liet weten dat de wereldwijde computerstoring die vorige maand werd veroorzaakt door een fout in zijn Falcon-software de toekomstige winsten zou beperken. Het bedrijf spendeerde meer dan 60 miljoen dollar aan incentives voor klanten na de pijnlijke blunder.

Campbell Soup daalde 1,8 procent. Het bedrijf boekte een klein verlies in het afgelopen kwartaal, bij een licht dalende autonome omzet omdat de prijzen met 2 procent daalden.

HP won 2,0 procent, ondanks een lager dan verwachte aangepaste winst, maar rapporteerde wel een sterkere omzet.

De aandelen van Berkshire Hathaway van Warren Buffet steeg 0,8 procent en scherpte daarmee de recordstanden aan.

Ook TransDdigm Group, de luchtvaarttoeleverancier scherpte de records aan en steeg het aandeel donderdag met 2,4 procent.

Nutanix steeg ruim 20,0 procent na cijfers. Pure Storage daalde juist met 15,8 procent en Okta 17,7 procent, na resultaten.

Yelp klaagt Google aan voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie en het smoren van concurrentie in lokale markten. Yelp sloot 1,5 procent hoger en Alphabet 0,7 procent lager.

S&P 500 index              5.591,96 (-0,0%)
Dow Jones index            41.355,05 (+0,6%)
Nasdaq Composite           17.516,43 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het groen.

Nikkei 225                     38.457,43 (+0,3%)
Shanghai Composite      2.860,89 (+1,3%)
Hang Seng                    18.100,00 (+1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1071. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1075 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er ook een stand van 1,1075 op de borden.

USD/JPY Yen   144,87
EUR/USD Euro  1,1071
EUR/JPY Yen   160,37

MACRO-AGENDA:

06:30 Producentenprijzen – Juli (NL)
06:30 Inflatie – Augustus vlpg (NL)
08:45 Inflatie – Augustus vlpg (Fra)
08:45 Economische groei – Tweede kwartaal def. (Fra)
09:55 Werkloosheid – Augustus (Dld)
11:00 Inflatie – Augustus vlpg (eur)
11:00 Werkloosheid – Juli (eur)
14:30 Consumentenbestedingen en PCE-inflatie – Juli (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago – Augustus (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – Augustus def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Sif – Cijfers tweede kwartaal
07:00 Ackermans & Van Haaren – Halfjaarcijfers
07:00 Recticel – Halfjaarcijfers
08:00 Eurocommercial – Cijfers tweede kwartaal

 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Merck & Co

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.