Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: beleggersvertrouwen onder druk door beurssentiment

Beursblik: beleggersvertrouwen onder druk door beurssentiment
31 aug 2024 om 15:43

Het beleggersvertrouwen is in augustus gedaald tot het laagste niveau sinds november vorig jaar. Dit bleek zaterdag uit de actuele ING BeleggersBarometer.

De index op de BeleggersBarometer daalde deze maand met liefst 18 punten ten opzichte van juli, tot een stand van 111.

Beleggers zijn daarbij ook negatiever over de toekomstige stand van de AEX. Die zou in november op 866 punten moeten staan. Dat is lager dan de stand van 937 punten die beleggers voorspelden voor de maand oktober, volgens ING.

ASML blijft meest kansrijk

“Het is begrijpelijk dat het enthousiasme bij beleggers deze maand is getemperd. Onder aanvoering van de Japanse beurs, daalden ook de andere beurzen halverwege de onderzoeksperiode stevig. Dat heeft effect op het beleggersvertrouwen”, zei Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

ASML blijft voor het grootste deel van de beleggers ondanks de recente koersdaling van het aandeel, het meest kansrijke AEX-fonds voor de komende drie maanden.

Verder is het oordeel van beleggers over het beursjaar tot nu toe negatiever dan het voorgaande kwartaal. De groep die oordeelde dat het beursjaar tot nog toe beter is dan verwacht, daalde van 38 procent in mei naar 31 procent in augustus, volgens de Barometer.

Over het algemeen blijven beleggers echter positief, aldus ING. Voor 35 procent van hen is het beursjaar (veel) beter dan verwacht en voor 20 procent is dit beursjaar (veel) minder goed dan verwacht.

“Ondanks de negatieve koersontwikkeling in augustus bleven de meeste beurzen duidelijk boven de stand van begin dit jaar. Het is goed om dat ook in het achterhoofd te houden bij eventuele keuzes die beleggers maken in hun portefeuille”, zei Homan.

In juli haalde 9 procent van de beleggers een negatief rendement. Dat percentage steeg in augustus naar 31 procent. Het gemiddelde verlies was 5,4 procent maar de meeste beleggers, zo’n 79 procent, behaalde met een gemiddeld rendement van 5,7 procent deze maand juist winst.  

Verder bleek uit de Barometer dat beleggers negatiever zijn over de economische situatie van Nederland en negatiever over hun eigen financiële situatie.

“Dit laatste geldt zowel voor hun eigen huishouden als voor hun beleggingsportefeuille”, aldus ING.

Invloed van de Amerikaanse verkiezingen

Ook is een meerderheid van 57 procent van de beleggers van mening dat de wereldeconomie beter af is als een Democraat president van de Verenigde Staten wordt. 

Kijkend naar wat beter zou zijn voor de beurs, dan vindt 45 procent van de beleggers dat een Democraat zou moeten winnen, tegen 20 procent voor een Republikeinse overwinning en 17 procent die denkt dat het geen verschil maakt.

Verder is men weer wat positiever over de overheid als het gaat om het bevorderen van de Nederlandse economie, volgens ING.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.