Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street sluit volatiele maand groengekleurd af

Wall Street sluit volatiele maand groengekleurd af
30 aug 2024 om 22:17

 Wall Street is de volatiele maand augustus groengekleurd afgesloten, terwijl de S&P 500 voor de vierde maand op rij is gestegen. Dit terwijl er een lang weekend voor de boeg staat vanwege Labor Day. Dan zijn de Amerikaanse beurzen gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag uiteindelijk 1,0 procent hoger op 5648,40 punten en steeg ongeveer 3,8 procent op maandbasis. De Dow Jones index steeg 0,6 procent naar 41.563,08 punten en kon de maand augustus ongeveer 2,0 procent bijschrijven en de recordstanden aanscherpen. De Nasdaq sloot uiteindelijk vrijdag 1,1 procent hoger op 17.713,62 punten en won daarmee ongeveer 4,0 procent op maandbasis.

Vrijdag lag de focus van beleggers vooral op de PCE-inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De kerninflatie kwam in juli uit op 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder, waar een lichte stijging naar 2,7 procent was voorzien. Op maandbasis rekende de markt op een kerninflatie van 0,2 procent en dat kwam ook uit.

Verder stegen de persoonlijke inkomens met 0,3 procent en de bestedingen met 0,5 procent in juli. In beide gevallen was dit ook volgens de verwachting en iets beter dan in juni.

Volgens experts van ING heeft de Federal Reserve inmiddels de focus verlegd naar de werkgelegenheidskant van haar mandaat nu er meer vertrouwen is dat de inflatie daalt. Met deze cijfers nu bekend, kijkt de markt vooral uit naar volgende week vrijdag, als het Amerikaanse banenrapport op de rol staat. Een zwak cijfer op 6 september kan de kans op een renteverlaging met 50 basispunten weer vergroten, aldus de de experts van ING.

En de ‘duiven’ binnen het beleidscomité van de Fed zullen ook volgens de analisten van Swissquote Bank meer geïnteresseerd zijn in het Amerikaanse banenrapport dat eind volgende week verschijnt. Een sterk banencijfer zou volgens de marktkenners “een gamechanger” kunnen zijn.

Verder bleek dat de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago in augustus iets was verbeterd, na een lichte daling een maand eerder. De inkoopmanagersindex steeg van 45,3 punten naar 46,1, waarmee de index blijft wijzen op krimp. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 45,0. De index bevindt zich nu al negen maanden op rij in negatief terrein.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus wel iets harder gestegen dan verwacht, terwijl de inflatieverwachting ook iets gunstiger uitpakte. Dit bleek vrijdag uit de definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De olieprijzen kregen vrijdag een tik te verwerken, na berichten dat de OPEC+ door zou gaan met een geplande verhoging van de olieproductie in oktober. Een vat WTI-olie daalde 3,1 procent naar 73,55 dollar.

De rentes in de VS liepen licht op, terwijl de euro/dollar daalde naar 1,1050.

Stijgers en dalers

Apple en Nvidia zijn naar verluidt in gesprek om te investeren in ChatGPT-bedenker OpenAI via een financieringsronde van meerdere miljarden dollars onder leiding van durfkapitalist Thrive Capital, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen. In de financieringsronde zullen Apple en Nvidia samen met Microsoft investeren in OpenAI, volgens de zakenkrant, die daarmee gewaardeerd zou worden op meer dan 100 miljard dollar.

Microsoft is momenteel de grootste en invloedrijkste investeerder in OpenAI en pompte sinds 2019 zo’n 13 miljard dollar in het AI-bedrijf. In ruil daarvoor kreeg Microsoft een belang van 49 procent in OpenAI.

Nvidia steeg met 1,5 procent, na een verlies van 6,4 procent op donderdag. De langverwachte kwartaalcijfers van de chipreus waren prima, maar lieten volgens analisten ook de nodige uitdagingen zien, vooral door de toegenomen complexiteit van de nieuwste producten.

Apple daalde 0,3 procent en Microsoft steeg 1,0 procent.

Autodesk kom niet profiteren van de goede resultaten en steeg uiteindelijk maar 0,1 procent. Het bedrijf heeft de verwachtingen voor het boekjaar verhoogd na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.

Dell Technologies steeg met 4,3 procent. Het bedrijf rapporteerde over het tweede kwartaal een beter dan verwachte winst per aandeel en omzet. Dell zag de vraag naar AI-servers toenemen.

Marvell Technology steeg met 9,2 procent. De onderneming lijkt in toenemende mate te kunnen profiteren van de populariteit van kunstmatige intelligentie. In het afgelopen kwartaal kwam de aangepaste winst per aandeel conform de verwachting uit en de omzet zelfs iets boven de consensus. De outlook stemde beleggers echter het meest tevreden.

Softwarebedrijf Elastic daalde 26,5 procent, nadat de omzetverwachting voor het lopende kwartaal tegenviel.

Lululemon steeg uiteindelijk 0,2 procent. De fabrikant van sportkleding wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal te verslaan.

De winst en omzet van cosmeticaproducent Ulta Beauty, waarin Berkshire Hathaway onlangs een belang nam, stelden afgelopen kwartaal teleur en de outlook werd verlaagd. Het aandeel daalde 4,0 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.