Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX herstelt in volatiele augustusmaand

AEX herstelt in volatiele augustusmaand
31 aug 2024 om 16:03

 De Amsterdamse beurs is afgelopen week aardig gestegen. Op een slot van 918,66 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 1,1 procent, maar de hoofdindex daalde op maandbasis 0,2 procent. 

“We hebben het einde van augustus bereikt, een echt volatiele maand met een enorme correctie op de aandelenmarkten, vooral in Japan. En toen kregen we de correctie van de correctie”, vatte Frank Vranken, expert van Bank Edmond de Rothschild, de maand samen.

De AEX daalde na een slot van ruim 920 punten op de laatste dag van juli, begin augustus naar 860 punten, om vervolgens op te veren tot bijna 924 punten eerder deze week. Op maandbasis bleef er door een slot onder de 920 punten op vrijdag dus wel een fractioneel verlies over.

Volgens analist Corne van Zeijl van Cardano is de aanloop naar een eerste renteverlaging vaak prima voor de beurzen, maar de periode erna juist wat minder. Simpelweg omdat dat het vaak aangeeft dat de centrale bank probeert de economische tegenwind op te vangen.

Inflatiecijfers uit de eurozone en de VS bevestigden afgelopen week de marktverwachting dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank in september de rente zullen verlagen. In de eurozone koelde de inflatie in augustus af van 2,6 tot 2,2 procent en dus dicht bij de 2,0 procent die de ECB ambieert. De Duitse inflatie kwam zelfs onder de 1,9 procent uit, voor het eerst sinds maart 2021, en ook in Frankrijk zakte de inflatie onder de 2 procent. Wel blijft de diensteninflatie onverminderd hoog.

In de VS kwam de PCE-kerninflatie in juli uit op 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder, waar een lichte stijging naar 2,7 procent was voorzien. Op maandbasis rekende de markt op een kerninflatie van 0,2 procent en dat kwam ook uit.

Verder stegen de persoonlijke inkomens met 0,3 procent en de bestedingen met 0,5 procent in juli. In beide gevallen was dit ook conform de verwachting en iets beter dan in juni.

Volgens experts van ING heeft de Federal Reserve de focus verlegd naar de werkgelegenheidskant van haar mandaat nu er meer vertrouwen is dat de inflatie daalt.

De markt gelooft volgens Van Zeijl van Cardano dat het wel goedkomt met de inflatie, waardoor de aandacht verschuift naar de Amerikaanse arbeidsmarkt. 

Een zwak cijfer op 6 september kan de kans op een renteverlaging met 50 basispunten weer vergroten, aldus ING.

Veel aandacht ging afgelopen week uit naar de cijfers van chipreus Nvidia. De resultaten waren weliswaar beter dan verwacht, maar kwamen volgens Vranken van Bank Edmond de Rothschild niet boven de meest optimistische verwachtingen uit.

“Voorafgaand aan de bekendmaking hadden sommigen verwacht dat de cijfers veel hoger zouden uitvallen dan de gemiddelde schattingen. Dat gebeurde niet”, zei de expert, die wel diverse koersdoelverhogingen voor Nvidia voorbij zag komen.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx sprak van indrukwekkende cijfers, maar wees ook op de zorgen die Nvidia uitte over productieproblemen met zijn volgende generatie AI-chip, Blackwell.

“Hierdoor kan het bedrijf op korte termijn niet voldoen aan alle vraag en dit stelde beleggers ook enigszins teleur. Dit suggereert echter dat Nvidia, ondanks tegenslag op korte termijn, op lange termijn juist een sterke marktpositie behoudt”, aldus Blekemolen.

Blekemolen wees verder op de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten, waar Israël en Hezbollah elkaar vorig weekend bestookten met raket- en luchtaanvallen. Dat zorgde aan het begin van de week voor wat terughoudendheid op de beurzen en hogere olieprijzen. Zorgen over productieverstoringen in Libië gaven de prijzen aanvankelijk een verdere impuls, maar richting het weekend zakten de olieprijzen weer weg. Persbureau Reuters kwam met een bericht dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen vanaf oktober door wil zetten. Door de verzwakte vraag naar olie in met name China, speculeerde de markt recent dat het kartel en zijn bondgenoten hier mogelijk van af zouden zien. Op weekbasis verloren de olieprijzen terrein en ook op maandbasis daalden de prijzen.

Met het einde van de week en maand in zicht, handelde de euro/dollar vrijdag op 1,1080 en daarmee een procent lager dan eind vorige week. Toen steeg het muntpaar naar 1,12 in reactie op de dovish toespraak van Powell in Jackson Hole. In de maand augustus steeg de euro met circa anderhalf procent ten opzichte van de dollar.

Stijgers en dalers

IMCD ging afgelopen week aan kop in de AEX, met een winst van 4,5 procent. DSM-Firmenich won 3,6 procent op weekbasis. Deutsche Bank verhoogde afgelopen week het koersdoel en handhaafde het koopadvies. 

Unilever zet twee huidverzorgingsmerken, Kate Somerville en REN, te koop, meldde Sky News afgelopen week. Het aandeel steeg op weekbasis met 2,5 procent.

