Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: dollar stabiliseert in aanloop naar PCE-inflatie

Valuta: dollar stabiliseert in aanloop naar PCE-inflatie
30 aug 2024 om 11:41

 De euro/dollar stabiliseerde vrijdagochtend net onder de 1,11, in afwachting van de PCE-inflatiecijfers uit de Verenigde Staten later op de dag.

Verwacht wordt dat de kerninflatie is uitgekomen op 2,7 procent, tegenover 2,6 procent in juni. Op maandbasis rekent de markt op een kerninflatie van 0,2 procent.

Volgens valutastrategen van ING heeft de Federal Reserve de focus verlegd naar de werkgelegenheidskant van haar mandaat nu er meer vertrouwen is dat de inflatie daalt. En zowel de gewone PCE als de kern-PCE zullen dat vertrouwen vrijdag vermoedelijk blijven versterken, denkt de bank.

“Dat gezegd hebbende, bevindt de dollar zich niet in een positie om op zeer korte termijn veel verder te dalen”, aldus ING.

Volgens de experts was dit een consolidatieweek voor de valutamarkten en met het lange Labor Day weekend in de Verenigde Staten in aantocht, zit de handel in een krappe bandbreedte, ondanks de PCE-inflatiecijfers die vanmiddag verschijnen.

Inflatiecijfers uit de eurozone bevestigden vanochtend de positieve data uit Duitsland van donderdag. In de muntunie stegen de consumentenprijzen in augustus met 2,2 procent, gelijk aan de marktverwachting, na een inflatie van 2,6 procent in juli. De kerninflatie nam af van 2,9 tot 2,8 procent. Wel bleef de diensteninflatie hoog, op ruim 4 procent.

Volgens ING zetten de inflatiecijfers de deur open naar een renteverlaging door de Europese Centrale Bank in september.

Met het einde van de week en maand in zicht, handelde de euro/dollar vanochtend op 1,1085 en daarmee een procent lager dan eind vorige week. Toen steeg het muntpaar naar 1,12 in reactie op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell, die op de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst aangaf dat “de tijd is gekomen” om de rente te verlagen.

In de maand augustus steeg de euro tot nog toe met circa anderhalf procent ten opzichte van de dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.