Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures voorspellen groene opening Wall Street

Futures voorspellen groene opening Wall Street
30 aug 2024 om 12:50

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,4 procent in het groen en stegen die op de Nasdaq met 0,7 procent.

Daarmee lijkt Wall Street op weg naar een positief einde van een sterke augustusmaand, waarin de drie indexen aardig stegen. De Dow Jones index scherpte daarbij zijn recordstand meermaals aan. De S&P en Nasdaq noteren daar momenteel nog onder.

Vrijdag zijn beleggers vooral in afwachting van de PCE-inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

Verwacht wordt dat de kerninflatie is uitgekomen op 2,7 procent, tegenover 2,6 procent in juni. Op maandbasis rekent de markt op een kerninflatie van 0,2 procent.

Volgens experts van ING heeft de Federal Reserve de focus verlegd naar de werkgelegenheidskant van haar mandaat nu er meer vertrouwen is dat de inflatie daalt. En zowel de gewone PCE als de kern-PCE zullen dat vertrouwen vrijdag vermoedelijk blijven versterken, denkt de bank.

Mocht de PCE hoger uitkomen dan verwacht, dan geeft dit de dollar mogelijk een impuls, volgens analisten van Swissquote Bank.

Maar de ‘duiven’ binnen het beleidscomité van de Fed zullen volgens Swissquote Bank meer geïnteresseerd zijn in het Amerikaanse banenrapport dat eind volgende week verschijnt. Een sterk banencijfer zou volgens de marktkenners “een gamechanger” kunnen zijn.

Bij de PCE-cijfers van vanmiddag worden ook de persoonlijke inkomens en bestedingen van Amerikanen bekendgemaakt. Later op de dag staan ook nog de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en het definitieve consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan op de rol.

De euro/dollar consolideerde in aanloop naar de PCE-inflatiecijfers op 1,1081, terwijl de olieprijzen stabiliseerden, maar op weekbasis aardig lijken te gaan stijgen.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag licht, terwijl de tweejarige variant juist licht steeg.

Bedrijfsnieuws

Apple en Nvidia zijn naar verluidt in gesprek om te investeren in ChatGPT-bedenker OpenAI via een financieringsronde van meerdere miljarden dollars onder leiding van durfkapitalist Thrive Capital, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen. In de financieringsronde zullen Apple en Nvidia samen met Microsoft investeren in OpenAI, volgens de zakenkrant, die daarmee gewaardeerd zou worden op meer dan 100 miljard dollar.

Microsoft is momenteel de grootste en invloedrijkste investeerder in OpenAI en pompte sinds 2019 zo’n 13 miljard dollar in het AI-bedrijf. In ruil daarvoor kreeg Microsoft een belang van 49 procent in OpenAI.

Nvidia ligt vrijdag op koers voor een openingswinst van 1,5 procent, na een verlies van 6,4 procent op donderdag. De langverwachte kwartaalcijfers van de chipreus waren prima, maar lieten volgens analisten ook de nodige uitdagingen zien, vooral door de toegenomen complexiteit van de nieuwste producten.

Apple en Microsoft noteerden voorbeurs een half procent in de plus.

Autodesk heeft de verwachtingen voor het boekjaar verhoogd na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. De aandelen stegen voorbeurs met 4,1 procent.

Dell Technologies rapporteerde over het tweede kwartaal een beter dan verwachte winst per aandeel en omzet. Dell zag de vraag naar AI-servers toenemen.Het aandeel gaat vrijdag een 5,8 procent hogere opening tegemoet.

Marvell Technology lijkt in toenemende mate te kunnen profiteren van de populariteit van kunstmatige intelligentie. In het afgelopen kwartaal kwam de aangepaste winst per aandeel conform de verwachting uit en de omzet zelfs iets boven de consensus. De outlook stemde beleggers echter het meest tevreden. Het aandeel lijkt vrijdag 9 procent hoger te zullen openen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld geëindigd, met een nieuw record voor de Dow Jones index, maar een nipt verlies voor de Nasdaq.

De S&P 500 index sloot uiteindelijk nagenoeg onveranderd op 5.591,96 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent tot 41.335,05 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 17.516,43 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.