Adyen steeg licht op weekbasis, nadat het bedrijf een opvolger presenteerde voor zijn chief technology officer Alexander Matthey, die in januari aankondigde te stoppen. Tom Adams komt over van Cash App en wordt de nieuwe technologiechef bij Adyen.

ArcelorMittal kreeg een koopadvies van Deutsche Bank en steeg in reactie met 1,5 procent op weekbasis. Analist Bastian Synagowitz verwacht een uitdagende tweede jaarhelft, maar ook dat de risico’s beter worden begrepen door de markt.

Het aantal dalers in de hoofdindex was op één hand te tellen, waarbij ASR de grootste verliezer was, met een min van 2,4 procent. Maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. 

ASML verloor 0,8 procent en sectorgenoot Besi daalde met 1,5 procent op weekbasis.

Nederland zou van plan zijn om ASML te verbieden om nog onderhoud- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren in China, zo schreef persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Volgens het persbureau zou de Nederlandse regering niet van plan zijn om vergunningen hiervoor te verlengen, wanneer de termijn eind dit jaar afloopt.

Door de daling van de olieprijzen op vrijdag moest zwaargewicht Shell uiteindelijk 0,6 procent laten gaan op weekbasis.

In de AMX deed Galapagos afgelopen week zeer goede zaken, met een plus van 13 procent. EcoR1 Capital Fund heeft een belang van 9,9 procent in Galapagos gemeld, zo bleek uit een melding van EcoR1 bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Volgens het Amerikaanse EcoR1 is Galapagos “enorm ondergewaardeerd” en is daarmee een “aantrekkelijke beleggingskans”.

Van Lanschot Kempen profiteerde van een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel steeg met 7,5 procent op weekbasis.

Basic-Fit verloor afgelopen week 2,6 procent. ING wees op de plannen van de Nederlandse regering om de btw op sporten te verhogen van 9 naar 21 procent. Dat zou nadelig kunnen zijn voor de fitnessketen. ING verhoogde afgelopen week ook het koersdoel met een onveranderde koopaanbeveling. 

OCI steeg op weekbasis met 8,9 procent. OCI meldde afgelopen week de afronding van de verkoop van IFCO aan Koch voor 3,6 miljard dollar.

Eurocommercial daalde op weekbasis met 1,5 procent na cijfers. Terwijl Berenberg sprak van solide cijfers, waren de halfjaarcijfers van het vastgoedconcern volgens de analisten van Jefferies min of meer in lijn met sectorgenoten.

Corbion won 5,9 procent bij een slotkoers van 22,86 euro op vrijdag, nadat Barclays het aandeel op de kooplijst zette met een koersdoel van 24,50 euro. “Met de verbeterde groeivooruitzichten en de afgenomen risico’s voor de balans, zien we ruimte voor het aandeel om het gat in de waardering ten opzichte van Europese sectorgenoten te dichten”, zei de Britse bank.

In de AScX won Azerion op weekbasis 2,2 procent. Het bedrijf kwam afgelopen week met cijfers. In het tweede kwartaal stegen de omzet en EBITDA. 

Smallcap Sif verloor afgelopen week 3,2 procent. Volgens ING was de funderingsspecialist in het tweede kwartaal veel winstgevender dan verwacht. Dit verschil schreef de bank echter toe aan timing. “Want Sif herhaalde de outlook voor 2024 van een aangepaste EBITDA van circa 35 miljoen euro”.

Brunel ging op weekbasis 2,4 procent hoger. De raad van commissarissen van Brunel heeft Peter de Laat benoemd tot CEO per 1 oktober 2024.  

TomTom ging afgelopen week aan kop bij de smallcaps, met een winst van 4,9 procent. Avantium leverde liefst 16,4 procent in, nadat ABN AMRO Oddo het advies verlaagde naar Underperform.

Kendrion, dat komende week een beleggersdag organiseert en met nieuwe doelstellingen zal komen, werd 3,5 procent duurder.

NX Filtration daalde met 1,2 procent na een omzetsprong in de eerste jaarhelft. NX is goed voorgesorteerd op een sterke groei, zo oordeelde analist Fernand de Boer van Degroof Petercam. Fastned werd afgelopen week 8,0 procent goedkoper. 

Ebusco daalde op weekbasis met 5,1 procent. Vrijdagavond werd bekend dat oprichter Peter Bijvelds een stap terugdoet bij Ebusco. Christian Schreyer wordt naar verwachting de nieuwe CEO.

HAL steeg afgelopen week met 1,2 procent na de halfjaarcijfers. De nettovermogenswaarde van HAL steeg in de eerste zes maanden van 2024 met 6,7 procent tot 160,20 euro per aandeel. Dit was volgens Degroof Petercam met name het resultaat van de goede prestaties van Vopak en SBM Offshore, maar vooral van Boskalis. De rest van de portefeuille presteerde volgens de analist minder indrukwekkend. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 123 naar 136 euro met handhaving van het Houden advies.

Hydratec steeg op weekbasis met bijna 16,0 procent. Het overnamebod van Ten Cate Investeringsmaatschappij heeft niet het gewenste aantal aanmeldingen opgeleverd. De investeerder kan beschikken over 80,03 procent van de aandelen, maar wilde minimaal 85 procent in handen krijgen. Ten Cate beraadt zich nu op zijn opties.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.