Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Shell en Besi trekken AEX in het rood

Shell en Besi trekken AEX in het rood
30 aug 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, ondanks dat de Amerikaanse PCE-inflatiecijfers niet voor een negatieve verrassing zorgden.

De AEX sloot 0,6 procent lager op 918,66 punten. De maand juli werd afgesloten op 920,62 punten. In de eerste dagen van augustus daalde de hoofdindex tot 860 punten, om vervolgens geleidelijk te herstellen.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild was het een volatiele maand “met een enorme correctie op de aandelenmarkten, vooral in Japan. En toen kregen we de correctie van de correctie”, vatte de expert de maand samen.

Vandaag waren de ogen van beleggers vooral gericht op de inflatiecijfers uit de eurozone en de VS en die lijken een bevestiging dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank in september de rente zal verlagen. 

In de eurozone koelde de inflatie in augustus af van 2,6 tot 2,2 procent en dus dicht bij de 2,0 procent die de ECB ambieert. De Duitse inflatie kwam onder de 1,9 procent uit, voor het eerst sinds maart 2021, en ook in Frankrijk zakte de inflatie onder de 2 procent. Wel blijft de diensteninflatie onverminderd hoog.

In de VS kwam de PCE-kerninflatie in juli uit op 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder, waar een lichte stijging naar 2,7 procent was voorzien.

Met deze cijfers nu bekend, kijkt de markt vooral uit naar volgende week vrijdag, als het Amerikaanse banenrapport op de rol staat. Een zwak cijfer op 6 september kan de kans op een renteverlaging met 50 basispunten weer vergroten, zeiden experts van ING.

De euro/dollar daalde vrijdag licht, naar 1,1062.

De WTI-olieprijs daalde met 2,8 procent, nadat persbureau Reuters meldde dat oliekartel OPEC+ de plannen doorzet om vanaf oktober stapsgewijs de productie te verhogen.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Prosus vrijdag aan kop met een winst van 1,3 procent. Ahold Delhaize en IMCD stegen met respectievelijk 0,6 en 0,7 procent. 

ASML en Besi daalden met 1,3 en 3,1 procent en door de dalende olieprijs leverde Shell ook 1,3 procent in. UMG verloor 1,6 procent.

In de AMX was Air France-KLM koploper. Het aandeel steeg met 4,1 procent. Schiphol, de thuisbasis van KLM, presenteerde een plan om de komende jaren 6 miljard euro te investeren. 

OCI won 1,7 procent. OCI meldde donderdagavond de afronding van de verkoop van IFCO aan Koch voor 3,6 miljard dollar.

Galapagos verloor juist 1,7 procent. Op weekbasis ging het aandeel er wel aardig op vooruit, met een dubbelcijferige winst. Alfen leverde vrijdag 2,5 procent in.

Smallcap Brunel won 1,1 procent, samen met Theon. CFO Peter de Laat wordt de opvolger van CEO Jilko Andringa bij Brunel.

Sif steeg met 0,5 procent na het openen van de boeken. ING oordeelde dat Sif in het tweede kwartaal veel winstgevender was dan verwacht.

Ebusco en Azerion verloren 5,3 en 5,0 procent. Avantium daalde zelfs met 15,5 procent na een verkoopadvies van ABN AMRO Oddo.

Het lokaal genoteerde Envipco won 11,4 procent. Beursgoeroe Geert Schaaij gaf een koopadvies voor het aandeel.

Wall Street

Aan het einde van de Amsterdamse beursdag bleven de Amerikaanse beurzen dicht bij huis. Wall Street is maandag gesloten vanwege Labor Day.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Starbucks

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.